Visszatért a kerge időjós, Horváth Szilárd

2015.10.01. 19:06

Emlékszik még Horváth Szilárdra a TV3-ról? Ő volt a göndör hajú időjós, aki mindig elképesztő viccekkel, blődségekkel tarkította az időjárás-jelentést. Most a TV2 Csoport hírportálján tért vissza, hétvégi előrejelzésekkel szórakoztatja az internetezőket – miközben a Music FM műsorában mindent kipróbál, de lenne ötlete önálló tévéműsorra is.

Az L. A. Story-ban Steve Martin játszik egy vicces meteorológust, de az Egyesült Államokban amúgy is működő műfaj a komolytalan időjárás-jelentés, ahol az adatok és az előrejelzések stimmelnek ugyan, a műsorszám arca azonban folyamatosan szórja a humoros – vagy annak szánt – megjegyzéseket.

Itthon a műfaj Horváth Szilárddal indult, aki volt, hogy részeget játszott, de ha éppen beteg volt, abból is viccet csinált. Ilyen adásokkal szórakoztatta a nézőket a kilencvenes évek legvégén:

Szilárd mintegy véletlenül lett annak idején a műsor arca: Amikor a kereskedelmi tévék elindultak, én még híradózást tanultam. Elkövettem azonban azt a hibát, hogy készítettem egy paródiafilmet Elek János tanáromról – isten nyugosztalja –, aki aztán a TV3 hírigazgatója lett. Ő találta ki, hogy be akarja hozni Magyarországra a vicces időjárás-jelentést, ami az Egyesült Államok mellett például Franciaországban is jól működött” – mesélte.

Horváth Szilárd híradózni szeretett volna annak idejénForrás: TV2

„Én ezeket abszolút nem ismertem, 21 éves voltam, híradózni jöttem, mégis rám bízta. Valahogy elindult az egész, végül két és fél éven keresztül mindennap csináltam, amíg a csatorna meg nem szűnt. Az elején nagyon nehezen tudták befogadni az emberek, a legtöbben azt kérdezték, hogy ki ez a barom, és mit keres a képernyőn, másfél év után viszont már az is nézte, aki nem szerette – egyszerűen kíváncsi volt rá, hogy mit találtam ki már megint” – tette hozzá.

Most a TV2 Csoportnál folytatja, egészen pontosan a cégcsoport önálló hírportálján, a tenyek.hu-n. Az első kiadásban jó pár magyar helységnevet fordított le angolra, Szarvasból Shitiron, Szombathelyből Saturdayplace lett. Meg is mutatjuk:

„A TV3 után egyből a TV2-nél dolgoztam, nagyon sokat csocsóztam Azurák Csabival, amikor ő még Napló-zott, sőt egy időben még a feleségének is udvaroltam, de ő lett a befutó. Egyszer csak felhívott, hogy elindul a tenyek.hu, lenne-e kedvem csatlakozni. Először arra gondoltam, hogy csak ötletelek a háttérben, és valaki más csinálná az egészet, de Csabi mindenképp engem szeretett volna látni. 2000 óta, a TV3 megszűnése után senki nem volt, aki tudott volna mit kezdeni ezzel a műfajjal, most is egyelőre hétvégenként próbáljuk meg, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle. A neten mindenesetre szabadabban lehet ökörködni” – mondta arról, hogy került most újra képbe.

Közben a Music FM Délutáni Road Show című műsorában is szerepel, hol felgyújtják, hol mellpiercinget kap, vagy éppen szőrtelenítik, ő az, aki mindent kipróbál. „Egyetlen dologra mondtam nemet, amikor azt javasolták, hogy átszúrnák kampóval a bőrömet és felakasztanának. Ki is mentem a szobából, ott hagytam őket, hogy ezen még gondolkodjanak kicsit” – mesélte nevetve.

Kulcsár Edina mellett a TV2 sajtótájékoztatójánForrás: TV2

Hasonló tartalmat egyébként a tévében is el tudna képzelni, erről így nyilatkozott: „Egy ilyen műsor a képernyőn is jól mutatna. Lehetne az a címe, hogy Egy ember negyven élete. Nem lenne olyan durva, mint a Jackass, de kipróbálnék mindenféle dolgot, amire nagyon sokan vágynak, de nem tehetik meg, vagy egyszerűen nem jutnak el olyan helyre, ahol megvalósíthatnák. Azt nagyon jól be lehetett volna mutatni tévében is, amikor lementem Kecskemétre a repülőbázisra, ahol a pilótákat kiképzik, és kipróbáltam a különféle gyakorlatokat – de az is látványos volt, amikor a Forma-1-es ruhát teszteltük, és meggyújtották rajtam.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK