2015 legjobb sorozatai, 3. rész

A Quantico szépséges főhőse
Vágólapra másolva!
Ragyogó év volt a sorozat- és tévéiparban 2015. A médiaipari válságnak az USA-ban már régen vége, írósztrájk sem blokkolta a folyamatos gyártást, kiváló új szériák indultak, a régebben futók közül pedig többnek sikerült emlékezetes, igényes, fordulatos évadot előállítania idén. 25 olyan sorozatot szedtünk össze, amelyet 2015-ben érdemes volt nézni, ezeket négy részben közöljük, a legvégén a top 10-zel. A magyar szériák ebből a gyűjteményből kimaradtak, de külön cikkben majd azokat is méltatjuk - vagy temetjük.
Vágólapra másolva!

Cikksorozatunk első részét itt, a másodikat itt találja.

15. Quantico

2015-ös sorozat, két idősíkban halad. Az egyiknek a quanticói (valóban létező) FBI-akadémia adja a hátteret, egy csoport tanoncot mutat be, akiket épp ügynöknek képeznek ki. Persze megvannak a szerelmi szálak, mindenkinek van valami titka, és miközben nézzük a később bekövetkező eseményeket, megfigyelhetjük, a múltban ki volt gyanús és miért. A krimi tehát valamennyire bevonja a nyomozásba a nézőt is, ami nem rossz ötlet.

A Quantico szépséges főhőse

A másik szál már később játszódik, egy bombamerénylet után, amikor mindenki a főszereplőt (Alex Parrish - Priyanka Chopra) gyanúsítja, nem véletlenül, mert az igazi tettes rá akarja kenni a balhét. Sajnos nem lesz Emmy-özön a színészi alakítások után: a csinos főhősnő amikor felveszi a kapucnit, és ijedten leskelődik, pont úgy néz ki, mint egy menekülő terrorista – erről itt írtunk. Mindenesetre a sorozat fordulatos, szórakoztató, kisebb hibáival együtt ott van a top 15-ben.

14. Better Call Saul

A Breaking Bad utolsó része, pompás lezárása után nyilván sokan voltak úgy, hogy csak ültek némán percekig, és nézek, hogy vajon mikor lesz hasonló kaliberű sorozat a tévében... Ezért sokan megörültek, amikor kiderült, hogy egyfajta előzménysorozat készül a hamar kultikussá lett szériának, de a lelkesedés alábbhagyott, amikor kiderült, hogy nem azt mutatja be, milyen volt Walter White a rák előtt, vagy milyen balhékba ment bele Jesse Pinkman a középiskolában.

Better Call Saul: több izgalom kéne Forrás: AMC

A sorozat Saul Goodman ügyvédet állítja a középpontba, bemutatva, mi vezetett oda, hogy azt a figurát lássuk, aki a Breaking Badben lett. Bob Odenkirk ugyan jó színész, de nála sokkal érdekesebb lett volna Hank Schrader előélete, nem is beszélve Gus Fringről, az ő kalandjai is több izgalmat ígértek volna, ha már a két főszereplőt nem lehetett rádumálni egy prequelre.

A sorozat nem dráma, nem komédia,

egyszer megnézhető, de nem lesz klasszikus, így top 10-es sem nálunk.

13. Sikersorozat

A 2015-ös már a negyedik évadja volt az Episodes-nak, és nem lett semmivel gyengébb: akinek az első pár rész tetszett, annak az új évad is biztosan bejött. Az alapsztori szerint egy angol házaspár brit földön sikeres komédiasorozatát remake-elik az amerikaiak, így

a konzervatív, európai énjüknek roppant felszínes és mézesmázos Hollywoodba kell költözniük,

ahol összehozza őket a sort Matt LeBlanc-kal,aki saját magát alakítja: a Jóbarátok volt sztárja, aki egyszerű, de vidám fickó, nem egy észlény, de jó haver - már ha nem épp a barát vagy a főnök nőjét kefélgeti.

Nekünk bejött ez a három arc Forrás: HBO

A mostani évadban az egykori Joey pénzügyi gondokkal küzd, mert elhunyt a könyvelője, aki „elfelejtett" befizetni pár millió dollár adót. Sean és Beverly új sorozatából szíve szerint kihagyná Matt-et, de ezt nem merik elmondani nekik. A programigazgató Carol új főnökével szűri össze a levet,

és ezzel meg is van a leszbikus szál, hiszen nő a főnök.

Sok vicces helyzet, kellemetlen szituáció, jópofa szöveg színesíti a sorozatot, és még egy kis Jóbarátok-összejövetelre is van mód, mert David Schwimmer (Ross) bevállalt egy cameót, összefut Joeyval egy tömeggyilkos – de sztároknak jól fizető - olajsejk privát buliján. Carol szexi képeit itt megnézheti.

12. The Walking Dead

Itthon is nagy tábora van a sorozatnak, de egyre többet lehet olyan hangokat hallani, hogy fárad a sztori, nem tudnak sok újat belevinni. A maroknyi túlélő megy, mendegél, letelepedik valahol, jönnek a mély beszélgetések, majd a nagy zombihorda, utána pedig a kis csapat megint megy, mendegél, letelepedik valahol, következhetnek a mély beszélgetések, támadnak a nagy zombik, és így tovább.

Michonne továbbra is kőkemény Forrás: AMC

Amennyire izgalmas, új, és felfedezésre váró volt a Walking Dead világa 2010-ben, annyira megszokott és kiszámítható lett 2015-re.

Persze látványban nagyon odatették magukat a készítők, de ezúttal nem voltak olyan erős hatást kiváltó, döbbenetes erejű epizódok, mint korábba, amikor évadonként akár kettő-három ilyen is összejött. Olyan, mintha lehúznánk a szériát, de valójában a 12. hely nem olyan rossz – csak épp volt már jobb pozícióban is.

11. A sebész

A sorozat továbbra is hideg és pontos, mint egy jó sebész kése, már csupán a képi világgal, a huszadik század eleji miliő megidézésével elkapja a nézőt. A főszereplő dr. Thackeryt egy valóban létezett orvosról, William Stewart Halstedről mintázták, aki a betegeket szolgáló újításai mellett heroin- és morfiumfüggőségéről is ismert volt a maga idejében. Clive Owen remekül jeleníti meg a figurát, aki egyre mélyebbre süllyed a mocsokba, a drogok mellett az alvilági műtétek és a prostitúció világába.

A sebész

A második évad is hozza az első hangulatát, ugyanúgy sokkol a naturalizmussal is, amitől a korabeli sebészet hentesmunkának tűnik. Bemutatnak többek között egy sziámi ikerpárt is, akiket Thackery szétválaszt – ezt egyébként egy valódi műtét ihlette, 1900-ban volt az első sikeres operáció, bár csak az ikerpár egyik tagja élte túl.

Cikksorozatunk első részét itt, a másodikat itt találja. Napokon belül jön a top 10!

Szavazzon!

Hány sorozatot néz?