Zsédát hívja, ha a lottószámokra kíváncsi

Zséda és Pierrot
A dal 2016
Vágólapra másolva!
Kicsit zsúfoltan voltak a zenészek és a sajtó képviselői az A38-on, A Dal zsűrijének és indulóinak bemutatásakor, de jó volt a hangulat – hiszen csak azok kaptak meghívót, akik bekerültek a top 30-ba. Az új zsűri új lendületet adhat a műsorfolyamnak, Zséda szédítően jól nézett ki, Frenreisztől pedig biztos hallunk majd pár régi adomát arról, hogy is volt akkoriban.
Vágólapra másolva!

Zséda, aki szavahihető, őszinte nőnek tűnik, azt álmodta, hogy kinn áll az Eurovíziós Dalversenyen, nézők milliói és kamerák előtt, de zavarban van, nem tudja, mely számot kell előadnia, miközben a zenekar tagjai kérdőn néznek rá. Erre egy nappal később - már a valóságban - felhívták, hogy zsűrizzen a fesztivál hazai előszobájának számító A Dalban. Ha lottószámokért hívjuk, nem biztos, hogy eltalálja, de jó esélyei vannak, legalább körbelövi őket. Megtudtuk még tőle, hogy „a mondanivaló és az ének hitelessége számított", utána a többiek jöttek sorra.

Zséda majdnem megálmodta Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Dal 2016 sajtóeseményén, egy nyomasztóan szürke, hideg délutánon, az A38 hajón, Budapesten Frenreisz Károly arról beszélt, hogy sok szempont alapján döntöttek, dömpingszerűen jöttek a dalok, majd megmagyarázta, hogy a pop a populáris szóból jön. „Voltak felkéréseim, de ilyen nagy buliban még nem zsűriztem" – mondta. A dalfesztivál múltján merengett eztán egy sort, és megjegyezte, hogy amikor ők „nyomták erősen", akkor még csak a nyugat-európai országok eurovízióztak, így nekik esélyük sem volt bemutatni jó keleti, őszinte rockot.

Te, Levikém, és amikor 76-ban turnézni mentünk... Fotó: Marton Szilvia - Origo

Pierrot a túlélő, aki megmaradt az előző zsűrikből. Szerinte a munka nagyon hasonló, a tíztagú előzsűri hét helyen ugyanaz volt, mint tavaly.

– osztotta meg frappáns észrevételét az egybegyűlt zenészekkel és médiaipari szakmunkásokkal. Szerinte most vannak karakterek, így nem lesz baj. „Ha én akkor őszinte voltam, akkor most sem leszek más" – reflektált Harsányi Levente kérdésére a muzsikus: a műsorvezető arról faggatta, szókimondó, keményen beszóló lesz-e idén is.

Jenőkém, kétszer voltam az év basszusgitárosa, 1974-ben és 1981-ben, meséltem már? Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az átlagos tévézőnek az előbbi három ismert hazai zenész mellett a negyedik viszonylag ismeretlen még, Both Miklós Fonogram díjas, Budai-díjas zeneszerző, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője. A sajtóeseményen sokkal több nem derült ki róla, ő sem tudta, miért hívták zsűrizni, de a feladatot testhezállónak érezte - mint jelezte, zsűrizett már sokat korábban. „Elég nagy generációs különbségek voltak az előzsűriben, de nagy viták nem voltak.

Aki bekerült, konszenzussal jutott oda, de így is van egy-két dal, amit sajnálok, hogy nincs a harmincban" – mesélte.

Harsányi vicceskedett, Zséda kuncogott Fotó: Marton Szilvia - Origo

A hazai popszakma eztán vígan fotózkodott, megasztáros állt a rising staros, x-faktoros és voice-os mellett: nekik nagy esély újra képernyőn lenni, akár három este is (a legjobbnak három itthon plusz kettő kinn, már az Eurovízión), a Duna TV-nek pedig a válogató jó esély, hogy szép nézettségi számokat is fel tudjon mutatni – mert a múlt héten már a Comedy Centralt is kétszer annyian nézték 18-49-ben, mint az öreges nemzeti főadót.

A top 30 dalról itt írtunk, alább pedig pár fotó látható még az eseményről:

Kell egy tapasztalt rockzenész is a csapatba Fotó: Marton Szilvia - Origo
A dal 2016 Fotó: Marton Szilvia - Origo
Zsűritagok, egymás közt Fotó: Marton Szilvia - Origo
Szécsi-lányok és egy nagy rivális Fotó: Marton Szilvia - Origo
Fatima is megpróbálja Fotó: Marton Szilvia - Origo
Tolvai Reni és fiúja, aki sokra vitte a legutóbbi versenyen Fotó: Marton Szilvia - Origo
Nika változatlanul csinos Fotó: Marton Szilvia - Origo
Itt mindenki örül még Fotó: Marton Szilvia - Origo
Nagyjából a top 30 Fotó: Marton Szilvia - Origo