Heti hárommillió magyar látta rajzait

2016.02.10. 09:05

Menkó László újságíró, karikaturista évtizedeken át gyártotta a tévéújságba a rajzos ajánlókat, amelyekkel mindenki találkozott, aki a nyolcvanas-kilencvenes években a lapot a kezébe vette. A politikai témákat mindig kerülte, a korabeli sztárok örültek, ha megrajzolta őket, és még ma is aktív.

Menkó László újságíró, karikaturista, 1962-ben végzett a MÚOSZ Újságíró Iskolán, 1965-től a Rádió- és Televízió Újságnál tervezőszerkesztő és művészeti vezető, illetve a lap rajzolója és karikaturistája volt, 1992-tól a Színes RTV tervezőszerkesztőjeként dolgozott. A hetvenes évektől jóformán minden olvasni tudó magyar találkozott rajzaival.

Évtizedek óta rajzol, ezernyi tévéműsorhoz készített ajánlótForrás: Origo

Az Origónak elmondta, hogy még rajzol, de már korántsem annyit, mint korábban. „Nyugdíjban vagyok, de máig rajzolok a Fülesnek és rejtvénylapoknak. Csak annyit csinálok, amennyihez kedvem van. Rapszodikus, és a lapzártáktól is függ, két-háromnaponta van dolgom. Vettem táblát, de nem szeretem a gépi dolgokat, továbbra is tollal rajzolok, szabadkézzel, és magam színezek" – mesélte.

ÉrinthetetlenForrás: Színes RTV

1963-tól készített újságkarikatúrákat, számos újságnak dolgozott (Esti Hírlap, Ludas Matyi, Szabad Föld, Ország-Világ, Ifjúsági Magazin, Világ Ifjúsága, Népsport, Képes Újság, Füles, Magyar Sajtó, Népszava, ÉS). Könyvillusztrációkat és borítókat is nagy számban készített. „Menkó László rajzos műsorajánlata" címmel 1971 óta megszakítás nélkül jelent meg hétről hétre állandó rovata az RTV Újságban, majd a Színes RTV-ben.

LeskelődőForrás: Színes RTV

„Vágó műsorában szerepeltem, sok más mellett, ott számoltuk ki, hogy nekem jelent meg a legtöbb rajzom: 1 millió 200 ezer példányban ment el a tévéújság akkoriban, nekem meg négy-négy rajzom volt ezekben. Sértődés soha nem volt, igaz, portrét nem rajzoltam sokat. A színészek, énekesek szerették, ha ők kerültek a rajzos ajánlóba, jó reklám volt ez nekik" – emlékezett.

ProvokátorForrás: Színes RTV

Lévai Béla volt sokáig a főszerkesztő, ő nem adott instrukciókat arra vonatkozóan, ki vagy mi legyen az ajánlókban, csak utólag nézte meg Menkó rajzait. „Tudtuk, mit szabad, mit nem. Nekem nem mondták, hogy ne politizáljak, de engem a politika eleve nem érdekelt: a Ludasba is rajzoltam, de ott sem foglalkoztam ezzel. Akkoriban ott nyolc-tíz menő karikaturista volt, a tévéújságnál viszont egyedül voltam. Ez azt jelentette, hogy bármi kellett, rögtön szóltak nekem" – mesélte.

SzükséghelyzetForrás: Szíes RTV

Évtizedekig gyártotta a képes ajánlókat tévéműsorokhoz, de ma már alig nézi a televíziót, mert annyi a reklám, hogy a végére már elfelejti az ember, milyen filmet szemelt ki előzőleg: „A híradókat azért megnézem, és örülök, ha jó régi filmre vagy tévéjátékra bukkanok az M3-on."

Forrás: Színes RTV
Forrás: Színes RTV
FöldközelbenForrás: Színes RTV
Házi háborúForrás: Színes RTV
TelitalálatForrás: Színes RTV
Forrás: Színes RTV
Forrás: Színes RTV
Forrás: Színes RTV
Forrás: Színes RTV

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK