A Brit Filmintézet archívumából váratlanul előkerült Walt Disney 1928-as kisfilmje, a Sleigh Bells. A főhőse a már korábban ismert figura, Oswald, a szerencsés nyúl, Miki egér előképe.

A Brit Filmintézetben bukkantak rá a Sleigh Bells című 1928-as rajzfilmre, amelyet Walt Disney még Ubi Iwerksszel közösen készített. Az alkotópáros egy évvel korábban a Universalnak alkotta meg a központi figurát,Oswaldot, a szerződésükkel kapcsolatos viták után azonban hamar otthagyták a stúdiót, Disney pedig önállóan kezdett el dolgozni – Oswald végül Miki egérhez szolgált mintául.

Oswald, a nyúl lufit fújForrás: BFI / Disney

A most megtalált hatperces kisfilmet egyébként régóta keresték, hiszen nem sokkal a bemutató után el is tűnt, a gyűjtők az elveszett Disney-filmek Szent Gráljának tartották. A Brit Filmintézethez egy londoni laborból került át a tekercs, jelöletlen dobozban, csupán az 1931-es dátummal lepecsételve.  

A filmben Oswald egy hokimeccsen vesz részt, szerepel még benne többek között egy elefánt és egy nevető szamár. Van benne legalább egy szürreális jelenet is, amikor Oswald leveszi a fülét, és abból fúj luftballont. A teljes filmet decemberben mutatják be a közönségnek, addig is itt tud belenézni: