Nem csak állami ünnepségek lesznek a tévében

EXXSATCm - SEX AND THE CITY - Cynthia Nixon (left) stars as “Miranda Hobbes”, Kristin Davis (center) stars as “Charlotte York-Goldenblatt” and Sarah Jessica Parker stars as “Carrie Bradshaw” in New Line Cinema’s upcoming release of SEX AND THE CITY: THE M
NEW LINE CINEMA 5/25/08 The gang is back for fresh laughs. Miranda, Charlotte and Carrie (from left, Cynthia Nixon, Kristin Davis and Sarah Jessica Parker) star in the much-anticipated movie version of "Sex and the City." "It felt like we had been apart about a week," said Davis. EXXSATCm - SEX AND THE CITY - Cynthia Nixon (left) stars as "Miranda Hobbes", Kristin Davis (center) stars as "Charlotte York-Goldenblatt" and Sarah Jessica Parker stars as "Carrie Bradshaw" in New Line Cinema's upcoming release of SEX AND THE CITY: THE MOVIE. Photo Credit: Craig Blankenhorn/New Line Cinema. Maximum width 67.5 picas at 200 dpi. 3/31//08
Vágólapra másolva!
Ha nem vesz részt semmilyen megemlékezésen vagy tüntetésen, de nem is nagyon akar ezekről hallani, akkor is van más választása – március 15-én sem csak tudósításokat, ünnepi közvetítéseket ad a tévé. A Szex és New York-kal, a Sziklával, egy varázsdadával vagy több magyar standupossal is töltheti az estéjét, ha úgy dönt, hogy a képernyő előtt marad. 
Vágólapra másolva!

A március 15-i műsorok hagyományosan nem olyan nézettek a tévében, mint mondjuk az augusztus 20-i tűzijáték, de azért egy hétköznaphoz képest fel tudják húzni az ünneppel leginkább foglalkozó állami csatornák nézettségét.

Tavaly március 15-én a Magyarország, szeretlek! volt a Duna TV legnézettebb műsora, utána viszont az 1849-ben játszódó Kossuthkifli következett – más kérdés, hogy csak a jól időzített premierre voltak ennyien kíváncsiak, Rudolf Péter sorozata hamar elvesztette a nézőit. Az összes csatorna produkcióit vizsgálva

a legjobb húszba befért A kőszívű ember fiai és a Szegény gazdagok is,

ami más napon valószínűleg nem történhetett volna meg. Ilyenkor fogékonyabbak vagyunk a történelmi filmekre, az ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokra, bár a nap legnézettebb műsora így is egy RTL Klubon adott akciófilm, a Non-stop volt.

Ilyenkor gyakran előkerül Jókai, a kép A kőszívű ember fiaiból van Forrás: Mokép

2014-ben még a Tények került az élre, mellé Az utazó című thriller és az RTL Híradó fért fel a dobogóra. Az ünnepi zászlófelvonás közvetítése a tizenharmadik, a kapcsolás a Nemzeti Múzeum kertjébe a tizenötödik legnézettebb műsorszám volt, ezeket az akkori főadó, az M1 adta. A legjobb húszban benne volt akkor is egy Jókai-feldolgozás, az Egy magyar nábob, valamint a Tisztelet a bátraknak című program, vagyis sokan ünnepeltek a képernyő előtt is.

A kőszívű ember fiai idén sem marad el, lesz Kossuth papja és 80 huszár is, alternatíva azonban mindig van, lássuk, idén mivel múlathatják az időt azok, akik estére inkább könnyedebb szórakozásra, az ünnephez nem kapcsolódó filmekre vagy sorozatokra vágynak.

A Szikla és a varázsdada versenyez a nézőkért

Az RTL Klub 18.50-től a Gyerekjáték-ot adja, ebben a Sziklának becézett Dwayne Johnson – nem meglepő módon – egy amerikaifocistát játszik, akinek az élete gyökeresen megváltozik, miután megtudja, hogy van egy kislánya. Ez után jön a November Man című akcióthriller Pierce Brosnannal, a későn fekvőket pedig még egy humoros(nak szánt) Vámpíros film is várja.

Egy csapásra megváltozik a Szikla élete Forrás: Buena Vista Pictures

A TV2 a Nanny McPhee – A varázsdadá-t küldi csatasorba, Emma Thompsonnak gyűlik meg a baja a gyerekekkel, és viszont. A csajok bosszújá-ban három nő vesz elégtételt egy csélcsap férfin, a Ki nevet a végén pedig Judd Apatow keserédes vígjátéka, amelyben Adam Sandler játszik egy haldokló komikust.

A Viasat3 a romantikus vígjátékokra esküszik,

a Szex és New York-kal indítja az estét, már hat órától elveszhetünk az Ötödik sugárút elegáns butikjai és bárjai között. A Szakíts, ha bírsz című, szintén a műfajt erősítő filmben Jennifer Aniston és Vince Vaughn viharos kapcsolatának lehetünk szemtanúi, a Menyasszony csaléteknek pedig egy híres színésznőt mutat be, aki a paparazzóktól távol tartaná meg az esküvőjét, ehhez azonban érdekes trükköt kell bevetnie.

Vígjátékokkal készül többek között a Film+ is, a Csonthülye 2 – Csapás a múltból után a Förtelmes főnökök-ön nevetgélhetünk. A Comedy Central már inkább magyar standuposokkal próbálja jókedvre deríteni a tévé előtt ülőket, 16 órától a Szomszédnéni Produkciós Iroda, majd Bödőcs Tibor, Mogács Dániel és Hadházi László önálló estjei következnek egymás után.

Ha inkább valami keményebb kalandfilmre vágyna, akkor a Coolt tudjuk javasolni,

ott Mel Gibson A hazafi-ként küzd az amerikai polgárháborúban, Arnold Schwarzenegger pedig Conan, a barbár szerepében áll bosszút szülei gyilkosain. Közben a Super TV2 is inkább a férfi nézőknek kedvez két akciófilmmel, az Elrabolva- és a Beverly Hills-i zsaru-sorozatból egyaránt a harmadik rész jön.

Sorozatokkal, sporttal is telhet az ünnep

Akciózik az HBO is, ott a Válaszcsapás című sorozatból fog menni két epizód, miközben például a Viasat6-on és a Story4-en is sorozatokkal múlathatjuk az időt. Előbbi csatornán többek között a 13-as raktár, a Grimm és a Hannibal váltja egymást, utóbbi inkább a nosztalgiára épít, A farm, ahol élünk-ből ad le több részt.

A csatorna profiljához híven az M3-on is a nosztalgia jegyében telik az este, Liverpool szeles kikötőjéből hajózhatunk ki Az Onedin család-dal, csak hogy aztán visszatérjünk a magyar vidékre, és felüljünk Fábri Zoltán Körhintájá-ra.

Akár ismeretterjesztő filmekkel vagy sporttal is tölthetjük az ünnepet, a Discovery az Amcsi benzinfalók újabb kalandjaival készül, a National Geographic Channelön A Harmadik Birodalom titkai-ba pillanthatunk bele. A Spektrumon szintén lesz kapcsolódó anyag, Elveszett filmek a második világháborúból, az OzoneNetworkön pedig a Magyarország madártávlatból című sorozatból megy le több rész.

Aki inkább a Bajnokok Ligáját figyelné, az M4 Sportra vagy a Sport1-re kapcsoljon – március 15-én este amúgy is itt kaphatunk csak el élő sporteseményt, a többi sportcsatornán jobbára ismétlések mennek. Persze dönthetünk úgy is, hogy magunk is sportolunk, kirándulunk vagy megiszunk valamit a haverokkal, most csak azoknak próbáltunk segíteni a választásban, akik a képernyő előtt töltenék az estét.