Ezen vesztek össze rettenetesen a Heti Hetes szereplői

Varnus nem megy vissza egy darabig
Vágólapra másolva!
Megnéztük az elmúlt évek legvitatottabb adását, hogy önnek ne kelljen. Alább közöljük a legutóbbi Heti Hetes esszenciáját: a műsort Varnus Xavér vállalhatatlan szellemi mocsárként jellemezte, két kollégának be is szólt, és nem tervez visszatérni.
Vágólapra másolva!

„Én az életemet tettem fel az orgonára, s mind a nagyközönség számára, mind pedig számomra mélységesen sértő, ha ezt a hitemet hétről hétre gúny tárgyává próbálja tenni néhány életmű nélküli nímand és rosszfogú rué, akiknek szellemi nívója egyenes arányban áll kinézetükkel" – írta többek közt Varnus Xavér, aki jelezte, hogy kiszáll a műsorból, bár a főszerkesztőt továbbra is kedveli. Erről itt írtunk hosszabban. (Rué: élvhajhász, feslett életű kéjenc, vén kecske, kiélt, tönkrement ember.)

Megnéztük az elmúlt évek legvitatottabb Heti Hetes-adását, hogy önnek ne kelljen közel ötven percet visszahallgatnia – ha mégis megtenné, itt teheti. Fontos tudni, hogy egy esti felvétel másfél-két óra, tehát megvágott anyagot lát a tévéző, ennek alapján politikai, spirituális és művészi téren is összecsaptak a felek, leginkább Varnus Xavér orgonaművész és Para-Kovács Imre újságíró.

Varnus nem megy vissza egy darabig Forrás: RTL II

A megvágott adás szerint Varnus a kockás ingeket viselőkbe kötött bele először (előzményekről nem tudunk, vagy ki lett vágva), úgy utalt Hajdú Steve-re és Para-Kovácsra, mint „a csehszlovák flanelingek magyarországi forgalmazóira". Erre utóbbi szellemesen azzal vágott vissza, hogy

Eztán szóba került a pápa, akinek személye Varnusnak láthatóan fontos, de Para-Kovács lesajnálóan úgy vélte, épp a középkorból próbál átlépni az újkorba. Volt egy történet, amiben a Mojo Klub is szóba került, de az akcentuson Varnus kezdett élcelődni: „Miskolcnak is megvan a maga kiejtése" – szólt be az újságírónak, bár a klub Szegeden működött régebben.

Valamivel később az orgonista mesélt egy sztorit, aminek a csattanója tényleg elég régi („én vagyok a vevő"), majd a fanyalgó fejet látva megjegyezte, hogy Para-Kovács ingerküszöbét nem érte el a sztori. Erre az újságíró azzal replikázott, hogy „amikor 460 évvel ezelőtt hallottam először, akkor nevettem", majd hozzátette, talán poénosnak szánva, hogy „akkor még élt Bach".

Ezt nem kellett volna, mert csak jobban kihúzta a gyufát.

„Ha szerinted akkor élt Bach, akkor nagyon komoly lemaradásaid voltak a miskolci Füge utcai zenei általános iskola kisegítő tagozatán" – jegyezte meg a zenész.

Jobbos, balos

Nincs Heti Hetes politika nélkül: azt minden néző tudja, hogy a műsor állandó arcai nem éppen Fidesz-szavazók, így egy jobboldali médiaszemélyiség kétszer is meggondolja, hogy beüljön-e a műsorba, pláne, hogy a gázsi már a régi negyede. Varnus a rendszerváltás liberális újságíróinak felelősségéről beszélt, majd megjegyezte, hogy „Para-Kovács, a te bűnöd is, hogy cinikusan asszisztáltatok ahhoz, hogy a szocialista kormányok szétlopták az országot. Folyamatosan hülyeségeket beszélsz évek óta" – okította ki.

Para-Kovács nem lett jó barátja a zenésznek Forrás: RTL II

Ugyan vigyorogtak, még ha nem is teljes természetességgel, de látszott, hogy ez a két ember nem együtt megy vacsorázni a felvétel után. „Ha életművemet ismernéd, tudnád, hogy nagyon erősen kormánykritikus újságban voltam annak idején: tőlünk annyit kapott Gyurcsány, hogy alig hordta ki lábon" – közölte az újságíró. Ezen a ponton Varnus Gálvölgyi Jánossal is összekapott, láthatóan másképp értékelik a rendszerváltás óta eltelt 25 évet.

Amikor arról volt szó, hogy mely kormány mennyit nyúlt le, Hajdú Steve is beszólt Varnusnak, persze poénnak szánva: „neked, zeneszerzőnek a lopás életforma... sajátot mikor játszottál?" Az orgonista azzal próbált visszavágni, hogy a színházak sem Hajdú Steve remekműveit mutatják be. Művészetével viccelődött Para-Kovács („cédéken játszik?") és Hajdú („playbackről"), és ez már tényleg sok volt a rendezői balon, amúgy jobbon ülő zenésznek, aki utána „a szegény Jáksó Laci és Váncsa Pista közti morális szakadékról" értekezett (ott ült a két ellenlábas), és pikírten megjegyezte, hogy

Ezzel még nem volt vége. Para-Kovács szerzőként úgy vélte, hogy amit Varnus képvisel, az nem az ő életműve, hanem „az Bach életműve, megvan otthon pánsípon, szarom le". A már elég ideges Varnus sem maradt adós a válasszal („Para-Kovács intellektuális szintjéhez képest a Lehel téri piac a Magyar Tudományos Akadémia"), erre viszont a megszólított tovább viccelődött az orgonaművésszel, mondván, hogy a varsói vasutas-szakszervezet játszott a Varnus Xavér tribute-albumon, ami leárazva 500 forintért kapható.

Ábel Anita nem szólt sokat ezen az estén, de a vége felé benyögött „ennyi hisztis kurvát egy rakáson!" felkiáltását nem vágta ki az RTL.

Szavazzon!

Szereti a Heti Hetest?