Mind földönkívüliek vagyunk

DoQ
Vágólapra másolva!
Hogyan jöhetett létre az egysejtű organizmusokból olyan bonyolult létforma, mint az ember? Milyen volt az első élőlény? Hogyan kezdődött az élet a Földön? Az emberiség több évszázada keresi a választ ezekre a kérdésekre – talán ezúttal megtudjuk.
Vágólapra másolva!

Durván négymilliárd évvel ezelőtt a Földön titokzatos jelenség vette kezdetét, az élettelen anyagok életre keltek. Egysejtű élőlények nyüzsögtek az óceánok mélyén és az ősi tavakban, mikroorganizmusok szaporodtak a talajban, melyek idővel olyan lényekké alakultak, mint a dinoszauruszok vagy az ember.

A DoQ filmje érdekes elméleteket ígér Forrás: DoQ

Egy elmélet szerint az élet a Földön kívül keletkezett és egy aszteroida-becsapódással érkezett meg bolygónkra. Mivel a Föld adottságai alkalmasak voltak ahhoz, hogy a baktériumok fejlődni tudjanak és idővel olyan bonyolult létformákat hozzanak létre, mint az ember: ezen szerint az elmélet szerint mind egy őstől származunk, és mind földönkívüliek vagyunk. Ez a teória továbbá azt feltételezi, hogy az élet magjai mindenhol jelen vannak az Univerzumban, ezért

olyan bolygókon, ahol megfelelőek a körülmények, ugyanúgy kezdődhetett az élet, mint a Földön.

Bár az elmélet leginkább egy sci-fi forgatókönyvéhez hasonlít, számos neves tudós vallja ezt a feltevést.

Véletlenszerűen alakult ki az élet

Egy másik teória, a földi élet kialakulásának klasszikus elmélete, miszerint a Földön a környezeti körülményeknek köszönhetően magától, véletlenszerűen alakult ki az élet. Az őslégkörben keletkezett villámok és a Föld vulkáni tevékenysége - kiegészítve a Nap UV sugaraival - előidézhettek olyan stabil szerkezetű kémiai vegyületeket, amelyek hosszabb távon fennmaradtak, sőt fejlődni is képesek voltak. Ehhez hasonló körülményeket laboratóriumi kísérletek között a kutatók már sokszor reprodukálták, ám ez idáig nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy az elmélet helytálló-e.

A DoQ-n október 23-án képernyőre kerülő Az élet kezdete című film a tudományos világ érdekes elméleteit mutatja be, amelyek az emberiséget évszázadok óta foglalkoztató élettörténeti kérdésekre próbálnak választ adni.