Egy év, ötven csatorna, hétmillió tévéreklám

tévé, tévézés, néző, tv, televízió
Vágólapra másolva!
A Nielsen Közönségmérés adatai alapján elkészült 2015 tévépiaci körképe, a teljes magyar lakosság napi átlagban 4 óra 46 percet töltött a képernyő előtt. 
Vágólapra másolva!

2015-ben a magyarok naponta átlagosan 4 óra 46 percet töltöttek a képernyő előtt, ez három perccel kevesebb, mint az előző évben. A 18 év alattiak tévénézésre fordított ideje nem változott, a 18–49-es célcsoporté 7 perccel csökkent, az 50 év felettieké viszont nőtt a 2014-ben mérthez képest.

Az időeltolásos tévénézés még mindig nem divatos Magyarországon,

a teljes lakosságnál csupán az idő 1 százalékát tette ki.

Forrás: Nielsen Közönségmérés

Tavaly a 4 év felettieket figyelembe véve naponta átlagosan 6,9 millió embert ért el legalább egy percre a televízió, közülük 6,5 millió látott legalább egy hirdetést. Az egy főre jutó átlagos napi reklámnézési idő 26 percet tett ki, ez a teljes tévénézési idő 9 százaléka. Egy néző naponta átlagosan 89 reklámot látott.

A hirdetések megjelenesszáma folyamatosan nő, az alábbi oszlopdiagram szerint öt év alatt megduplázódott:

Forrás: Nielsen Közönségmérés

Az RTL Klub és a TV2 együttes közönségaránya a teljes lakosságban 25,9 százalék volt 2015-ben, ez 2 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző évben. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 19,8 százalék, a közszolgálati csatornáké pedig 16,1 százalék volt – ez előbbinél 1,6 százalékpontos növekedést, utóbbinál 0,2 százalékpontos csökkenést jelent 2014-hez viszonyítva.

Forrás: Nielsen Közönségmérés

Ha kíváncsi arra, hogy a Nielsen hogyan méri a tévétársaságok nézettségét, akkor kattintson ide.