Véletlenül lebontották a díszletet, tízmilliós a kár

Batman (1966) scene still HORIZONTAL
Batman (1966) Pers: Burt Ward, Adam West Dir: Leslie Martinson Ref: BAT058AG Photo Credit: [ 20th Century Fox / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
Vágólapra másolva!
Egy sorozatot nemcsak a rossz nézettségi mutatók vagy a megnövekedett költségek miatt kaszálhatnak el, akadnak néha sokkal különösebb okok is. Valaki összetörte a díszletet, nem fogyott elég játék, netán a főszereplő nem az volt, akinek mondta magát – ezek miatt mind ért már véget tévés produkció.
Vágólapra másolva!

Szerencsés esetben egy sorozat alkotóinak megadják a lehetőséget, hogy saját maguk fejezzék be a projektjüket, akkor és azzal, amikor és amivel akarják – ilyenkor egy szép, kerek történetet kapunk, még ha a finálé nem is minden esetben elégíti ki teljes mértékben a rajongókat.

A sorozatok jó részét azonban elkaszálják a tévétársaságok, a megrendelők, ennek leggyakoribb oka, hogy elégedetlenek a nézettséggel. Az is viszonylag gyakran előfordul, hogy kezdik sokallni a költségeket, esetleg a főszereplő kezdene már új projektbe, az ő döntése miatt nem tudják folytatni a történetet.

Kreatív véleménykülönbségek, lejáró szerződések is elhozhatják egy produkció végét,

találunk azonban a tévétörténetben pár furább esetet is, amikor valami egészen más miatt vetettek véget egy szériának.

Nem volt díszlet, nem folytatták

A klasszikus, 1966-ban indult Batman-sorozatból három évadot készített az ABC, utána már túl drágának tartotta – ahelyett azonban, hogy elkaszálta volna, eladta az NBC-nek. A történet két hét múlva folytatódott volna a másik csatornán, erről azonban az ABC-nél nem mindenki tudott: a stúdió munkatársai időközben az utolsó darabig megsemmisítették a díszleteket, az NBC pedig így már nem vette át a produkciót. Forintban, mai áron több tízmilliós kárt is okozhattak a munkások.

A lányok nem akartak akciófigurát

A képregényrajongók talán emlékeznek Az igazság ifjú ligája (Young Justice) című rajzfilmsorozatra, 2011 és 2013 között ment, itthon is bemutatták. Az eredeti történethez igazítva több női karakter is volt a főszereplők között, a gyártó Warner Bros. szakemberei azonban attól féltek, hogy a lányok nem vásárolnak kellő mennyiségű akciófigurát – ezért

inkább kifejezetten fiús produkciókba ölték az energiát,

két évad után levették a műsorról a szériát. Az már nem jutott eszükbe, hogy esetleg pólókat, bögréket, tolltartókat is el lehetne adni Az igazság ifjú ligájá-val.

A multimilliomos nem volt multimilliomos

2002-ben ment egy Who Wants to Marry a Multi-Millionaire? című társkereső műsor, ahol az ötven amerikai állam egy-egy hölgye versenyzett egy multimilliomos pasiért. A nézettség kifejezetten jó volt, a Fox csak azért nem készített belőle második évadot, mert kiderült, hogy a Nagy Őnek nem néztek elég alaposan utána:

a férfi hazudott a karrierjéről, korántsem voltak milliói,

sőt az előző barátnőjét bántalmazta is, nem volt tehát az a kifejezetten jó parti.

A játékot megnyerő és az álmilliomos által el is vett Darva Conger már a barbadosi nászútról úgy jött haza, hogy érvényteleníteni akarta a házasságot, azzal nyugtatva magát, hogy legalább nem hálták el a nászt – állítólag végig külön aludtak a szálláshelyen. Az átvert feleség végül egy aukción szabadult meg a műsor végén kapott gyémántgyűrűtől és a kiegészítő ajándékoktól.

Elbeszéltek egymás mellett a készítők

A tévéiparban elő-előfordul, hogy a nézők azért nem tudnak rászokni egy sorozatra, mert a csatorna vezetősége nem tudja eldönteni, hogy mihez kezdjen vele, addig pakolgatja ide-oda, amíg már a legelszántabb rajongók sem tudják megjegyezni, hogy melyik idősávban keressék. Stephen King sorozata, a Kingdom Hospital – A félelem kórháza esetében a variálás különösen rosszul jött ki.

A neves író úgy vélte, a széria jóval több nézővel indult volna, ha megfelelő kampányt kap, az ABC producereit azonban nem tudta rávenni, hogy többet költsenek a reklámra. King ekkor a saját pénzén vásárolt hirdetéseket különféle magazinokban, de mint kiderült, ezt az összeget akár ki is szórhatta volna az ablakon – a csatorna vezetői ugyanis hirtelen úgy döntöttek, új időpontba rakják, a Helyszínelők ellen küldik a szériát.

Teherbe esett a tinilány

A Zoey 101 című sorozat 2005 és 2008 között futott a Nickelodeonon, szerették is a tinik. A főszerepet Britney húga, Jamie Lynn Spears játszotta, aki viszont tizenhat évesen teherbe esett a tizennyolc éves barátjától. Amellett, hogy az állami törvények szerint a kapcsolat amúgy is aggályos volt, a csatorna imidzsébe sem fért bele, hogy terhesen szerepeltesse egyik tinisztárját – a Zoey 101 így inkább lekerült a képernyőről.

Spears egyébként megszülte a gyereket, 2008. június 19-én világra jött Maddie Briann Aldridge. Más kérdés, hogy az apával való kapcsolata már a következő évben megromlott, 2010-ben külön is váltak, Spears pedig Nashville-be költözött, hogy zenei karrierjét építgesse – ez idáig a Zoey 101 volt az utolsó szerepe.

Túl korán érkezett a karakter

Manapság már megszokott dolog, hogy a sorozatok központi karakterei nem egyértelműen jók vagy rosszak, az erkölcs viszonylagosságán nagyon is szívesen gondolkodnak a nézők. Nem így volt ez azonban a kilencvenes években, a közönség egyszerűen nem tudta befogadni, hogy a Profit főhőse akár gyilkosságra is hajlandó azért, hogy feljebb jusson a céges hierarchiában. A Fox nem is adott túl sok esélyt a szériának, négy epizód után eltüntette.

Eközben itthon

Itthon Horváth Ádám két klasszikus sorozatának is kurtán-furcsán lett vége, gyakorlatilag a Szomszédok és az Életképek is indoklás nélkül ért véget. "Annyi volt a különbség, hogy a Szomszédok-nál még faxon, utána már e-mailben értesítettek, de csak arról, hogy nincs szükség tovább a munkánkra. Az Életképek-nek úgy lett vége, hogy Hegyi Barbara feltett egy kérdést, arra azonban sosem érkezett válasz" – emlékezett a rendező az Origo megkeresésére.

Szomszédok: nem indokolták a befejezést Forrás: MTV

Horváth a Szomszédok-ra egyébként csak hatepizódos megrendelést kapott eredetileg, ebből született a magyar sorozatgyártás egyik legnépszerűbb darabja, 1999. december 30-án a 331. résszel ért véget. A tévéiparban az a pletyka járta, és egykori stábtagoktól mi is úgy tudjuk, hogy

a Szomszédok Bujtor István miatt szűnhetett meg,

aki rendezőként és producerként beszállt a sorozatba, majd annak pár munkatársát átcsábította saját projektjébe – így születhetett meg a Komédiások, amelyben többek között Zenthe Ferenc és Nemcsák Károly is szerepelt.

A Família Kft. nem bírta a versenyt Forrás: MTV

Ugyanabban az évben, mint a Szomszédok, az első magyar szitkom, a Família Kft. is furcsa véget ért, legalábbis mai szemmel már érdekesnek tűnik a Magyar Televízió akkori indoklása, főleg, hogy állami televízióról beszélünk. Gát György sorozata 1991-ben indult, nyolc évig futott, időközben azonban

megjelentek itthon a kereskedelmi csatornák,

a Família Kft. pedig nem akart, nem tudott versenyezni az 1999-re már jelentős TV2 és RTL Klub programkínálatával.

Később ugyan voltak tervek a széria feltámasztására – többek között azután, hogy a Viasat3 megvásárolta a sugárzási jogokat –, ez azonban sohasem történt meg, ahogyan a többi, nem mindennapi indokkal elkaszált produkció is maradt a temetőben.