Viccnek is durva, úgy esett le a lépcsőn egy tévéshow-ban

Katie Couric
Vágólapra másolva!
Április 1-jén, vagyis a bolondok napján sokszor az újságok, tévécsatornák, komoly cégek is megtréfálják az embereket, álhíreket csempésznek a felületükre, valótlan eseményeket mutatnak be valósként – ezekből válogattunk tavalyról.
Vágólapra másolva!

Április 1-jén viszonylag gyakori, hogy a komoly tévé- és rádióadók, médiavállalatok is beszállnak a tréfálkozásba, ezen a napon még a BBC-ben vagy a Google-ben sem bízhatunk. Voltak legendás átverések, mint például a spagettifákról vagy a repülő pingvinekről szóló tudósítások, de ezekről írtunk már korábban – most csak a tavalyi külföldi termésből szemezgettünk.

A Google hagyományosan nagy kedvelője az áprilisi tréfáknak,

tavaly már március 31-én belekezdett a mókába, a térképéből egy Pac Man-játékot csinált:

Forrás: Google

Ezután előállt a Chrome-selfie ötletével, amely azt a lehetőséget biztosította a netezőknek, hogy azonnali szelfit készítsenek és posztoljanak a reakciójukról, amint találkoznak valami érdekessel az interneten.

Forrás: Google

Volt aztán az a videó is, amelyben egy „okospostaládát” reklámoztak, a cég látszólag a hagyományos levelezésre akarta visszaszoktatni az embereket – a feliratok között be lehet állítani a magyart is, ha nem az indulna el automatikusan:

A Bing 2015. április 1-jén jelentette be, hogy elindítja a Cute Cloud, vagyis Cukiságfelhő nevű oldalt, amely a nevének megfelelően a cuki dolgok gyűjtőhelye lett volna – már ha nem lett volna átverés. Az Amazon simán csak a kilencvenes évekre fazonírozta aznapra a honlapját, de azért látszott, hogy foglalkozik a bolondok napjával.

Amikor komoly lapok szórakoznak

Ilyenkor a neves lapok sem hagyják ki a lehetőséget, hogy lehozzanak valamilyen képtelen álhírt: az Independent tavaly többek között azzal állt elő, hogy a Top Gear-ből kirúgott Jeremy Clarkson David Cameron szállítási tanácsadója lesz, az autós műsor egyik adásában pedig Alan Partridge is szerepelni fog – aki egyébként kitalált alak, Steve Coogan komikus figurája.

A Radio Times azzal szórakozott, hogy a britek népszerű műsorvezető-párosa, Ant és Dec kap maga mellé egy harmadik arcot, a helyi Szombat esti láz-ból ismert Anton Du Beke-et – vagyis a trió neve az angolban a nyelvtörőnek beillő „Ant and Dec and Anton Du Beke” lenne.

Ant és Dec új társat kapott volna Forrás: NurPhoto/Euan Cherry/Photoshot/NurPhoto/Euan Cherry

A Sun magazin leadott egy sztorit, miszerint limitált kiadásban ugyan, de forgalomba fognak kerülni olyan brit bankjegyek, amelyeken jelenkori hírességek láthatók: Simon Cowell az ötfontoson, Helen Mirren a tízesen, David Beckham pedig a húszason fog virítani – mondanunk sem kell, azóta sem fizetett senki ilyen pénzzel.

A Metro arról tudósított, hogy Londonban

megnyílik a Happy Hippo Café, ahol törpe vízilovakat lehet simogatni,

miközben a vendégek a Hugó Hami nevű társasjátékkal is múlathatják az időt – hát nem aranyos?

Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/See Li

Persze a tévék sem maradtak ki a mókából

Az Írországban működő RTÉ News arról közölt egy riportot, hogy indul egy külön tévécsatorna a házikedvencek részére, ami elé bárki leültetheti a kutyáját vagy a macskáját, garantáltan élvezni fogja. Az új adó fejét eljátszó férfi elmondta, lesznek speciális produkciók – afféle gyerekműsorok – is, amelyek kimondottan a fiatal állatokat célozzák.

Bizonyos elemei megrendezettnek tűnnek, a produkció munkatársai azonban váltig állítják, hogy a Late Late Show műsorvezetője, James Corden semmit sem tudott arról az áprilisi tréfáról, amelyet egyik vendége, a Yahoo!-nak tudósító Katie Couric eszelt ki ellene – a lényeg angoltudás nélkül is világos, a nő másvalakit küldött be maga helyett, aki aztán jól legurult a lépcsőn:

Jól vigyázzon tehát, hogy mit hisz el abból, amit hall április 1-jén, könnyen lehet, hogy csőbe húzzák!

Április 1.

Magyarországon ezen a napon szúnyogzsírért küldték a boltba a gyerekeket, esetleg szalmaolajat, libatejet hozattak velük. Kevésbé ártatlan tréfát űzött a közönséggel egy angol újság, amely a világ első szamárkiállítására hívta meg olvasóit 1846. április 1-jén. A helyszínen összegyűlt tömeg egy idő után csalódottan távozott, amikor kiderült, hogy a szamarak ők maguk.

A modern kor egyik legismertebb április 1-jei tréfája a BBC-hez fűződik: 1957-ben arról számoltak be, hogy az enyhe idő és a kártevők kiirtása után Svájcban bőséges spagettitermés várható. Sokan telefonáltak be, azt kérdezvén, hogyan termeszthetnének spagettit. A válasz így hangzott: dugjanak egy szál spagettit paradicsomszószba, és várjanak türelmesen.

Akadtak, akik a repülő pingvinekről szóló tudósítás kapcsán sem fogtak gyanút, holott a film április 1-jén került adásba, a műsorvezető pedig a Monty Python egyik tagja volt. Sokan hitték el, hogy az időszámítás tízes alapú lesz, 1980-ban tiltakozó levelek áradatát indította el az a kacsa, hogy a Big Ben órája digitális kijelzőt kap.