Hajós András: Kinyitom magam, és meglátom, hogy mi lesz belőle

Hajós András interjú 2015
Vágólapra másolva!
Egy ismert embert beöltöztetnek, majd bedobják egy számára teljesen idegen színházi díszletbe, ott kell rájönnie, hogy milyen karaktert kéne eljátszania, mi is a szerepe az adott szituációban. Ez a Készhelyzet című improvizációs műsor alapötlete, amely október 12-én indul a Comedy Centralon – ott jártunk az egyik felvételen, ahol a házigazdával, Hajós Andrással is beszélgettünk kicsit.
Vágólapra másolva!

Egész nap szürke volt az égbolt, az esőt sem úsztuk meg, csupán délutánra lett jobb kedvünk, ahogy beültünk a Millenáris színháztermébe. Ha a Comedy Central át tudja vinni a képernyőre az itt zajlott felvétel hangulatát, a Készhelyzet-tel a tévénézők is egy vicces – és valóban spontán – produkciót fognak kapni.

Badár Sándor is improvizál Forrás: Comedy Central

Úgy tűnt ugyanis, hogy

a résztvevőknek tényleg nem volt semmi fogalmuk arról, hogy hova kerültek,

Badár Sándort például bekötött szemmel vezették fel a színpadra, azzal is csak ez után szembesült, hogy milyen ruhát adtak rá az öltöztetők. Az osztott színpadon ráadásul az aktuális díszlet is el volt sötétítve, a vendég szó szerint belecsöppent egy jelenetbe, ahol a Grund Színház színészeivel találkozott, ők adtak némi támpontot ahhoz, hogyan reagáljon.

A vállalkozó szellemű jelentkezők még annyi előnnyel sem indulnak tehát a műsorban, hogy ismernék előre, milyen jellegű játékban kell improvizálniuk.

Egyelőre tíz adás készült húsz résztvevővel,

akik közül Badár mellett Kecskés Karina, Soma, Kulka János és Lakatos Márk neve publikus eddig, október 12-től többek között ők szórakoztatják a Comedy Central nézőit. Íme, a promó:

A műsor házigazdája Hajós András, aki az Origónak így nyilatkozott a produkcióról: „Nagyon érdekes és kiszámíthatatlan dolog az improvizációs készség, nem feltétlenül foglalkozás szerint van elosztva az emberekben: egy zenész, egy tévés vagy akár egy stylist is lehet ugyanolyan jó vagy rossz benne, mint egy színész.

Ez a tévéműsor vagy a csatorna szempontjából kockázati tényező, én azonban szeretem ezt a fajta igaziságot, szerintem nem kell minden adásnak százszázalékosnak lennie.”

A felvételek második napján ugyanakkor már úgy gondolta, megfelelően formálódik a produkció: „Az első napot inkább szervezéssel, logisztikával töltöttük, miután ebben a műsorban nagyon sok múlik azon, hogy miként készítjük elő.

és nincs warm up sem, én magam vagyok a bemelegítő ember. Egy ilyen színházszerű helyzet akkor él, ha a közönség reagál rá, mi pedig nem szeretnénk műtapsot bevágni, ez a műsor egyszerűen nem arról szól” – mondta.

Hajós András lesz a házigazda Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Ez a műsor nem a harsányságával akar hódítani, ezért

hanem csak követjük, hogy mi történik a főszereplővel – vagy épp az improvizációján keresztül kicsit jobban megismerjük az adott embert” – tette hozzá Hajós. Olyan értelemben ő is improvizál egyébként, hogy mintegy beleugrott a műsorba, röviddel a forgatás megkezdése előtt került a képbe. Egy tengerparti nyaraláson volt éppen, amikor felhívták az ötlettel, csak nagy vonalakban tudta, hogy mit vállal.

Elkezdem csinálni, kinyitom magam, és meglátom, hogy mi lesz belőle. Ez egy organikus, élő helyzet, a stábértekezleteken nekem is vannak javaslataim, alakítjuk egymást a produkcióval. Amúgy sem vagyok papíron felkészülős, szívesen beszélek a színpadon, általában olyankor hagyom csak abba, amikor már rászólnak a fülemre, hogy egy Kossuth-díjas művész tizenöt perce áll miattam kint az esőben” – mesélte nevetve.

A többi tévés forgatáshoz képest a Készhelyzet felvétele ezzel együtt is igen pörgős volt, a rendező nem is szólt bele, tényleg a szereplők vitték a produkciót. A félórás adás felvétele nagyjából harmincöt perc alatt meg is volt, garantálva, hogy a tévénézők sem a legjobb vicceket, a legötletesebb improvizációt kapják, hanem az egyetlen, igazi verziót.