Nem következett be jelentős változás a Tények műsorstruktúrájában a tulajdonosváltás óta, továbbra is kevés a belpolitika.

A Nézőpont Intézet által vizsgált hat csatorna (TV2, RTL Klub, M1, HírTV, ATV és Echo TV) esti híradója közül továbbra is a Tények bizonyult a leghosszabbnak, és ismételten ezen a kereskedelmi csatornán volt a legmagasabb a balesetekkel, bűnügyekkel és bulvárhírekkel foglalkozó tudósítások aránya. A korábbi trendeknek megfelelően a negyedik negyedévben is a TV2 híradójában jelent meg arányaiban a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír - közölte az intézet.

Várkonyi Andrea, TényekForrás: TV2

A vizsgált csatornákon a tavalyi év utolsó negyedévében is meghatározó téma maradt a bevándorlás-ügy, illetve a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően gyakoribbá váltak a külföldi terrorcselekményekkel kapcsolatos hírek. Mindemellett a családtámogatási rendszer és a gyermekétkeztetés bővítésének köszönhetően a szakpolitikai kérdések is fokozatosan megjelentek a napirenden.

Forrás: Nézőpont Intézet

Más a hír az Echo TV-n, mint az RTL Klubon

A Fidesz megjelenéseinek aránya az Echo TV adásában volt a legmagasabb 8,1 százalékkal, míg a legalacsonyabb az RTL Klub híradójában volt 4 százalékkal. Az MSZP arányaiban a legtöbb megjelenési lehetőséget az ATV híradójában kapta, az összes elhangzó politikai álláspont 10,4 százaléka tartozott a szocialista párthoz. A Jobbiknak a legnagyobb arányban a HírTV biztosított megjelenési lehetőséget, a radikális párt megjelenési aránya 5,9 százalékot tett ki a csatornán.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az Együtt és a PM megjelenéseinek felülreprezentáltsága tovább nőtt az ATV és az RTL Klub adásaiban. Az Együtt 4,3 százalékos aránnyal bírt az RTL Klub, és 3,7 százalékkal az ATV hírműsorában. Az ATV-n 2,9 százalék, míg az RTL Klubon 1,7 százalék volt a PM megjelenési aránya.

Orbán után Lázár

A 2015-ös év első feléhez hasonlóan ismét Orbán Viktor volt a legtöbbet, saját hangon megszólaló kormányzati politikus az esti híradókban. A miniszterelnök 299 alkalommal szólalt fel az általunk vizsgált csatornák esti hírműsoraiban, őt Lázár János követte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter magas megjelenésszáma (247) továbbra is a „Kormányinfo" elnevezésű, heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatónak köszönhető. A kormánypárti szereplők közül Kósa Lajos frakcióvezető generálta a legtöbb saját hangos megjelenést, összesen 111 darabot.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az ellenzéki politikusok közül Vona Gábor volt a legaktívabb e tekintetben, a Jobbik elnöke összesen 93 alkalommal szólalt meg. A második legtöbbet Tóbiás József szerepelt, a szocialista pártelnök 79 esetben jelent meg. A harmadik helyen Szigetvári Viktor végzett, 66 megszólalással. Schiffer András szerepléseinek száma jelentősen visszaesett az előző negyedévhez képest.