Látjuk még Freddie-t az Eurovízión

Freddie az Eurovíziós Dalfesztivál 2016 első elődöntőjében 2016. május 10-én Stockholmban
Vágólapra másolva!
Május 10-én lement az idei Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntője, amelyben a Magyarországot képviselő Freddie is színpadra lépett. Az énekes tovább is jutott, negyedikként lépett fel, Magyarországot pedig negyedikként mondták be a döntőben már biztosan szereplő országok között. 
Vágólapra másolva!

Az Eurovíziós Dalfesztivált idén már 61. alkalommal rendezi meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), a helyszín ezúttal Stockholm, miután a tavalyi versenyt a svéd Mans Zelmerlöw nyerte meg. Idén 42 ország képviselteti magát, ebből az első elődöntőn, május 10-én 18 versenyző mutatkozott be, köztük a Magyarországot képviselő Freddie, Fehérvári Gábor Alfréd.

Elővízió

A program hivatalosan 21 órakor kezdődött, a Duna TV azonban már 20.30-kor bejelentkezett a Március 15. térről, ahol Freddie rajongói gyülekeztek, és együtt nézték az elődöntőt. Oláh Gergő, majd Berkes Olivér és Tóth Andi is fellépett, Tatár Csilla pedig Svédország magyarországi nagykövetével, Niclas Trouvé-val is beszélgetett, kiderült, hogy a diplomata nagy rajongója Freddie dalának.

Freddie már Stockholmban egy próbán Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Maja Suslin

Megtudtuk azt is, hogy Freddie-t már megválasztották Mr. Eurovíziónak, de azt csak szombaton fogják elárulni, hogy pontosan mivel jár ez a cím. Láttunk többek között egy kisfilmet Freddie izraeli fellépéséről is – a fiú ekkor ült először repülőn –, de természetesen Stockholmban is forgatott előzetesen a Duna TV, a kamera tanúja volt annak, amint az énekes teljesen elámult a 16 ezer férőhelyes arénán.

Gundel Takács Gábor már Stockholmból jelentkezett be, Freddie-t is megszólaltatta.

– mondta az énekes, de bízott abban, hogy az izgalom egyből el fog múlni, amint belekezd a dalába.

A finnek kezdtek, a máltaiak zártak

Kilenckor kezdődött az Eurovízió első elődöntője az előző évi nyertes, Mans Zelmerlöw fellépésével. A svéd énekes az est házigazdája is volt a folyamatosan kiabáló Petra Mede oldalán, némi viccelődés, kölcsönös csipkelődés és a szavazási szabályok tisztázása után kezdődhetett csak a lényegi show. A versenyprodukciók sorát a finn Sandhja dinamikus dala, a Sing It Away nyitotta, utána még Görögország és Moldova versenyzői is színpadra álltak Freddie előtt.

Mans Zelmerlöw a nyitódal közben Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Negyedikként következett tehát a bemutatkozó kisfilmjében kiváló szakácsnak mondott fiú a Pioneer-rel, egy Szabó Zé által írt dallal.

A tőle megszokott szerelésben, farmerban, egyszerű fehér pólóban jelent meg,

a Fool Moon trióval és egy dobot verő táncművésszel a háta mögött – a produkciója után nagy volt az üdvrivalgás, de az alapján még nem lehetett jósolni semmit, hiszen a többieket is legalább annyira éltette a közönség. Freddie legalább svédül is megköszönte a tapsot.

Egyszerű szerelésben állt színpadra Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A horvát és a holland produkció között egy vicces(nek szánt) blokkot is láthattunk, amelyben a két műsorvezető taxisofőrnek álcázta magát, úgy vette fel az Eurovízióra látogatókat. Az örmények a színésznőként és modellként is ismert Iveta Mukuchyannal támadtak, aki hosszú és formás lábait is közszemlére tette a győzelem érdekében; San Marino pedig a Leonard Cohent ABBA-ba oltó Serhatot küldte a viadalra:

Az oroszok a különleges színpadképben bíztak, a cseh énekesnőt nem a közönség, hanem egy szakmai zsűri választotta ki, a ciprusi görög fiúk pedig kemény zenét hoztak – vagy legalábbis annak harangozták be, de attól még bőven rádióbarát volt, hogy a tipikus eurovíziós balladáknál valóban kicsit karcosabban szólt.

Az osztrák versenydalt apa és lánya szerezte,

utóbbi énekelte el franciául, fülig érő szájjal. Az észtek átható tekintetű Jüri Pootsmannja után az azerbajdzsáni Samra következett, a kettő között azonban Petra Mede a fellépésen már túl lévő énekesek közül beszélgetett párral, Freddie-t nem ejtette útba.

Iveta Mukuchyan nem takargatta a lábait Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Montenegrót képviselő Highway zenekar szintén egy keményebb dallal készült, utánuk Izland, Bosznia-Hercegovina, valamint Málta versenyzői léptek még fel. Rendben lement mind a tizennyolc produkció, idén nem adódott technikai malőr, a színpadra sem rohant fel politikai tüntető, amire volt már egyébként példa a verseny történetében.

Az oroszok trükkös színpadképpel készültek Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

15 perc a szavazásra

Elkezdődött a szavazás, a nézőknek 15 percük volt arra, hogy eljuttassák a voksaikat kedvencükre – természetesen a saját versenyzőjére senki nem szavazhatott, vagyis magyarországi telefonszámról nem lehetett Freddie-t előrébb tolni.

Ebben a negyedórában kétszer is újra felvillantották a versenydalokat, és még egy paródiafilmet is láthattunk arról, hogy Svédország miként nyerte meg az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivált az ABBA-val. A szavazás lezárása után még volt egy patetikus táncprodukció, Fredrik Rydmantól a The Grey People, majd

bemutattak hármat azon hat énekes közül, akik automatikusan bekerültek a döntőbe.

A házigazda Svédországon kívül Franciaország és Spanyolország versenyzőjének sem kellett végigcsinálnia az elődöntőt, mellettük az Egyesült Királyságot, Olaszországot, illetve Németországot képviselő énekesek ugorhatták át a megmérettetés első körét, őket a második elődöntőben mutatják be.

Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál első embere mindent rendben talált, ezután végre bejelentették a továbbjutókat, de pontszámot, sorrendet nem mondtak, nem akarták befolyásolni a további eredményt. Tíz ország produkciója jutott tovább, Freddie mellett Oroszország, Azerbajdzsán, Hollandia, Horvátország, Ausztria, Örményország, Csehország, Ciprus és Málta énekesei lesznek ott biztosan a döntőben május 14-én.