Kolostorban, börtönben is zajlott már valóságshow

börtön
Vágólapra másolva!
Ahogy azt a Farm is mutatja, nem csak egy e célra kialakított, steril lakásban vagy egy trópusi szigeten lehet valóságshow-t készíteni, több, a tanyánál furább helyszínen is játszódott már beköltözős reality. Kolostorba, börtönbe is vonultak már be civilek, az első magyar valóságshow-ban pedig egy bárt kellett igazgatniuk.
Vágólapra másolva!

Az olyan klasszikus valóságshow-k, mint a Big Brother vagy a Való Világ arra építenek, hogy minél szűkebb térbe zsúfolják össze a játékosokat, így generálva a feszültséget. A realityk másik válfaja inkább a fizikai kihívásokra, próbatételekre épít, amihez jó hátteret biztosít egy trópusi sziget vagy dzsungel, valamilyen természeti környezet – erre a klasszikus példa a Survivor.

A Farm egy tanyára vitte a szereplőket Forrás: RTL Klub

A Farm valahol a kettő között mozog, hiszen a versenyzőket egy tanyára zárták össze, miközben nemcsak egymással, de a gazdálkodással is foglalkozniuk kell. Voltak már ennél furább helyszínek is a civileket szerepeltető, beköltözős realityk történetében, ezekből mutatunk be ötöt.

Bár

Már az első magyar valóságshow sem szokványos helyszínen játszódott, hiszen a Bár-ban – a címnek megfelelően – egy Andrássy úti bárt kellett igazgatniuk a szereplőknek. A Viasat3 még marginális, kis nézettségű csatornaként indította el a produkciót 2001 tavaszán, a Big Brother és a Való Világ előtt. A műsorban öt lány és öt fiú versenyzett egymással, nappal pincérként, pultosként dolgoztak, éjjel a bár feletti lakásban ittak, barátkoztak, utálkoztak.

Kolostor

Brit találmány volt a 2005-ös The Monastery, amelyet aztán az Egyesült Államokba és Ausztráliába is átvettek, magyarul az amerikai verzió volt látható A monostor címmel a TLC-n. Az eredetiben öt jelentkező költözött be 40 napra egy bencés kolostorba, volt köztük keresztény és buddhista, de olyan is, aki fiatalkora óta elutasította a vallás minden formáját.

Viktoriánus ház

Olyan szempontból a Farm-ra emlékeztetett a The 1900 House és a hozzá hasonló műsorok, hogy a játékosoktól számos kényelmi tényezőt megvontak, a modern családoknak úgy kellett élniük, mintha 1900 lenne, többek között áram, gáz és öblítéses vécé nélkül. A brit műsor nyomán több hasonló produkció készült, a The 1940s House például a második világháborúba, az amerikai Colonial House pedig az 1600-as évekbe repítette vissza a játékosokat.

Börtön

Az Egyesült Államokban márciusban indult az A&E csatornán a 60 Days In című műsor, amelyben hét ártatlan önként börtönbe vonult, hogy a nézőknek is beszámolhasson arról, mi folyik a fegyintézet falai között. A reality ötlete az indianai Clark megye seriffjétől, Jamey Noeltől származik, aki a hivatala átvételekor azt látta, hogy a megyei börtönben korrupció és anarchia uralkodik, gyakorlatilag a rabok uralják az intézményt.

Űrhajó

Ment 2005-ben egy Space Cadets című műsor, amely egy űrhajóban játszódott, de itt a szimulált fellövéssel, profi trükkökkel csak átverték a három civil „asztronautát”. 2023-ban azonban jöhet egy olyan reality is, amely valóban egy űrutazást mutat be, a Mars One ugyanis tévében közvetítené az egész Mars-expedíciót, a vörös bolygó kolonizálását, kvázi valóságshow-ként tálalná a folyamatot.