A Walking Dead nem a Star Trek, itt sokan elpatkolnak

2015.11.19. 18:49

„Szevasztok, mi a helyzet?” – köszön be nagy hanggal a The Walking Dead Abrahamje, Michael Cudlitz, ahogy leül az újságírók közé a New York-i London Hotel egyik asztalához. A sorozat producerével és maszkmesterével, Greg Nicoteróval nagyon jól megértik egymást, mindketten lazák és magabiztosak, tudják a helyüket a világban – férfiak, akikre egy valódi zombitámadás esetén is számíthatnánk. Ketten meséltek a FOX magyar adásán jelenleg is futó hatodik évadról.

Michael Cudlitzcal és Greg Nicoteróval a The Walking Dead hatodik szezonjáról beszélgettünk még a premier előtt. Azóta már tudjuk, hogy a történetet – az előzetes ígéret szerint – valóban sikerült felnagyítani, még több és még rémesebb zombival telezsúfolni. Az volt a koncepció, hogy úgy nézzenek ki, mintha kitettünk volna egy tököt a teraszra, és hagytuk volna megrohadni” – mondja Nicotero, aki nemcsak ügyes maszkmester, de producerként és rendezőként is beleszól a sorozat alakulásába.

Nicotero (balra) és Cudlitz az idei Comic CononForrás: AFP/Jason Merritt

Sőt néha ő maga is zombivá válik, az ő irányításával tépkedték például a beleket a sokat vitatott jelenetben – persze erről a beszélgetésünk idején még nem mondhatott semmit. Ahogy nő a zombisereg, úgy egyre több munkát ad ki a kollégáinak: Néha a műteremben már úgy érzem magam, mintha egy főzőshow-ban lennék. Megvan a recept, megvannak az alapanyagok, de mindenki ízlés szerint adagolja azokat, a kóborlókon dolgozó munkatársak szabad kezet kaptak. Láttam is jó pár kreatív megoldást” – meséli.

Valahol Nicotero is ott áll a zombiseregbenForrás: AMC

Rendezőként Tyreese halálát volt számára a legnagyobb kihívás megjeleníteni, a visszaemlékezésekkel, „művészkedéssel” együtt, de a leghőbb vágya az, hogy készüljön egy szagos epizód, ahol a nézők érezhetik is a rothadó hús szagát. Voltak már hasonló kezdeményezések a tévé- és filmtörténetben, de érdekes módon nem terjedt el a megoldás – a Smell-O-Vision technológiát egyetlen alkalommal vetették be 1960-ban, aztán John Waters is csak viccből alkotta meg az Odoramát a Poliészter bemutatójára.

Nicotero a The Walking Dead hatodik évadjának premierjénForrás: AFP/Theo Wargo

Visszatérve a The Walking Dead-re, Michael Cudlitz már azelőtt is nézte a sorozatot, mielőtt bekerült volna a csapatba, sőt mondhatni, hogy rajongó volt.Talán a legjobb pilot volt, amit az utóbbi években láttam, és a későbbiekben is erősnek éreztem a sztorit. Rendkívül intelligens történetmesélés jellemzi szerintem a mai napig, ritka az ennyire átgondolt koncepció a mai televíziózásban” – méltatja a produkciót.

Cudlitz skót szoknyában jelent meg a bemutatónForrás: AFP/Theo Wargo

Persze ehhez kell a markáns alapanyag is, Robert Kirkman képregényei nélkül mit sem érne az egész. Cudlitz szerint a rajzok is zseniálisak, a szereplők annyira karakteresek, hogy az őket játszó színészeknek muszáj rájuk fizikailag is hasonlítani. Ő például ezért kapott vörös hajat és jellegzetes bajuszt – ha emlékeznek a nézők, Az elit alakulat-ban még szőkén játszotta Bullt. Mindenesetre nincs ellenére az átalakulás, szerinte jobban el lehet kapni így a figurát, több a kapaszkodó.

Cudlitz mint AbrahamForrás: FOX

„Már ha csak ránézel, akkor sem úgy képzeled el Abrahamet, mint aki kiskutyákat dédelget egy virágos réten, ez segít abban, hogy belül is keménnyé tegyem a figurát. Érdekes egyébként a története, korábban nagyon erőszakos volt, pont most kezd megnyugodni, amikor mindenhol zombik mászkálnak. Alexandriában volt ideje elgondolkodni a múltján, talán kicsit jobb emberré vált időközben.”

Amikor arról kérdezzük, hogy mennyire tart a karaktere kinyírásától, elneveti magát.Ez nem a Star Trek, itt nem ússza meg mindenki, nem alapozhatunk arra, hogy Kirk kapitány majd úgyis megmenti az egész legénységet. Bármikor beüthet a szarság, de pont ettől lesz izgalmas a sztori” – feleli.

A The Walking Dead hatodik évadja hétfőnként 22 órától megy a FOX magyar adásán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK