Borbás Marcsi: Ez a generáció majmolja a külföldi ételeket, nem alkot újakat

2015.10.31. 10:18

Már a Gasztroangyal is annak hatására indult el, hogy a nagy mennyiségű gasztronómiai tudást, amit az évek során felhalmozott, munkatársai unszolására meg akarta örökíteni, hogy ne vesszen kárba. A tévéműsor aztán tavaly decemberben szakácskönyvvel bővült, amit idén követ az újabb, A sűrűje 2. címet viselő kiadás. Borbás Marcsi ezeket az ételeket a családi asztalra szánja – erről is mesélt az Origónak.

Egész évben járta az országot a Gasztroangyal-lal, a műsor mellett pedig újabb receptgyűjteményt készített, amiben száz új ételt mutat be - száz új történettel.

"Nagyjából 1500-2000 receptet gyűjtöttem össze az elmúlt években a Kárpát-medence magyarlakta és nem magyarlakta területein, rengeteg tót, sváb, cigány, zsidó étel van, mindenhonnan valami, amerre jártam. Akik itt élnek és akikhez eljutottam, mind tudtak olyat mutatni, amit megszerettem. Ebből a nagy mennyiségű halmazból válogattam újra – másodszorra talán még nehezebb is volt, mint az első alkalommal."

Borbás Marcsi második receptgyűjteményét adta kiForrás: Krisztics Barbara

Az első könyv 2015 legjobb gasztronómiai kötete lett, így ezúttal még nagyobb volt nyomás, hisz bizonyítani akart a másodikkal, amit "a boldog békeidők" receptkönyvének nevezett. Nagyon jó trend, hogy elkezdtek a fiatalok főzni, de kimaradt két generáció, akiknek ez nem volt fontos. Ezzel elveszett rengeteg recept, a főzési hagyományok elkoptak, a családnak nem megszokott az, hogy savanyú szósz legyen a vacsora sült szalonnával. Nálunk hetente egyszer ez került az asztalra" - mondta.

Az alapoknak meg kellene maradni

"Mindenféle trend volt, de most végre jön vissza a divatba a házi koszt. Attól ideges tudok lenni, hogy minden modernizálva van. Nekem ne csináljanak kocka alakú csirkepaprikást, inkább találjanak ki új ételeket. Annyi mindent ki lehetne. Minden egyes generáció ad tovább recepteket, de ez a korszak most csak majmol külföldi vonalakat és nem alkot újakat. A meglevőket alakítgatja mindenki. Mint a népdalok, a szőttesek, a kerámiák, a gasztronómia is változik, ezzel mindenki tisztában van, de attól még nem kell kockává válni a csirkepaprikásnak, az alapoknak meg kéne maradnia."

Egész évben forgatott, szinte nem is pihentForrás: Krisztics Barbara

Megmaradt a Gasztroangyal nézőtábora

Január eleje óta dolgoznak a könyvön, de a főzés, ételfotózás és írás mellett hetente az 52 perces adások is készültek. "Másfél hét szabadságom volt, végigfőztem az egész nyarat, idén semmit nem pihentem. A Gasztroangyal első éve után megijedtem, nem tudtam, honnan lesz több témánk, úgy éreztem, kifogytunk. Most már előre megvan tíz-tizenöt tervünk, annyira kibővült a gazdálkodás iránti érdeklődés, annyi érdekes helyszínen tudunk forgatni. A külföldi helyszínek is népszerűek, sőt, a Horvátországban, Erdélyben vagy a Kárpátalján felvett epizódok még több nézőt érdekeltek, mint általában.

Elégedett vagyok a műsor nézőszámával, a Duna TV-re átkerülve szinte senki nem tudta tartani a nézettséget, nekünk nagyon kicsivel van kevesebb, mint egy évvel korábban. Nem egyszerű egyik csatornáról a másikra átmenni, de örülök, hogy kitartanak mellettünk, mi megpróbálunk profin hozzáállni a kérdéshez, ez látszik is a nézettségen" - mondta. A forgatások mellett továbbra is tervei közt szerepel az írás, két könyvön is dolgozik, s bár egyelőre nem árulta el, hogy ezek miről fognak szólni, annyit elmondott, hogy A sűrűje után ezúttal mást szeretne mutatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK