Ismét eljött a népművészet ideje

Fölszállott a páva
Vágólapra másolva!
Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedik alkalommal hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep a Duna TV őszi műsorában.
Vágólapra másolva!

Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke elmondta, hogy közszolgálati kötelességnek tartja a Fölszállott a páva által képviselt értékek közvetítését és megőrzését.

Ősszel kezdődik a Fölszállott a páva új évadja Forrás: MTVA

"A Fölszállott a páva tavalyi gyermek versenyzői bebizonyították, hogy érdemes megőrizni és magas szinten művelni a magyar kultúrát és mindenekelőtt azt, hogy érdemes magyarnak lenni úgy Zselickisfaludban, Kosteleken, Kolozsváron, ahogyan Budapesten is. Meggyőződésem, hogy

A közmédia eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ilyen gyermekek és ifjak váljanak az újabb nemzedékek példaképévé igazi közszolgálat" – mondta é elárulta azt is, hogy a Nemzeti Kulturális alap idén összesen 90 millió forint címzett kerettel támogatja a Fölszállott a páva által életre hívott mozgalmat.

Nagy a közmédia felelőssége

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzátette, hogy nagyon nagy felelőssége van a közmédiának, hogy kultúránk, így a Kárpát-medence hagyományos kultúrájának a mai társadalmat is gazdagító, összetartó értékeit közvetítse, népszerűsítse. Ugyanakkor a Hagyományok Háza szakmai munkájával azért is felel, hogy mindezt Bartókék, Marzinék szellemében a lehető legmagasabb színvonalon tegye meg.

A Fölszállott a páva területi válogatóit 2016. május-júniusában tartják majd, a műsor zsűrijének elnöke pedig továbbra is Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész lesz.

A műsorba 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják a következő négy kategóriában:

  • énekes szólisták – énekegyüttesek
  • hangszeres szólisták – zenekarok
  • táncos szólisták – táncospárok
  • és néptáncegyüttesek.

A részletes versenykiírás elérhető a Fölszállott a páva Médiaklikk oldalán és a Hagyományok Háza weboldalán. Nevezni egy darab hét perces demófelvétellel és a kitöltött jelentkezési lappal tudnak a gyerekek 2016. április 10-ig.