David Schwimmer: Így kezdődött a reality és a bulvár

David Schwimmer American Crime Story
Vágólapra másolva!
John Travolta, Cuba Gooding Jr. és David Schwimmer főszereplésével érkezik a FOX-ra az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy című sorozat, amely az egyik leghíresebb bírósági per kulisszái mögé kalauzolja a nézőket. Schwimmer Robert Kardashiant, Simpson egyik ügyvédjét alakítja, szerinte a televízióban közvetített tárgyalás vetette el a reality műfajának magvait a kilencvenes években.
Vágólapra másolva!

Emlékszik még arra, hogy hol volt az O.J. Simpson-per alatt? Követte az eseményeket?

Itt laktam Los Angelesben, mert épp elkészítettük a Jóbarátok bevezető epizódját, és a város lakójaként pontosan éreztem a feszültséget a tüntetések és a Rodney King-incidens miatt. Nagyon különös élmény volt, hiszen színészként ez volt az első nagy sikerem, egy szédületes ugrás, és próbáltam erre koncentrálni, de közben nagyon is tudatában voltam a körülöttem történő eseményeknek.

David Schwimmer a sorozathoz kapcsolódó panelbeszélgetésen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Frederick M. Brown

Emlékszem, hogy amikor megtörtént a tragédia, a nyugat-hollywoodi lakásomból követtem a történetet, amiben minden megvolt, ami egy görög tragédiához kell: egy ünnepelt, ikonikus hős, és annak látványos bukása. Azt hiszem, akkor még senki nem tudta, hogy mi lesz a dologból, de

Közben pedig ez volt talán az első alkalom – emlékeim szerint talán csak a megelőző egy-két évben történt hasonló –, hogy helikopteres üldözéseket mutattak a hírekben, innentől kezdve szinte minden nap volt egy hasonló eset Los Angelesben. Mintha egy újfajta újságírás született volna, az információk elosztásának olyan módja, amiről akkoriban még nem is tudtuk, mit gondoljunk.

John Travoltával és Cuba Gooding Jr.-ral a sorozatban Forrás: FOX

Lehetett olvasni valahol, hogy sok szempontból ezt a pillanatot tartja a reality műfaj születésének is. Ez tényleg így van?

Igen, ez volt az első alkalom, hogy beleshettünk egy fontos gyilkossági ügy kulisszái mögé, minden nap nézhettük a fejleményeket, jobb volt, mint bármelyik szappanopera a világon. Emlékszem, hogy néztem, és hirtelen volt egy vágókép egy csapat emberről, akik integettek. Visszatetszőnek és helytelennek éreztem a dolgot, furcsa volt, ahogy az emberek arra reagálnak, hogy bekerültek a tévébe, mert tudták, hogy felveszik őket. A bulvárújságírás születése.

Robert Kardashiant alakítja, aki barátként végig O.J. mellett állt. Ez a karakter sok mindent közvetít a nézőknek, hiszen ő szenved leginkább attól, hogy mit tett ez a bukott hős az életével. Ön is így értelmezi a figurát?

Igen, így mutatták be, hogy ő lesz a sorozat szíve és lelkiismerete, mert közben a történetben nagyon erősen jelen van az arrogancia is. Ő az egyetlen, aki nem nyer semmit azzal, hogy a részese a pernek. Egyszerűen csak segíteni akart a legjobb barátjának, úgy, ahogy tudott.

John Travoltával a háttérben Forrás: FOX

Nem érezte nehéznek a karaktert?

Nem, inkább egy fantasztikus lehetőségként tekintettem rá. És amikor a volt feleségével, Kris Jennerrel beszélgetve kiderült számomra, hogy Robert mélyen hívő ember volt, az a karakter megformálásában is sokat segített.

A Kardashian család neve máig tovább él a celeb- és bulvárkultúrában. Gondolja, hogy a nézők a Kardashian gyerekek miatt többen érdeklődnek a sorozat iránt?(A Keeping Up with the Kardashians már a 12. évadjánál jár az Egyesült Államokban – a szerk.)

A nézőket talán ez is a képernyő elé vonzza, de aztán öt perc alatt rájönnek, hogy ez nem egy szenzációhajhász műsor, hanem nagyon is komoly és alapos.

és azt is bemutatja, hogy mi zajlott a színfalak és politikai játszmák mögött. Robert pedig nagyon visszafogott és szerény ember volt. Nem érdekelte a hírnév és a csillogás, véletlenül keveredett bele. Persze számunkra meglehetősen pikáns és ironikus, hogy ezek a szörnyű események, a lesújtó per, a tragikus gyilkosságok és a valódi áldozatok állították rivaldafénybe Robertet.

Külsőre is hasonlít Kardashianra Forrás: FOX

Gondolt már arra, hogy mennyire hasonlít rá?

Soha nem jutott eszembe, míg fel nem ajánlották a szerepet, és elkezdtem nézegetni a róla készült képeket a neten. Amikor a paróka is a helyére került, és mutattak pár képet kettőnkről egymás mellett, teljesen ledöbbentem. De a külsőségek helyett fontosabbnak érzem azt, hogy belsőleg is minél inkább őt mutassam meg.

Mi mindent szeretne még belefoglalni a dologba? Van a folyamatnak olyan pontja, amikor személyes döntést hoz O.J. bűnösségével vagy ártatlanságával kapcsolatban?

Persze. Megvoltak a személyes érzéseim, reakcióim és eltökéltségem. Aztán ott voltak Robert gondolatai, és az ő meggyőződése és véleménye is változott időközben. Nem akarok lelőni semmit, de úgy érzem, válságba került a hite, és ebbe betekintést is nyerhetünk nagyjából a 7., 8. és 9. rész környékén. És a tények ismeretében tudjuk, hogy

Persze, erről is mindenki azt gondolhatja, amit akar. Egy azonban biztos, olyan fordulatok vannak a sorozatban, amelyek még azokat a nézőket is meglepik, akik annak idején végigkövették a pert. Mert olyan dolgokról is szó esik, amik akkoriban nem kerültek nyilvánosságra.

Az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy május 23-tól hétfőnként 21 órakor látható a FOX-on. Az interjút a csatornától kaptuk.