A tehetségkutatók, gasztroversenyek döntőjében mindent egyetlen versenyző nyer, övé a többmilliós fődíj, a lakás, a nyaralás – na meg persze a dicsőség, ami azzal a címmel jár, hogy valamiben ő teljesített a legjobban. De mit érezhet az, aki épphogy lecsúszik a győzelemről és csak a második helyet sikerül elérnie?

Megkerestünk több olyan ismert arcot, akik ugyan nem nyertek tévés vetélkedőt, de a második helynek köszönhetően hasonló népszerűségnek örvendenek, mint a győztesek. Akik követték az elmúlt évek tehetségkutatóit, biztosan emlékeznek Takács Nikolasra, Antal Timire, Horányi Julira, és ismerősen cseng nekik Kökény Attila és Oláh Ibolya neve is - holott nem ők vitték haza a többmilliós nyereményt, mindannyian egy hajszállal csúsztak le az első helyről. Néhányan közülük arról meséltek az Origónak, hogy milyen érzés volt ott állni a színpadon, amikor nem az ő nevük hangzott el, és hogy mennyi idő alatt múlt el a csalódottság.

Hamar elmúlt a csalódottság

Kökény Attila az ötödik Megasztár-ban ért el második helyezést, máig emlékszik a csalódottságra, amit a döntő végén érzett.

"Egy hosszú, tizenkét hetes sorozat után, amikor az ember egyre inkább elhiszi, hogy meg is nyerhet egy ilyen versenyt, azt gondolom, nem is érezhet másképp. Az első érzés az, hogy mindent a győztes visz, de az én esetemben már rögtön másnap kiderült, nem így van. Egy lemezszerződést ajánlottak, és gyakorlatilag elindult a karrierem. Igazán gondolkodni sem volt időm azon, hogy mi történt, mert egy stúdióban találtam magam olyan zenészekkel, akikkel szívesen dolgozik az ember."

Mára nyoma sincs a csalódottságnakFotó: Hámori Zsófia - Origo

"Ráadásul, ahogy a műsor alatt, úgy utána is a közönség részéről olyan szeretet vett körül, hogy mást sem érezhettem, csak azt, hogy győztes vagyok. És hát azt se felejtsük el, hogy A Nagy Duett-et később megnyertem, és a csatorna lehetőséget biztosított arra is, hogy a Sztárban sztár színpadán is bizonyítsak. Tehát az a minimális csalódottság, ami a Megasztár eredményhirdetésekor volt bennem, egyáltalán nincs jelen" - mesélte az Origónak.

Éveket öregedett egy este alatt

Czibi Norbi a Rising Star második helyezettje volt, Várhegyi Lucas Palmira nyerte akkor a TV2 tehetségkutatóját. "Visszagondolva jó hosszú este volt, éveket öregedtem. A viccet félretéve nagyon szép emlékeket őrzök, hiszen teljesen kezdő énekesként tizenöt héten át énekelhettem a nézőknek egy nagyszabású show-ban. Persze, jó lett volna nyerni. Pont a napokban visszarepítettem magam arra az estére, és eljátszottam a gondolattal, hogy mi lett volna, ha az én nevemet kiáltja világgá Ördög Nóri és Majka. Így utólag elárulhatom, lehet, hogy olyat tettem volna ott helyben, amit addig soha senki, és az első öt helyezettnek adtam volna a nyereményből" - mesélte.

Czibi Norbi elosztotta volna a nyereménytForrás: TV2/Sajtószoba

Úgy gondolja, nem a helyezés számít, már az sokat lendít az énekesek karrierjén, ha a legjobb négy-öt közt állhatnak a színpadon. "Csak a második helyen végeztem, de olyan zeneszerzők dalait énekelhetem, mint Szabó Zé vagy Kállay-Saunders András. Második dalom, a Menj tovább! az egyik legjátszottabb dal volt a tavalyi évben, és a munka nem állt meg. Szóval bizakodva tekintek a jövőbe. Rengeteget tanultam, és tanulok most is a szakmáról."

Nagyon kicsin múlt a győzelem

Az X-Faktor ötödik évadját Tóth Andi nyerte, aki azóta szerepet kapott a Válótársak-ban és szép helyezést ért el A Dal 2016-ban is. Az X-Faktor-ban Horányi Juli szerezte meg mögötte a második helyet, ő szintén próbálkozott kijutni idén az Eurovízióra, és az arca ugyanúgy ismerős a közönségnek, mint a győztesé. Az Origónak azt mesélte, hogy nem lepődött meg, amikor nem az ő neve hangzott el a döntőben, számított rá, hogy nem ő nyer.

"A döntő napján már reggeltől benne volt a levegőben, hogy Andi nyer majd, sőt már korábban is lehetett ezt tudni, mert óriási rajongótáborra tett szert a műsor alatt. Mikor a közönség az ő nevét skandálta, minden jel arra mutatott, hogy ő a győztes. Nekem így is nagy dolog volt, hogy a verseny legvégéig eljutottam. Ha jól tudom, nagyon kevés százalékon múlt a szavazás, nekem is rengeteg ember drukkolt, de ez volt megírva a sors könyvében, és egyáltalán nem bánom."

