Változik az Eurovízió szavazási rendszere

Budapest, 2016. február 13. Eurovíziós Dalfesztivál - Első középdöntő Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója, Pierrot zenei producer és előadó, Zséda (Zsédenyi Adrienn) többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes és Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója, a zsűri tagjai (b-j) az Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal című televíziós show-műsor első középdöntőjében a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai gyártóbázisán 2016. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Eurovíziós Dalfesztiválon megváltoztatták a szavazási rendszert, izgalmasabb, de hosszabb versenyre számítsunk.
Vágólapra másolva!

A 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon már az új szavazási rendszer szerint fog kialakulni a végső sorrend, eltörlik a korábbi módszert, miszerint a zsűri és a közönség szavazatait összefésülik. Idén a pontszámok már külön számítanak, vagyis a produkciók az eddigi 12 pont helyett maximálisan 24 pontot kaphatnak egy-egy országtól.

Az új módszer izgalmasabbá, de várhatóan hosszabbá is teszi a versenyt,

hiszen amíg a korábbi években – a zsűri és a közönség által adott pontokat összevetve – egyetlen pontszámot jelentettek be, addig itt külön elsorolják a zsűri listáját, majd a közönségét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a zsűri által felállított sorrend még nagyban változhat, előfordulhat, hogy egy kevéssé értékelt ország hirtelen az élre kerül, ha a közönségnek nagy kedvence.

Az új szavazási rendszerről alább nézhet meg egy angol nyelvű magyarázó videót, magyarul az Eurovízió honlapján olvashat róla bővebben.