Starsky és Hutch ma is beugrik, ha kell

2016.01.28. 17:01

Belegondolni is sok, de több mint negyven éve indult el a Starsky és Hutch, az újabb generációk már talán csak a 2004-es filmváltozatból ismerhetik a két dörzsölt nyomozót. Paul Michael Glaser és David Soul a filmben is megismételték egykori szerepüket, de amúgy sem tétlenkednek – lássuk hát, mit csinálnak, hogyan élnek manapság.

Az idősebbek valószínűleg még emlékeznek, a Starsky és Hutch a hetvenes évek kedvelt krimisorozata volt, az Egyesült Államokban 1975 és 1979 között futott, a Magyar Televízió valamivel később vetítette. A két címszereplő, az ösztönös, kemény Starsky és a valamivel finomabb, intellektuálisabb Hutch Dél-Kaliforniában ügyködött zsaruként, egy akkoriban igen menő Ford Gran Torinóval kergette a drogfutárokat és egyéb nyavalyásokat.

Paul Michael Glaser mint Starsky (balra) és David Soul mint HutchForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bert Reisfeld

Starskyt Paul Michael Glaser, Hutchot pedig David Soul játszotta, bár ezt a legelszántabb rajongókon kívül valószínűleg kevesen tudták akkoriban. A helyzet azóta csak romolhatott, hiszen egyik színész sem emelkedett az A-listás sztárok közé, a munka hiánya miatt azonban ma sem panaszkodhatnak. Lássuk, mi lett velük a kultsorozat vége óta.

Starsky – Paul Michael Glaser

A Starsky és Hutch után pár felejthető tévéfilmben szerepelt, majd 1984-ben el is tűnt a képernyőről és a filmvászonról, egészen 2001-ig nem láthattuk semmiben – aminek egyszerű oka volt, átment a kamera másik oldalára. Már a Starsky és Hutchba is rendezett epizódokat, majd a Miami Vice-ba is besegített, 1987-ben pedig – máig legismertebb filmjeként – elkészítette Arnold Schwarzeneggerrel A menekülő ember-t. 

Rendezőként is ismertté váltForrás: AFP/2010 Getty Images/Jason Kempin

2001-ben a Megtartani mindenáron című tévéfilmben tért vissza színészként, majd olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint a Harmadik műszak, a Gyilkos elmék, a Gyilkos számok vagy A mentalista. Legutóbb a Ray Donovan-ban láthattuk:

Nemcsak a tévé és a film érdekli egyébként, megszállott fotós, verseket ír, és egy gyerekkönyve is megjelent Chrystallia and The Source of Light címmel. 

Hutch – David Soul

Legutóbbi munkája a Mocsok című film volt, sorozatok közül pedig feltűnt többek között a Lewis-ban, a Holby Városi Kórház-ban, a Robin Hood legújabb kalandjai-ban és a Gyilkos sorok-ban. A Starsky és Hutch után csak a nyolcvanas években láthattuk hosszabban a képernyőn olyan szériákban, mint a Casablanca – ahol Humphrey Bogart egykori szerepét, Ricket játszotta el –, a The Yellow Rose vagy az Unsub, de egyébként narrátorként is szívesen közreműködik különféle produkciókban.

A 2004-es Hutchcsal, Owen WilsonnalForrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Kevin Winter

Zenészként is szép karriert futott be, 1976 és 1997 között öt albuma jelent meg, David Soul című bemutatkozó lemeze Nagy-Britanniában a második, Ausztráliában a nyolcadik helyig kúszott a slágerlistákon. Két számával ennél is feljebb jutott, a Don't Give Up On Us és a Silver Lady egyaránt első volt egy ideig a brit listákon, előbbi az Egyesült Államokban is meghódította a csúcsot.

Soul egyébként Chicagóban született, de a kilencvenes években Londonba költözött, 2004-ben megkapta a brit állampolgárságot is az amerikai mellé. Nagy nőfaló hírében áll, ötször nősült, öt fia és egy lánya van.

Ők is hozzájárultak a sikerhez

A Starsky és Hutch-ban volt még legalább két fontos karakter, Dobey kapitány és a zsaruk utcai informátora, Huggy Bear. Ha úgy vesszük, ők ketten nemcsak a sorozatban, de a tévétörténetben is meghatározó szerepet játszottak, hisz jóformán az első fekete figurák voltak a képernyőn, akiket pozitívan ábrázoltak – Dobey ráadásul főnök is volt, fehér nyomozók felettese.

Dobey kapitány szerepében: Bernie HamiltonForrás: AFP/Archives du 7eme Art/Photo12

A kapitány alakítója, Bernie Hamilton 2008-ban, nyolcvanéves korában hunyt el, a Starsky és Hutch után már csak három sorozatban vállalt vendégszerepet, utoljára 1985-ben láthattuk a Szerelemhajó-ban.    

Antonio Fargas 2015-benForrás: AFP/Valery Hache

A Huggy Beart játszó Antonio Fargas már jóval aktívabb volt, hosszabban a Mindenki utálja Christ című sorozatban láthattuk 2004 és 2009 között. Jelenleg is több filmen dolgozik, korábban olyan tévés produkciókban vendégszerepelt, mint a Miami Vice, a MacGyver, a Hősök, a Hazudj, ha tudsz! vagy a Gyilkos számok.

A végére a biztonság kedvéért előszedtük a Starsky és Hutch főcímét is, hátha a cikk olvasása közben nem sikerült felidéznie:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK