Izaura TV, Zenebutik? Tárgyalnak az új TV2-tévé nevéről

A műsor egykori logója
Vágólapra másolva!
Az Izaura jobban megjegyezhető a TV2 szerint, mint az Isaura, a Zenebutik pedig ugyan védett név, de csak műsorszámra, nem csatornára.
Vágólapra másolva!

Mint korábban írtuk, a TV2-csoport portfóliója bővítésébe fogott, méghozzá igen dinamikusan, hiszen idén kilenc új tévécsatornát indít (a Fem3 és a Pro4 megszűnik ebben a formában), ezekből hetet meg is nevezett. A nevekből első pillantásra a Joy TV lehet aggályos, illetve a Zenebutik, amely egy régi közmédiás műsor neve volt éveken át. Nem tudni, védett-e az Isaura név csatornára, mindenesetre a telenovellákra specializálódó tévé neve Izaura lesz, z-vel, így perre aligha kell számítani.

Az Escrava Isaura egy 1976-os brazil telenovella, amit a Rede Globo gyártott. Itthon 1986 környékén volt tisztes siker (mivel más nem volt a tévében)

„Az Izaura TV elnevezésénél nem volt kérdés a magyarosítás, így ugyanis könnyebben megjegyezhető a célcsoportunk számára. A másik két csatorna, a Zenebutik és a JOY TV esetében természetesen ellenőriztük, hogy abban a kategóriában, amely bennünket érint, le vannak-e védetve a nevek, azonban erről nem volt szó" - válaszolta a TV2-csoport sajtóosztálya a megkeresésünkre.

Juhász Elődöt a Zenebutik műsorvezetőjeként ismerte meg a múlt század nyolcvanas éveiben Magyarország: a műsor 1981-ben indult, és abban az időben azon ritka fórumok közé tartozott, ahol külföldi videoklipekkel lehetett találkozni (fura is volt, hogy a Modern Talking után jött Mozart D-dúr hegedűversenye, majd a Dolly Roll). A műsorvezetőt kérdeztük arról, mit szól ahhoz, hogy ikonikus műsora nevét új csatorna viseli majd: nem kívánt erről beszélni, inkább az MTVA-hoz irányított minket, mondván, ott vannak a jogok. (Itt olvashat hosszabb Juhász Előd-interjút.)

A műsor egykori logója Forrás: MTV

Az MTVA-t is megkerestük, ott közölték, hogy a jogkörülmények számunkra is ismertek, tehát a közmédia is tudja, hogy milyen oltalom alatt áll egy-egy műsor neve, logója, vagy éppen eredete. „A TV2-től valóban megkeresték az MTVA-t, és engedélyt kértek a névhasználatra. A magunk részéről nem zárkózunk el a megállapodástól, jelenleg is tárgyalunk, és a felek álláspontja közeledik egymáshoz" - kaptuk a választ.