Tőlük búcsúztunk 2015-ben: a tévéipar halottai

Leonard Nimoy, Star Trek
Vágólapra másolva!
2015-ben is sokan távoztak azok közül, akik valami maradandót alkottak a televízióban. Itt hagyott minket Spock kapitány, vagyis Leonard Nimoy, de mást is gyászolhattak a Star Trek rajongói. A színészlegendák közül Anita Ekberg, Christopher Lee és Omar Sharif hunyt el ebben az évben, miközben itthon a Nemzet Színészei sem mind érték meg az év végét. Természetesen nem sorolunk fel mindenkit, sajnos így is hosszú a névsor.
Vágólapra másolva!

A Star Trek-rajongók bánatára távozott közülünk Spock kapitány, vagyis Leonard Nimoy, 2015-ben ő volt talán a legnagyobb vesztesége a televíziónak. Február 27-én, 83 évesen hunyt el, Spockot az 1966 és 1969 között futott eredeti sorozatban, az első hat mozifilmben, Az új generáció néhány részében, illetve számos videojátékban megformálta. A félig ember, félig vulkáni parancsnok az Enterprise űrhajó első tisztjeként szolgált, híres köszönése így szólt: "Hosszú és eredményes életet!"

Leonard Nimoy és a híres vulkáni köszönés Forrás: NBC

A szintén a Star Trek-ből ismert Grace Lee Whitney is idén hunyt el, őt 85 éves korában érte a halál. Az első nyolc epizódban játszotta Janice Randet, Kirk kapitány asszisztensét – utána azonban kiírták a sorozatból, azzal az indokkal, hogy Kirk a karaktere szerint nem kötheti le magát egyetlen nő mellett. Whitneyt ez igencsak megviselte, a későbbi filmváltozatok közül azonban többen megismételhette a szerepét.

Legendák távoztak

Június 7-én meghalt Christopher Lee, 93 éves volt. Inkább filmekből ismerhettük, ő volt Drakula híres megszemélyesítője, A Gyűrűk Ura-sorozat Szarumánja, a Star Wars-filmek Dooku grófja, Az aranypisztolyos férfi című James Bond-film címszereplője. Fel-feltűnt azért a képernyőn is, több tévéfilmben játszotta Sherlock Holmest, de közreműködött az Ivanhoe című minisorozatban és a Robin Hood legújabb kalandjai-ban is.

Christopher Lee Drakula szerepében Forrás: Mokép

Szintén inkább a mozivászon legendás sztárja volt Anita Ekberg, akinek a Trevi-kútban való fürdőzésére még valószínűleg az is emlékszik, aki egyébként nem látta Az édes élet-et. A 83 évesen elhunyt színésznő utolsó szerepét éppen egy sorozatban, a Szépségszalon-ban játszotta 2002-ben, előtte azonban legfeljebb csak tévéfilmekben láthattuk, illetve a pályája elején egy-két vendégszerepben.

Az Arábiai Lawrence-ért Oscarra is jelölt Omar Sharif szintén 83 évesen hunyt el, számos tévéfilmben és minisorozatban is találkozhattunk vele, ezek közül a legnépszerűbb talán a Rejtelmes sziget volt. A horrorrajongók eközben Wes Craven halála miatt szomorkodhattak, ő a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly rendezőjeként volt ismert, mindkettőből készült tévésorozat is.

Omar Sharif 83 éves volt Forrás: AFP/Karim Sahib

Ebben az évben halt meg a hatvanas évek Batman-sorozatának Batgirlje, Yvonne Craig is, vagy például Robert Loggia, a sokoldalú karakterszínész, aki számos emlékezetes film mellett a tévében is meg-megjelent, többek között a Maffiózók-ban is láthattuk. Egy igazi kultikus figurával is kevesebbek lettünk, a Twin Peaks Tuskó Ladyje, Catherine E. Coulson is távozott, pedig benne lett volna a 2017-ben érkező folytatásban is.

Itthon is voltak veszteségek

A Nemzet Színészei közül ketten hunytak el 2015-ben, Bitskey Tibor és Kóti Árpád – helyükre Andorai Pétert és Szacsvay Lászlót választották a pályatársak. Bitskeyt számos tévéfilmben láthattuk, sorozatok közül például az Egy óra múlva itt vagyok-ban, a Lindá-ban és a T.I.R.-ben is szerepelt. Kóti többek között a Kántor-ban és a Kisváros-ban tűnt fel a képernyőn.

Édesanyja karjaiban halt meg

Az idei legmegrázóbb haláleset talán Nathaniel Marstoné volt, őt a One Life to Live című szappanoperából ismerhette a közönség, hat év alatt 194 epizódban játszott. A férfi autóbalesetet szenvedett, nagyjából két héten át drukkoltak a rajongók, hogy felépüljön, de a szervezete végül feladta a küzdelmet. Édesanyja így írt a Facebookon a tragédiáról: „Nathaniel békésen ment el, miközben a karjaimban tartottam”. A színész negyvenéves volt.

Hosszú a névsor

Képtelenség lenne a televíziózás minden idei halottját felsorolni, sajnos sokan voltak. Távozott közülünk többek között egy ikonikus reklámarc, a Marlboro Manként ismert Darrell Winfield, majd Judi Dench közeli barátja, állandó színházi partnere, Barrie Ingham is. Elment a Seinfeld és a Már megint Malcolm visszatérő szereplője, Daniel von Bargen, és csupán 36 évesen a Dokik-ban és A hidegsebész-ben is látott Windell Middlebrooks is.

Rosco seriff, James Best sincs már köztünk Forrás: CBS

Nincs már velünk Alberta Watson (24, Nikita), James Best (a Hazárd megye lordjai Rosco seriffje), és bántóan fiatalon, 19 évesen vetett véget az életének Sawyer Sweeten, a Szeretünk, Raymond ikerpárjának egyik tagja. Ugyancsak 2015-ben hunyt el Mary Ellen Trainor, Anne Meara, Betsy Palmer, Dick Van Patten, Alex Rocco és Nicholas Smith, többek között.

Pap Vera is idén távozott, itt a Fátyol című színarab próbáján látható Forrás: MTI/Kallos Bea

Itthon már rögtön január 1-jén el kellett búcsúznunk Lóránd Hanna Jászai Mari-díjas színésznőtől, majd Berényi Ottótól, Gordon Zsuzsától is. Idén távozott Izsóf Vilmos, Tolnai Miklós, Katona János, Bicskey Lukács, Pap Vera, Obersovszky Péter, Mednyánszky Ági, Haás Vander Péter, Sinkó László, Kun Vilmos, Bódis Irén és Csapó János is.