Varga Ferenc Józsefet beperelte Donászy Magda fia, miután a humorista sokszor használta a néhai költőnő nevét a kabarétréfáiban. Az alperes az Origónak reagált, nem érti az esetet.

Donászy Magda fia beperelte Varga Ferenc Józsefet, szerinte a Karinthy-gyűrűs humorista jogtalanul használja a költőnő nevét, visszaél annak szellemi termékeivel, valamint kegyeletsértést követ el.

Vargának a Rádiókabaré-ban megy egy sorozata Ottfelejtett mikrofon címmel, ebben a mindennapi élet különféle aspektusait villantja fel a maga szemszögéből. A barkácsbolt, a fodrászat vagy a benzinkút mellett sokszor iskola vagy óvoda a helyszín, ahol a gyerekek verseket is mondanak, itt került már elő sokszor Donászy Magda neve.

Varga Ferenc József a Karinthy-gyűrűvelForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga szerint azonban a szerzői jog megsértéséről szó sincs, hiszen minden esetben a saját versei előtt mondja be, hogy „Donászy Magda verse”, ráadásul ebben az egy mondatban a költőnő sem negatív, sem pozitív kontextusba nem kerül. A poén hátterét az idősebbek biztosan értik, hisz a szocializmus idején aligha akadt olyan óvodai vagy iskolai ünnepség, ahol ne került volna elő Donászy valamelyik műve.

Amikor gyerek voltam, majdnem minden vershez odamondta valaki, hogy Donászy Magda verse, még akkor is, ha az nem az ő verse volt – az iskolatársaimat ennyire megfogta a költőnő neve. Végül bennem is megmaradt, de ezzel nem vagyok egyedül, több humorista kollégámban elevenen él az emlék. Tény, hogy én használom a legsűrűbben, csináltam ebből egy visszatérő motívumot, ami a kabaré műfajában nem szokatlan, a nagy klasszikusok között ilyen a »Ha én egyszer kinyitom a számat«, vagy épp az »Én, a Gyula meg a Tóth Ottó« Bajor Imrétől és Ihos Józseftől” – mondta Varga az Origónak.

A humorista szerint a közönség is tisztában van vele, hogy nem Donászy Magda költeményeit hallja, és a kegyeletsértés vádját is visszautasítja. „Tény, hogy ezekben a versekben van egy kis társadalomkritikai él és egy-két csúnyább sor, de ezek mind elhangozhattak a Rádiókabaré-ban, amelynek a szerkesztősége – Sinkó Péterrel az élen – nagyon figyel arra, hogy betartsa a vonatkozó jogszabályokat. Sértő, trágár dolgok be sem kerülhettek volna a műsorba.”

Varga műsoraiban már 2008 óta szerepel Donászy neve, a költőnő fia azonban csak 2015-ben jelentkezett először e-mailben, a humorista szerint becsmérlő stílusban. Miután emiatt nem kapott választ, a rádió jogi osztályához fordult, de ők sem foglalkoztak érdemben a panaszával.

Vargával a Fővárosi Törvényszék levélben ismertette a keresetet a napokban: „A vaskos boríték 23 oldalas anyagából mindössze egy oldal volt a Törvényszéké, a többi a felperesé, amelyben összeszedte az általam írt eddigi verseket. Valahol sérelmezem, hogy az utóbbi gyöngyszemeim kimaradtak belőle” – mondta Varga, hozzátéve, hogy a bíróság első fokon elutasította a keresetet.