Játék határok és Magyarország nélkül - idén nem indulunk

2016.02.25. 12:10

Értesítették a jelentkezőket arról, hogy idén nem mehetnek a vetélkedőre. Budapest is felmerült 2016-os helyszínként, így biztosan kiesik.

Az Origo birtokába jutott levél szerint a NuMuvee Hungary Kft. értesítette az idei Játék határok nélkül című vetélkedőre jelentkezőket arról, hogy idén nem mehetnek a forgatásra. „Hosszan elhúzódó egyeztetések után úgy alakult, hogy a 2016. évi Játék határok nélkül c. játéksorozatban nem vesz részt magyar csapat. Emiatt a szereplőválogatást le kell állítanunk. Köszönjük megtisztelő jelentkezésedet, és reméljük, hogy legközelebb ismét a jelentkezők között tudhatunk" – írják az e-mailben, a casting director pedig hozzáteszi, hogy a megadott személyes adatokat természetesen a törvényi előírásoknak megfelelően kezelik.

Harsányi Levente a 2015-ös verzióbanForrás: MTVA

Megkérdeztük a gyártó céget, a NuMuvee Kft. egyik vezetőjét a helyzetről. Ők bízva abban, hogy a 2016-os évadra is szükség lesz, a tervezett gyártási menetrendnek megfelelően még szerződéskötés előtt elindították a casting felhívást. „Az új helyzet ismeretében viszont úgy éreztük, hogy mindazoknak, akik részben rajongóként, részben a próbatétel miatt jelentkeztek, tartozunk annyival, hogy értesítjük őket, hogy a szereplőválogatás folyamatát kénytelenek voltunk leállítani. Talán szerencsétlen fordulat, hogy a kiküldött értesítés miatt kapott nyilvánosságot a hír, de valószínűleg, előbb-utóbb amúgy is kiderült volna" - mondta Farkas József, a Játék határok nélkül társproducere.

2017-ben még lehet

„A Játék határok nélkül újraindításán és megvalósításán részben rajongóként dolgoztunk, így természetesen nem jó hír számunkra, hogy szüneteltetni kell a műsort. Gyártó cégként azonban - érzelmektől mentesen - természetesen elfogadjuk eddigi megrendelőnk, az MTVA szuverén döntését, és tisztelettel köszönjük, hogy az elmúlt két évben otthont adott a műsornak."

A magyar csapat bevonulása 2014-benFotó:  Origo

„Mi magunk ettől függetlenül 2016-ban, Magyarország részvétele nélkül is tovább dolgozunk partnerünkkel, a Mistrallal, és reményeink szerint 2017-ben a műsor megújulva juthat majd el ismét a hazai otthonokba. A 2017-es év előkészítését mind tartalmilag, mind technikailag elkezdtük már,  hogy felidézve a kilencvenes évek nagy játékainak hangulatát, de megtartva a modernitást, egy igazán könnyed szórakoztató műsort adhassunk a nézőknek" – tette hozzá.

Pedig jól ment egykor

A nemzetközi vetélkedősorozathoz 1993-ban csatlakoztunk: a műsor kimondott célja volt, hogy összehozza Európa polgárait. Alig akadt olyan adás, ahol szégyenkeznünk kellett volna, a citromsárga magyarok hét év alatt háromszor is megnyerték a teljes sorozatot, erről nagyon alapos cikket olvashat itt.

Egy régi jelenetForrás: MTVA

1999-ben megszűnt, a háttérben valószínűleg az állt, hogy a nemzetközi játék egyre nagyobb költséget rótt a versenyzőkre és a közvetítő tévékre is. 2007-ben a European Broadcasting Union visszahozta volna a műsort Belgium, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Hollandia, Portugália és Szlovénia részvételével, ez azonban szintén pénzügyi okok miatt nem valósult meg. 2009-ben aztán magyar részről indult egy petíció, de eredménytelenül.

Ez nem az, de hasonló

A vetélkedő két magyar szervezője, Tompa Tímea és Farkas József Miklós 2010 körül találták ki, hogy vissza kellene hozni a játékot, majd hosszú tárgyalássorozat indult a jogtulajdonosokkal. Kiderült, hogy az eredeti műsort azonban már nem lehetett folytatni, a franciák viszont évek óta gyártanak egy nagyon hasonló, a The Biggest Gameshow In The World című vetélkedőt.

Előtérben a bika, háttérben a szurkolókFotó: Tuba Zoltán - Origo

Ehhez csatlakoztunk 2014-ben, és bár eleinte úgy volt, hogy a magyarok elsőre egy kinti versenyen szereznek tapasztalatot, és majd egy későbbi évben lehetünk házigazdák, felgyorsultak az események, és a jogtulajdonos Mistral belement, hogy Budapesten rendezzék a 2014-es vetélkedőt (az előzőeket mind Franciaországban vették fel). Ott voltunk, itt egy riportcikk róla.

Forrás: MTVA

Az új vetélkedő – számunkra – második évadja Kínában forgott, ezt láthatták 2015-ben és 2016-ban a Duna TV nézői. A nézettség megfelelő volt, 18-49-ben is kiemelkedett a közmédiás műsorok közül, de az RTL-es Got Talenttel például nem bírt, ahogy más csatorna más műsora sem. Feltűnő volt továbbá, hogy az állami média saját szpotok mellett nemigen reklámozta a produkciót, szinte csak az tudott róla, aki amúgy is a Duna rendszeres nézője volt.

Budapest is felmerült helyszínként

Az idei forgatás helyszíne még nem publikus. A kieső magyar csapat változtat az idei stratégián, mert forgatási helyszínként korábban – amennyire mi tudjuk – Budapest is szóba került.

Forrás: MTVA

Az MTVA-t is megkérdeztük arról, miért lett vége itthon a műsornak, és mik a tervek – ha válaszokat kapunk, a cikket is bővítjük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK