Top 10: az év legjobb magyar szinkronjai

Gillian Anderson Hannibal
Hannibal (2013-2015)
Vágólapra másolva!
Az olvasók továbbra is megosztottak, sokan csak eredeti nyelven nézik a sorozatokat, mások meg a magyar verzióra voksolnak. Mi a Magyarszinkron.hu segítségével idén is elkészítettük top 10-es összeállításunkat a legjobb sorozatszinkronokról: kiderül, hogy vígjáték, krimi vagy akció nyerte-e el az első helyet.
Vágólapra másolva!

10. Castle

Beckett és Castle hosszú évek óta tagja a hazai háztartások estéinek, a hazai verzión dolgozó Kisfalvi Krisztina és Czvetkó Sándor pedig évek óta nagyon jó barátok és kollégák. Sokszor, sokféle körülmények között alakítottak már párokat, alakításaik kedvesek, szeretetre méltóak, így a nézőnek csak egy dolga van: drukkolhat azért, hogy a főhősök szerelme kitartson az idők - de legalábbis a sorozat - végéig.

A Castle itthon is népszerű Forrás: ABC

9. Hűtlen vágyak

A Kiss Virág által rendezett magyar változat ehhez a vonalhoz igazodva szép hangú színészekkel készült el. Varga Gábor az elmúlt évek során igazi alfahímmé vált a szinkronjaiban, így hihető, hogy a jól fizető élete mellett nők kegyeit kereső

sikeres férfi prostiként is el tudja adni magát.

Filmbeli partnernőjét Urbán Andrea hozza magyarul, aki talán élete legszexisebb megszólalását produkálja. Minden egyes mondata átitatódott az erotikától, túlfűtött hangja jól ellensúlyozza férfi kollégája kiegyensúlyozott férfias megszólalásait.

8. Sherlock és Watson

Ez az a páros, amely valószínűleg soha nem lesz egymásé, pedig a nézők egy része nem bánná. Hornyák Mihály szinkronrendezőnek nem volt nehéz dolga, amikor Kökényessy Ági és Rajkai Zoltán párosát kitalálta, hiszen mindegyik magyar művész dolgozott már az amerikai kollégájával más alkotásokban.

Sherlock és Watson Forrás: CBS

A lobbanékony nyomozó és a nyugodt, józan életű társa kalandjai hazai sikerében nagy szerepet játszanak a magyar színészek. Kökényessy Ági Watsonja egyszerre férfias és nőies, passzol Rajkai Zoltán Sherlockjának váratlan kirohanásai mellé.

7. Blunt talk

Fodor Tamás és Rába Roland az év egyik legfurcsább párosát alakítja ebben a kicsit szürrealista sorozatban. A Walter Blunt televíziós műsorvezetőt alakító Patrick Stewart hetvenen túl is fiatalokat megszégyenítő energiával füvezik, iszik, szexel és dolgozik. A kiváló angol művész minden képkockán elemében érzi magát.

Aprics László szinkronrendező nem kis kihívás előtt állt,

amikor a magyar stábot kellett összehoznia. Az elsőre szokatlan hangválasztások az évad során igazolták a döntést, a magyar színészek hallhatóan elengedték magukat a felvételek alatt, és vidáman lubickoltak az eredeti alkotók által kitalált - sokszor agyament - történetekben.

6. Hannibal

Nehéz és megterhelő volt a sorozat utolsó évada. Mivel az alkotók tudták, hogy nincs tovább, így beletettek minden olyan szörnyű és kegyetlen dolgot, ami csak eszükbe jutott. Az eredmény egy néhol gyomorforgatóan kemény, de nagyszerű alkotás lett.

Gillian Anderson a Hannibal sorozatban Forrás: NBC

Aprics László és színészei jó néhány sötét órát töltöttek a stúdióban, mire elkészültek a szinkronnal. Rajkai Zoltán és Kaszás Gergő brillíroztak szinkronszerepeikben. Igaz, két jelenet felvétele között sokszor kellett valami apró vidám dologgal, poénnal visszahozniuk a jókedvüket.

5. Két pasi meg egy kicsi

A nevetéssel nem volt gond a sorozat szinkronjának felvételén. Fekete Zoltán élete egyik legjobb szinkronalakítását adta tizenkét évadon keresztül. Czvetkó Sándor, majd Zámbori Soma méltó partnerei voltak, de Fekete tudása, tapasztalata rengeteget hozzá tett a Viasat3 legnézettebb sorozatának sikeréhez.

Két pasi - meg egy kicsi Forrás: --

Dobay Brigitta, Orosz Ildikó szinkronrendezők és Boros Karina dramaturg összeszokott csapatot alkotva vigyázták az altesti poénok és szexuális utalások tömkelegével teletűzdelt széria minden egyes epizódját.

4. Da Vinci démonai

A tavalyi lista első helyezettje ebben az évben ért el az utolsó évadához. Fehér Tibor az ifjú feltaláló szerepében bemutathatja színészi (hangi) tudása legjavát. Kertész Andrea szinkronrendező nagy feladatot bízott az ifjú színészre, aki sikeresen meg is oldotta azt.

Látványos sorozatban az ifjú Da Vinci Forrás: © 2015 Tonto Films

Külön említést érdemel Zámbori Soma főgonosza. Legtöbbször a hős, a megmentő szerepét kapja, így külön élvezetes egy minden érzéstől mentes, lélektelen ember szerepében hallani, még akkor is, ha a karaktere a későbbiekben kap némi emberi fényt is.

3. Banshee

Aprics László választásaként Varga Gábor szinte magára húzta a főhős karakterét, minden levegővétele, mondata tökéletesen passzol amerikai kollégájához. Jól illeszkedik mellé a mindent tudó homoszexuális hacker szerepében Rába Roland, a lelkes öregmackó Papp János, a dögös istennő, Szávai Viktória.

Szex, erőszak, durva bunyók: ez a Banshee Forrás: Cinemax

Sajnos nagyon ritkán hallhatjuk szinkronban Hegedűs D. Gézát, aki engedett a rendező hívásának, és a sorozat egyik legkiegyensúlyozottabb karakterét formálhatja meg.

2. Empire

A sorozat egy képzeletbeli zenei kiadóról szól, pontosabban a családról, amely az egész mögött áll, 2015-ben számos díjra jelölték az alkotást.

Empire

Kertész Andrea kapta a feladatot, hogy ezt az ízig-vérig fekete amerikai történetet a magyar néző számára hiteles szinkronnal tálalja fel. Király Attila és Bognár Gyöngyvér figurája került a család élére, akik minden egyes percben egymás életét és hatalmát veszélyeztetik. Közöttük őrlődik a Szalay Csongor, Szatory Dávid, Varga Gábor trió, mint a második generáció képviselői. Szalay Csongor választása már azért is telitalálat, mivel az ifjú szinkronhang hosszú évek óta egy magyar zenekar frontembere, így személyesen is ismeri ennek a világnak a magyar változatát.

1. Agymenők

Pár néző szerint nem jó a magyar szinkronja, mert a magyar hangok nem hasonlítanak az eredetihez. Ez valóban így van, de nem ez a jó szinkron alapfeltétele.

Csőre Gábor, Szabó Máté, Karácsonyi Zoltán, Pálmai Szabolcs kiváló színészek,

akik hibátlanul kockulnak a saját figurájukban. Mezey Kitty igazi szőke és dögös, Dögei Éva az évtized legvékonyabb hangú nevetéseit tudja produkálni, míg Szabó Zselyke néha úgy dörmög, mint egy kedves kis barna medve. Stern Dani Stuartja maga a megtestesült színtelen-szagtalan kocsonyalét, de pont ezért szerethető. Fekete Zoltán Kripke-megszólalásai ugyan rövidek, de annál ütősebbek.

Az Agymenőket sokan szeretik itthon is Forrás: CBS

Az angolul beszélők valóban egy kicsit mást nézhetnek magyarul, mint eredetiben, de ez nem baj. Ennek a sorozatnak itthon minden titka a szinkront készítő, nagyszerű színészgárdában rejlik, amelynek minden egyes tagja hosszú évek óta bizonyította tehetségét a mikrofonok előtt. Ezért ez a szinkron lett 2015-ben az összes közül a legjobb.

Szavazzon!

Jó a magyar szinkron?