Nem mondták le a szereplést az új Ridikül vendégei

Fióssy Klári
Vágólapra másolva!
Jakupcsek Gabriella helyét Dióssy Klári vette át a Ridikül-ben, hétfőtől ő vezeti az MTVA talkshow-ját. Mint az Origónak elmondta, nem akarja, hogy elődjéhez hasonlítgassák és bízik abban, hogy a negatív kommentek nem neki szólnak.
Vágólapra másolva!

Mennyiben lesz más a műsor attól, hogy átvetted a vezetését?

Személyiségemből és habitusomból adódóan biztosan más lesz, mint eddig volt, mert nem tudok, és nem is akarok Jakupcsek Gabriella lenni. Megtisztelő a felkérés, és azon vagyok, hogy szakmai múltammal a lehető legjobbat hozzam ki magamból és a műsorból. Ki tudok alakítani a vendégekkel olyan empatikus viszonyt, melyet erősségemnek is érzek, meg tudom őket nyitni. Nyilván ez témafüggő is, hozzám a szociálisan érzékeny témák állnak közelebb. Az első hét felvételeit épp jól kifogtam, mindegyik mélyebb adás lesz.

Mi lesz az első adásban?

A mosollyal kezdünk, ez lesz a téma a hétfői adásban. Nagyon megtalált, hisz aki engem ismer, az tudja rólam, hogy akármilyen bajom vagy fájdalmam van, képes vagyok mosolyogni. Hiszek abban, hogy a mosoly gyógyít. Passzolt hozzám a téma, és nagyszerű partnerek érkeztek, akik láncreakcióban mesélték a történeteiket, klubdélután alakult ki a stúdióban.

Dióssy Klári Forrás: Zih Zsolt, MTVA

Kik voltak a vendégek?

Oszvald Marika, Kovács Kati énekesnő és Kárász Eszter, akinek mesezenekara van és bohócdoktorként is dolgozik, illetve Újvári Zola.

Volt olyan vendég, aki visszamondta a szereplést a változások miatt?

Nem, ilyenről én nem hallottam. Akkor kezdték ezeket a forgatásokat szervezni, amikor már biztos volt, hogy ki lesz a Ridikül új műsorvezetője. A Család-barát-ban a vendégek legtöbbje már megfordult korábban. Nem emlékszem olyan helyzetre, hogy valaki ne jött volna vissza szívesen. A Ridikül-ben örültek nekem, ez pedig erőt adott, nagyon igyekeztem helyt állni.

Foglalkozol a negatív kommentekkel?

Tudok róla, hogy érkeznek – bár nem olvasom őket –, de bízom benne, hogy ezek nem ellenem, hanem Gabiért szólnak.

Tartasz attól, hogy összehasonlítgatnak az elődöddel?

Annyira mások vagyunk, hogy nem is lehet. Amikor rám esett a választás, egy újítást kapott a műsor. Tudjuk, hogy nem lesz ugyanaz, és úgy tudom, ez cél is.

De azért izgultál az első forgatási napokon?

Természetesen, hiszen fontos nekem, hogy hogyan fogadnak a nézők. Értük csináljuk a műsort, ezért nekik szeretnék elsősorban megfelelni. Bár jó kis szakmai múltam van, eddig többnyire a délelőtti műsorsávokban dolgoztam, így sokan nem láthattak. Biztos lesznek majd, akik nem ismernek, de nem is ez számít igazán. Amikor ott ülök, a feladatra koncentrálok, amit nagyon élvezek. Rutint lehet szerezni műsorvezetőként, de minden szituáció más, például minden vendégnek lehet épp rossz napja, és akkor is

Ha például fájóbb dolgokról beszélünk, nekem is nehezebb dolgom van, hisz olyanok ülnek ott, akik érintettek a témában. A napokban lesz például egy olyan felvétel, ami az epilepsziáról szól – mindig nehéz beszélni olyan betegségről, amivel az embernek együtt kell élnie. Ezekhez máshogy kell hozzáállni.

A témákba beleszólhatsz, teszel javaslatokat?

Komplett stáb áll mögöttem, nagyon profik, ők összedugják a fejüket, és úgy próbálják kialakítani a témákat. Egyelőre én nem szólok bele, bízom benne, hogy majd kérnek tőlem ötleteket. Még annyira az elején vagyunk, most egyelőre műsorvezetőként szeretnék helytállni. De biztosan lesz majd, amit szívesen ajánlok, vannak a fejemben gondolatok.

Mennyi munkával jár a Ridikül forgatása?

Mindig precízen és pontosan megkapom az anyagokat, alapos háttérinterjúkat készítenek a szerkesztők, úgyhogy mindig tudom a vendégekről, hogy az adott témában milyen szinten érintettek, mit éreznek, mi a múltjuk, mi a kötődésük. Hivatalos dolgokat lehet találni mindenkiről a neten, de az csak egy hivatalos névjegy, egy ilyen műsorhoz nem elég. Itt pont az kell, hogy ennél többet tudjunk meg róluk, ehhez kell a műsorvezető, aki ebben segít. Vaskos kis mappákat kapok, ezekből készülök fel,

Nyilván nem elég előző este átfutnom a másfél éves gyermekem mellett, hanem előre készülök. Erős a család mögöttem, támogatnak ebben is, most nagyobb logisztikára van szükség, de szépen megoldjuk.

Forrás: Zih Zsolt, MTVA

Mi a sikeres talkshow titka, hogy lehet sokáig életben tartani egy ilyen műsort?

A Ridikül pont olyan műsor, amiben nem tudnak elfogyni a témák. Folyamatosan figyelni kell azt is, mi érdekli az embereket a legjobban. Nagyon sok nézőt bosszant, ha elmegyünk bulváros témák felé, de van egy másik réteg, amelyik abszolút szereti. Meg kell találni az egyensúlyt, és ehhez is komoly csapatmunka kell.

Nagyon sok múlik a műsorvezetőn. Ez a műfaj még nekem is újdonság, de bízom a tapasztalataimban és a nyitottságomban, és abban, hogy pozitív hozzáállású vagyok az emberek felé. Én mindent megteszek a műsorért, és remélem, hogy jól fog menni, így a nézők is elfogadják az újítást, illetve engem.