Nem lepte meg az eredmény, számított is ráFotó: Margitay Klára/Life.hu

"Az a közönség, aki a tévé előtt ül, és az, aki a lemezeket veszi és koncertre jár, nem ugyanaz. Engem vagy a dalaim miatt ismernek, és fogalmuk sincs róla, hogy tévés tehetségkutatóban szerepeltem, vagy ismerik az arcomat, de nem hallgatják a dalaimat. Azok vannak legkevesebben, akik mindkettővel képben vannak. Az ismertség jó dolog, sok előnye van, de nem lehet megspórolni vele azt az időt és energiát, ami egy valódi, hosszú távon is stabil zenei karrier felépítéséhez szükséges" - mesélte.

Rossz volt, csalódott voltam

2012-ben Oláh Gergő nyerte az X-Faktor-t, a második helyen Antal Timi végzett. Az énekesnő máig sok felkérést kap, úgy gondolja, ennyi idő után már tényleg nem számít, hogy ki lett a széria legjobbja. "Mikor egyre közelebb kerültem a döntőhöz, nem is hittem el, hogy itt lehetek. Amikor kimondták a nyertes nevét, nyilván nem voltam a legboldogabb ember. Nem sajnáltam Gergőtől a sikert, mert megérdemelte, de

úgy éreztem, hogy én is ugyanúgy megérdemeltem volna. Rossz volt, csalódott voltam, de tudtam, hogy így is nagy lehetőséget kaptam, hisz megmutathattam magam" - mesélte.

Úgy érezte, ő is megérdemelte volnaForrás: RTL Sajtóklub

"Az emberek nem az alapján ítélnek és szeretnek, hogy hányadik lettem egy versenyen, hanem az alapján, amit nyújtottam nekik a műsor és a dalaim által. Visszautasítást soha nem kaptam azért, mert nem én nyertem az X-Faktor-t. Sokat dolgozom és lassan, de biztosan haladok előre. Mindig azt szoktam mondani, hogy amit az ember nehezen épít fel, azt nehezen is rombolják le. Megjelent azóta két lemezem, amelyek közül az első aranylemez lett, és szerepet kaptam egy musicalben" - mondta.

Nem a győzelem számít a zenében

A negyedik évadban csúszott le az első helyről a ByThe Way, akkor Danics Dóra nyert. A fiúk azóta is együtt zenélnek, a tehetségkutató alatt pedig az volt a legfontosabb, hogy jól érezték magukat együtt a színpadon.

"Nem a győzelem számít a zenében, hanem az, hogy az üzenet eljusson a nézőkhöz. Most már mondhatjuk, vagyunk annyi ideje a szakmában, hogy megtanultuk, az számít, hogy legyen egy olyan bázisod, akik mindig jönnek a koncertjeidre, tombolnak és veled együtt éneklik a dalaidat."

A ByTheWay szerint nem a győzelem a fontosFotó: Bielik István - Origo

"Nagyon szívesen indulnánk újra tehetségkutató versenyen, de nem azért, hogy megnyerjük, hanem mert nagyon jó móka volt végigcsinálni minden nehézség ellenére. Sok tehetséges embert ismertünk meg, akikkel jó barátok is lettünk. Rutint szereztünk az X-Faktor színpadán, és már nem félünk kiállni nagy tömeg elé. Szeretnénk a közönségünkkel együtt felnőni és elismert zenészekké válni" 

- mondták.

Másodiknak lenni motiváló

Sass Dani A konyhafőnök harmadik évadjában csúszott le az első helyről, a győztes Orbán Ági lett. "Nagyon hosszú ideig tartott számomra a verseny, ahol napról napra közelebb kerültem a döntőhöz. Kezdetben az volt a célom, hogy ne essek ki az első nap, de ahogy vettem az akadályokat, komolyan kezdett már motiválni a győzelem. Kicsit féltem attól, hogy ha eljutok a döntőig, és ott a másik bizonyul jobbnak, azt miként élem majd meg. Mindenki azt mondta a környezetemben, hogy másodiknak lenni a legrosszabb, de én ezt máshogy látom. Mindig mindenhol nyerni akarok, de bizony meg kell tanulni kezelni azokat az élethelyzeteket is, ahol vannak nálad jobbak. Ha tudod, hogy nem te vagy a legjobb, de törekszel rá, akkor másodiknak lenni további motiváció."

Nem a második helyezés a legrosszabbForrás: RTL KLub

"Az eredményhirdetés pillanatában már nagyon fáradt voltam. Csak arra vártam, hogy kiderüljön végre, hogy engem láttak-e a legjobbnak a versenyzők közül. Folyamatosan szuggeráltam a zsűrit, hogy a Sass Dani név hagyja majd el a szájukat, de nem így lett. Abban a felfokozott lelkiállapotban, hirtelen egy csontig hatoló csalódottságot éreztem, de a következő másodpercben ez már átcsapott végtelen büszkeségbe, és ekkor ébredtem rá arra is, hogy hatalmas eredményt értem el" - mondta.