Kihirdették A Dal 2016 zsűrijét és versenyzőit

A dal 2016
Vágólapra másolva!
Kiderült, kikből áll össze A Dal 2016 zsűrije: Pierrot maradt egyedül a korábbi döntőbizottságból, mellette Zséda, Frenreisz Károly és Both Miklós fognak értékelni. A műsorvezetők személye nem változott, Tatár Csilla és Harsányi Levente kapták a produkciót.
Vágólapra másolva!

A Duna TV bejelentette, hogy A Dal 2016-ot Tatár Csilla és Harsányi Levente fogja vezetni, vagyis ebben nincs változás a tavalyi versenyhez képest. Arról viszont már korábban beszámoltunk, hogy a zsűri más lesz, most kiderült, hogy

2016-ra csak Pierrot marad a korábbi csapatból.

Mellette Zséda, Frenreisz Károly és Both Miklós, a Napra énekese fog dönteni a produkciókról.

A Dal 2016 zsűrije Fotó: Marton Szilvia - Origo

A harminc versenyző is megvan: Nika, Patai Anna, Horányi Juli, a Passed, Tolvai Reni, a C.E.T., a ByTheWay, Oláh Gergő, a Karmapolis & Szécsi Böbe, Agárdi Szilvia, az Egy Másik Zenekar, a Maszkura és a Tücsökraj, Benji, Gáspár Laci, Ív, a ParnoGraszt, Mohamed Fatima, Fehérvári Gábor Alfréd, Török Jázmin, a Misztrál, Berkes Olivér, Veres-Kovács Petra, Gájer Bálint, Odett, a Group'n'Swing, Petruska, Palmer Izsák, Kállay-Saunders András, Vásáry André és a B The First.

A versenyzők Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Dal egykor remekül ment a közmédián, 2013-ban például 1 millió 173 ezres nézettségű adást is produkált, jó terepe, egyben játszótere volt a különféle kertévés tehetségkutatókból érkezetteknek, A Dal-ban mérhette össze népszerűségét és új dalát a volt megasztáros, x-faktoros, voice-os, rising staros előadó. Ráadásul

az eurovíziós fellépés elég komoly fődíj,

mert igaz, hogy szakmailag nincs jelentős értéke (például a komolyabb brit zenészek, együttesek nem is indulnak), a több tízmilliós nézettség elég vonzó. Ez ugródeszka lehet bárkinek, és jóval többet ér, mint egy lemezszerződés egy olyan korban, amikor az emberek nem vesznek lemezeket.

Harsányi Levente lesz az egyik műsorvezető Fotó: Marton Szilvia - Origo

Csakhogy az impozáns – de legalábbis fényes – nézettség nem maradt mindvégig magas, 2015 tavaszán a finálé ugyan az M1 heti legnézettebb heti adása volt, de így is csak 652 ezren követték. Ez azt jelenti, hogy

két év alatt a döntő nézettsége félmillióval esett,

ami szignifikáns (ugyanakkor adta a Duna World, és neten is követték pár ezren). Az ötvenéves kor alatti felnőtteknél be sem fért a heti top 20-ba az M1-es adás, azaz A Dal 2015 döntője, és érdekes módon még az első elődöntőt is többen figyelték.

Ha már itt tartunk, az is különös, hogy előbb elődöntőket tartanak minden évben, utána középdöntők jönnek, majd finálé – amikor minden tisztességes világversenyen az elődöntők után már a döntő következik.