Dombóvári István: Rossz vicc nincs, csak nem megfelelő hangulat

Dombóvári István
Vágólapra másolva!
Dombóvári István szerint kétféle közönség van, az egyik azért megy el az előadására, mert rá kíváncsi, a másik meg egy csomag részeként kapja - utóbbi nem túl hálás feladat. Nem fél attól, hogy az új, fiatal generációk lesöprik a színről, szereti, sőt elvárja, hogy rajta is találjanak fogást, arra pedig sosem voltak kíváncsiak az emberek, hogyan ássa fel otthon a kertet. 120 021 gramm című önálló estje a Comedy Central képernyőjére kerül, erről is mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!
  • Róla is mondhat bárki bármit, nem sértődik meg.
  • Ha egy témát döbbent csend fogad, azt hagyni kell.
  • A Got Talent miatt nem nyírták a haját olyanra, mint Istenes Bencének.
  • A szóvicceket szereti, de Geszti Péterétől kiakad.
  • Nem hiszi, hogy otthoni kutyasétáltatós képeket kellene megjelentetni róla a lapokban.

Elég sok név elhangzott az estén, gyakran viccel ismert emberekkel. Bátran felvállalja a véleményét?

Mi értelme lett volna, ha nem nevezem meg őket? Jobban hangzott volna, hogy Tudják, kire gondolok? Ez nem a kommunizmus, persze hogy vállalom. Ezek csak viccek, így is kell őket kezelni. Valamikor van sértődés, valamikor nincs, de úgy gondolom, nem szabad ezeket zokon venni. A mai kornak az egyetlen nagy erénye az, hogy végre beszélhetünk dolgokról. Rólam is mondhat bárki bármit.

Mennyire bírja, ha kritizálják, Önön nevetnek?

Bírnom kell. Ha megalapozott, akkor még el is gondolkodom rajta. A megnéztem a műsorodat, és nem tetszett típusú vélemény teljesen rendben van, de a nem nézlek meg, mert úgyis rossz leszel, az nincs rendben. Ha adok, akkor kapok is, ez így van rendjén. Én elvárom, hogy ha valami fogás van rajtam, azt mondják.

Ha látják, hogy magadat is képes vagy bántani, magadból is tudsz viccet csinálni. Miről szól az egész világ? Én jobb vagyok, szebb vagyok, legalábbis olyan vagyok, mint mindenki más, semmivel nem rosszabb. Én kimondom, hogy bénább vagyok, és nem nézek ki olyan jól a képeken. És akkor mi van?

Ha meg tudsz nyílni, ha van önkritikád, azzal engeded be a legtöbb embert - véli. Forrás: Burszán Sándor

A 120 021 gramm vezérfonala is az önirónia, a saját teste. Sokat készült erre a tévéfelvételre?

Ez már a harmadik önálló estem, de nincs tuti módszer arra, hogyan épülnek fel ezek. Úgy megy, mint a tetriszben, valami lekerül, egy másik ráépül, az lecserélődik. A témáim nem teljesen újak, általában elmesélem, amit jónak gondolok, de a közönség dönt. Ha kétszer nem röhögnek ugyanazon a poénon, akkor azt ki kell dobni. Kell arra figyelni, hogy mit vesznek, és mit nem. Úgy is lehet csinálni, hogy ledarálod az egészet, ami neked tetszik, de nálam nem így megy. Folyamatos a kontakt a közönséggel, ami sajnos a tévén nem jön át, ezért favorizálom az élő produkciókat. A közönség interakciói miatt sosem lesz kétszer egyforma még ugyanaz sem.

Izgul még fellépés előtt?

Félelem nincs bennem a színpadra lépés előtt, inkább csak azon izgulok, hogy ne maradjon ki semmi, amit el szeretnék mondani. Egy tévéfelvételt tartalmilag baromság lenne improvizálni, az anyag vezetése előre megvan. Viszont ha egy témát döbbent csend fogad, akkor azt hagyni kell, el kell ereszteni, átkötni szépen egy másikba. Nekem nem az önmegvalósítás a célom, hanem a szórakoztatás.

A tévéadásban elhangzott poénokat kiveszi egy időre az estekből, vagy élnek ugyanúgy tovább?

Novemberben szeretném bemutatni az új estemet, addig még lehet, hogy egyszer-kétszer előkerülnek ezek is. Arról szól, hogy mennyire megalapozottak a komplexusaink.

Vannak komplexusai?

Szerencsére nincsenek semmilyen téren, viszont érdekes látni, hogy másoknak vannak. Ez csak egy vezérfonal, nem erről fog szólni kilencven perc, az unalmas is lenne. A vezértémát mindig tarkítják az aktualitások, személyes élmények, bármi.

Nyilván van különbség a közönségek közt. Nagyon más egy falunapi fellépés, mint egy dumaszínházas este?

Nem lenne szabad másnak lennie, hiszen emberek alkotják a közönséget mindenhol. Olyan különbség van, hogy vannak, akik célirányosan jönnek el az estre, mert rám kíváncsiak, és vannak, akik úgy kapnak engem bónuszként. Állnak a falunapon félig részegen, és megnézik, hogy ki lép fel a Wellhello vagy azok a monoton gyerekek, a Halott Pénz előtt.

Az is az én közönségem, amelyik egyik sátorból a másikba vándorol át a fesztiválon a negyven fokban, és másnaposan beülnek a sátorba az esti buli előtt, meg az is, amelyik jegyet vált az estemre.

A vezértémát mindig tarkítják az aktualitások, személyes élmények Forrás: Burszán Sándor

Hogy látja, szereti a közönség?

Arra nagyon büszke vagyok, hogy közülük valónak könyveltek el, szomszéd srác típus vagyok a szemükben. Láthatnak a villamoson, nem kell kapucnit húzni a fejemre, nem kell rejtegetnem magam. A közösségi oldalamon sokat kommunikálok a közönséggel, azt nem adom ki a kezemből. Ha megnézed az impresszumot, ott az szerepel, hogy ez Dombóvári István közéleti oldala, nem egy rajongói oldal, nem egy sztároldal, hanem egy hely a beszélgetésre, ami tényleg arról szól, hogy dumáljunk. Már akkor megvolt, amikor nem volt ennyire trendi a közösségi oldalazás. Úgy is lehet csinálni az életet, hogy a színpadon túl nem látnak az emberek, hogy elbújsz...

Az, hogy egyre többet szerepelt, nem bújtatta ki ebből?

Olyan ez, mint az autópályán a sávok, van a totál külső és a belső, valahol mindig a kettő között kell maradni. Elég sok emberrel beszélek, ismerősök, kollégák, barátok, nagy társaságom van, bízom benne, hogy

Nekem a Got Talent vezetése Sebestyén Balázzsal feladatkibővítés volt, megtanultam élő műsort vezetni, és nagyon bejött. Magaménak éreztem ezt a szerepet, nem akartak kibújtatni önmagamból, direkt humoristaként választottak, nem nyírták a hajamat Istenes Bencé-sre. Azt akarták, hogy az legyek, aki vagyok.

Szerepel a Gyertek át szombat este! adásaiban is. Sokat hívják?

Nem én kérem, hogy mehessek, az RTL Klub dönti el, hogy kiket hányszor hív meg. Egészen jó adásokat sikerült csinálni, nekem a rögtönzés, a villámcsapás mindig erősségem volt. Szeretek gyorsan reagálni, arra mondani spontán valamit, ami mástól elhangzik.

A szóvicceket szereti?

Attól függ, hogy milyenek. Gesztiétől például kiakadok, ő konkrétan szóviccekből rakta össze az albumjait.

Van olyan, hogy rossz egy vicc?

Rossz vicc nincsen, csak nincs mindig hozzá megfelelő hangulat.

Szeret gyorsan reagálni Forrás: Burszán Sándor

Mindennel lehet viccelni?

Persze, mindennel. Aki egy humoristán számon kéri, hogy merészel cigányviccet mondani, az nem érti ezt az egészet, nekem azzal nincs dolgom. Aki feljelent azért, mert volt egy migránsos viccem, ő nem az én közönségem.

Annyit odaírnék minden belépőjegyre, hogy az előadók a szórakoztatás célját szolgálják, nem feltétlenül gondolják komolyan, amit mondanak. Minden arról szól, hogy röhögjünk egy jót. Ki ne röhögne egy Medveczky Iloná-s viccen? Elmondom, de közben tisztelem az idős művésznőt. Én alacsony vagyok és kövér, más öreg, valakit az identitása, valakit a származása miatt lehet kicsit cikizni, mindenen szabad nevetni.

Az elmúlt időszakban kíváncsibbak lettek Önre az emberek?

A bulvár engem mindig békén hagyott, elmondtam már rögtön az elején nekik tíz éve, mit nem szeretnék elmondani, azokról azóta sem kérdeztek. Soha nem volt gondom abból, hogy túl kíváncsiak lettek volna rám. Nem hiszem, hogy otthoni kutyasétáltatós képeket kellene megjelentetni rólam a lapokban. A közönséget az érdekli belőlem, amit látnak, ez tök jól van így.

A magánéletéről nem szívesen beszél?

Szerencsére nem is kíváncsiak rá. Mindenki tudja a saját életéből, hogy kell intim szféra, a normálisabb ember ezt felfogja, és nem várja el másoktól, hogy nekik ne legyen. Az nem érdekes, hogy egy humoristának milyen a felesége és születik-e gyereke, hacsak nem a poénjaival kapcsolatos. Kit érdekel, hogy otthon ásom a kertet? Arra fókuszálnak, amire szeretném, hogy fókuszáljanak.

A Comedy Central Magyarország, szereplek! címen indított stand up tehetségkutatót. Mit gondol, van létjogosultsága a produkciónak?

Nagyon örülök annak, hogy van ilyen tehetségkutató, mert

Amióta nincs a Rádiókabaréban Humorfesztivál, azóta ez elkopott. Annak idején nyolcévente levedlett a rádió egy újabb generációt, mindig jött újabb réteg, volt frissítés. Én nagyon várom az új tehetségeket.

Nem fél, hogy kiütik?

Ha így történik, akkor megérdemeltem. Az újak egyébként tuningolják az embert, miközben elkerülhetetlen evolúciós dologról beszélünk. Mindig jönnek fiatalabbak, újabbak, népszerűbbek, ez teljesen rendben van, ez az élet rendje. Egy darabig még kapós vagyok, aztán jön Kovács Ferike Biharnagybajomból, és elmesél három szellentős viccet, aztán mindenki mémet csinál belőle, imádják és pólóra nyomják, vagy a fenekükre tetoválják. Akkor majd azt mondom, hogy nem baj, ez az élet rendje.

Dombóvári István önálló estjét a hétvégén kétszer is ismétli a Comedy.