Díjat nyert az Eurovíziós Dalfesztivál

Freddie, Dal, Eurovízió
. A győztes Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd (középen) énekli Pioncímű dalát az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal 2016 című televíziós showműsor döntőjének végén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai gyártóbázisán 2016. február 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az Eurovíziós Dalfesztivál kapja idén az Európai Médiadíjat, az aacheni Károly-érmet.  
Vágólapra másolva!

A dalverseny "különleges módon járult hozzá az európai egységhez és az európai identitás kialakulásához" - közölte Aachen városa. Ingrid Deltenre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének vezérigazgatója április 28-án veszi át a díjat, a méltatást Björn Ulvaeus, az egykori ABBA sztárja tartja.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal 2016 döntője Forrás: MTI/Mohai Balázs

"Nekünk, Európa polgárainak csak ritkán nyílik lehetőségünk arra, hogy határainkon túl összetartozónak érezzük magunkat. AzEurovíziós Dalfesztivál egy ilyen lehetőség" - mondta Michael Kayser, a díjat odaítélő Médaille Charlemagne nevű szervezet vezetője. Az egyes országok előadásaikkal közelebb kerülnek a nézőkhöz és megfoghatóbbá válnak számukra. Az ember így el tudja képzelni, milyen lehetőségeket kínálhat egy egységes Európa" - tette hozzá.

Michael Philipp, Aachen főpolgármestere szerint

az Eurovíziós Dalfesztivál az európai összetartozás érzését táplálja.

"Ritkán adódik ennél jobb alkalom arra, hogy közelebbről megismerjük szomszédainkat" - fejtette ki.

A Károly-érem korábbi díjazottjai között van Cees Nooteboom holland író, Timothy Garton Ash brit történész, André Rieu holland hegedűs és zenekarvezető. A Károly-éremmel a média világában megjelenő európai elkötelezettséget díjazzák évente.