2015 a sorozatrajongók számára akár szomorú év is lehetett, hiszen amellett, hogy remek új produkciók indultak, egészen sok szériának kellett búcsút intenünk. Véget ért a Két pasi – meg egy kicsi, A mentalista, a Helyszínelők, a Mad Men – Reklámőrültek és a Városfejlesztési osztály, de ez még korántsem a teljes lista.

Idén is sok sorozatot elkaszáltak, de akadtak olyanok is, amelyeket rendesen be tudtak fejezni, például A mentalista vagy a Mad Men – Reklámőrültek is az alkotók szándéka szerint ért véget. Azokra a produkciókra emlékezünk, amelyek legalább hat évadot megértek, de jövőre már nem láthatjuk a tévében.

Vásott szülők

Utolsó adás: január 29.
Évadok száma: 6

A Vásott szülők népes családjaForrás: NBC

A magyar címet mintha Jean Cocteau két könyvéből, a Vásott kölykök-ből és a Rettenetes szülők-ből gyúrták volna össze, de a sorozatnak egyik íráshoz sem volt köze. Annál inkább az azonos című, 1989-es filmhez, hiszen azon alapult, mindkettőnek Ron Howard volt az alkotója. Steve Martin a tévés változatban már nem jelent meg, ellenben Lauren Graham és Peter Krause például benne volt.

A mentalista

Utolsó adás: február 18.
Évadok száma: 7

Az itthon is kedvelt krimisorozat címszereplője Patrick Jane (Simon Baker) volt, aki pszichológiai ismereteivel, az emberek viselkedésének megfigyelésével segítette a rendőrség munkáját – képességeit azonban úgy tudta előadni, hogy a gyanúsítottak könnyen azt hihették, olvas a gondolataikban. A főgonoszt, a Jane feleségét és lányát is megölő Red Johnt már a hatodik évadban elbúcsúztatták, a fináléra így a főhős is maga mögött hagyhatta a múltját, össze is házasodott kolléganőjével, Lisbonnal.

Boldog volt a befejezésForrás: CBS

Két pasi – meg egy kicsi

Utolsó adás: február 19.
Évadok száma: 12

Nyolc évadot Charlie Sheen, négyet pedig Ashton Kutcher vitt a Két pasi – meg egy kicsi-ből, miután az előbbit kirúgták emlékezetes balhéi miatt. A végére a Jake-et játszó Angus T. Jones is kikopott egy rossz beszólás miatt, Jon Cryer húzta csak ki végig a három eredeti főszereplő közül. Az itthon is népszerű szitkom a malibui álomvilágban játszódott, ahová a szerencsétlen Alan Harper csak a családja és a barátai révén tudott tartozni.

Charlie Harpernek sosem volt rossz dolgaForrás: Warner Bros.

Városfejlesztési osztály

Utolsó adás: február 24.
Évadok száma: 7

Az Office nyomdokain haladó, áldokumentarista sorozat volt, nem meglepő módon egy városfejlesztési osztály abszurd mindennapjait mutatta be. Az osztályt vezető Leslie Knope-ot Amy Poehler játszotta, akit a szerep a legismertebb komikák közé emelt, alakításáért Golden Globe-díjat is kapott. A széria Aziz Ansari, Chris Pratt vagy Aubrey Plaza karrierjén is dobott, Nick Offerman karakteréből, Ron Swansonból pedig igazi popkulturális ikon vált, számos mém alanya lett.

Vidám kis csapat gyűlt összeForrás: NBC

Glee – Sztárok leszünk

Utolsó adás: március 20.
Évadok száma: 6

Négy Golden Globe-ot és hat Emmy-díjat zsebelt be ez a zenés tinisorozat, amelyben egy középiskolai kórus tagjai próbáltak átvergődni a kamaszkor buktatóin. Az alkotó, Ryan Murphy más munkáihoz, a Kés/Alatt-hoz vagy az Amerikai Horror Story-hoz képest kimondottan ártatlan produkció volt, az azonban bizonyos, hogy az Egyesült Államokban sokat tett a homoszexuálisok és transzneműek elfogadásáért, volt olyan epizód, amelyben kétszáz transznemű jelent meg:

Született szinglik

Utolsó adás: március 31.
Évadok száma: 6

Véleményünk szerint az egyik legrosszabb magyar címet kapta a Cougar Town, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy hat évadot megért, száznál is több epizódja készült. A történet középpontjában a frissen elvált Jules Cobb (Courteney Cox) állt, aki a negyvenes éveiben próbálta meg bepótolni, ami a házassága miatt kimaradt a húszasokból.

A negyvenes éveiben kezdett élniForrás: ABC

A törvény embere

Utolsó adás: április 14.
Évadok száma: 6

Itthon nem keltett különösebb figyelmet, az amerikai kritikusok azonban mind a hat szezon alatt jobbára dicsérték, a sorozat két Emmy-díjat is bezsebelt. Timothy Olyphant remek volt az ódivatú, vadnyugati stílusú rendőrbíró szerepében, aki szerint a fegyver arra való, hogy embert öljünk vele – természetesen rosszfiúkat.

Egy vadnyugati fickó volt a törvény embereForrás: FX

Mad Men – Reklámőrültek

Utolsó adás: május 17.
Évadok száma: 7

A kritikusok nagy kedvence volt, négy Golden Globe-bal és tizenhat Emmy-díjjal büszkélkedhet, 2008-tól zsinórban négyszer megkapta a legjobb drámai sorozatnak járó Emmyt. Elsősorban a hangulat, a hatvanas évekbeli New York megteremtését lehet dicsérni benne, egy reklámügynökségen keresztül jól ábrázolta a kor hímsoviniszta munkahelyi miliőjét, mögötte pedig a gyorsan változó Amerikát, annak társadalmi, politikai viszonyrendszerét.

Visszahozta a hatvanas évek New YorkjátForrás: AMC

Vérmes négyes

Utolsó adás: június 3.
Évadok száma: 6

A magunk részéről nem igazán értjük, hogy ez a vígjátéksorozat miként tudta ilyen sokáig húzni, de a hatodik évadjával zárt, közel 130 epizód után. Három negyven feletti barátnőről szólt, akik Los Angelesből Clevelandbe keveredtek, és rájöttek, hogy ott – ellentétben a nyugati parti metropolisszal – még mindig vonzónak számítanak, gyorsan oda is költöztek.

Jackie nővér

Utolsó adás: június 28.
Évadok száma: 7

A Maffiózók-ból ismert Edie Falco számára igazi jutalomjáték volt a Jackie nővér, alakításáért megkapta a legjobb drámai színésznőnek járó Emmy-díjat, és öt további alkalommal is jelölték. A széria középpontjában egy New York-i kórház sürgősségi osztályának főnővére állt, aki mindig lelkiismeretesen látta el a munkáját, de közben komoly gyógyszerfüggőséggel küzdött.

Voltak gondjai a gyógyszerekkelForrás: Showtime

Helyszínelők

Utolsó adás: szeptember 27.
Évadok száma: 15

A világ egyik legnépszerűbb krimisorozata volt, a legnézettebb, ötödik évadot átlagosan 26,3 millióan követték az Egyesült Államokban. Ehhez képest a tizenötödik szezon már csak 11,2 millió nézőt vonzott, a széria érdemei azonban elvitathatatlanok, három spin-off is készült belőle, a Miami helyszínelők és a New York-i helyszínelők után 2015-ben elindult a CSI: Cyber is.

Az utolsó epizódra visszatértek az alapszereplők isForrás: CBS

Futottak még

Idén ért véget a Brickleberry, a Gyilkos hajsza, a Hannibal, A búra alatt, a Da Vinci démonai vagy a Meg-boldogulni is, ezeknek három-három évad jutott. A negyedik szezonjával lezárult Lisa Kudrow Web-terápiá-ja, a Szívek doktora, a Bosszú, valamint a Melissa és Joey, az ötödik etappal pedig véget ért az Éghasadás, a Válaszcsapás és a Haven, ezektől is búcsúzunk.