Felvették a Mount Everest egyik legnagyobb tragédiáját

2016.04.19. 09:33

Április 24-én érkezik a Discovery Channel adására a Serpa című dokumentumfilm, amellyel a csatorna a két évvel ezelőtti tragédiára emlékezik, a Mount Everesten akkor meghalt tizenhat serpának állít emléket.

2014. április 18. a hegymászás történetének fekete napja volt, a Mount Everesten egy jégomlás miatt meghalt tizenhat serpa, akik a turisták útvonalát készítették elő – fele- vagy harmadannyi pénzért, mint amit egy nyugati túravezető kap. 

A Discovery világszerte április 24-én debütáló dokumentumfilmje, a Serpa erről a tragédiáról szól, bemutatva a serpák világát, és rajtuk keresztül a hegymászás elüzletiesedését.

Április 24-én mutatják be a SerpátForrás: Discovery Channel

A film erőssége, hogy helyszíni, akkori felvételekkel dolgozik, Jennifer Peedom és csapata ugyanis eredetileg Phurba Tashi világrekord-kísérletéről forgatott volna – a serpa huszonkettedszerre jutott volna fel a csúcsra, ha a tragédia miatt nem fújják le az egész mászószezont.

A Discovery forgatócsoportja közben Joby Ogwyn hegymászó egyik kísérletének élő közvetítését készítette elő, ebből állt össze a Serpa, amely végül a mentési és helyreállítási munkálatok dokumentációjává vált. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK