135-150 forintot kér műsoráért az RTL Klub

Vágólapra másolva!
Szűk körű sajtóeseményen ismertette árait az RTL Klub.
Vágólapra másolva!

Mint korábban írtuk, 2016-tól pénzt kérhet műsoraiért az RTL Klub és a TV2. Az RTL-csoport közlése szerint a műsoruk SD-adásának továbbítása listaáron 150 forintjába kerül majd a szolgáltatóknak, havonta, előfizetőnként.

Ha a szolgáltató korán leszerződik az RTL-lel hosszú távra, az ár 135 forint lehet havonta. 90 napjuk van a kábelszolgáltatóknak, hogy megegyezzenek az RTL-csoporttal. Ha nincs megállapodás, de a műsort továbbítják, az RTL leszámlázza az összeget, ha a szolgáltató továbbra sem fizet, lekapcsolhatják náluk az RTL Klubot.

A 135-150 forintos havi összeg minden szolgáltatóra vonatkozik, függetlenül attól, hogy száz vagy félmillió ügyfele van. Jelenleg 3,3 millió háztartás fizet kábeldíjat az országban, az RTL-csoport 2017-től évi 5 milliárd forint bevételre számít a kábeldíjból. Az RTL-csoport vezetői szerint vannak olyan tévék, amelyek évek óta 150-200 forintba kerülnek az előfizetőknek, és közben harmadannyi a nézettségük, mint a piacvezetőé.

Az Általános szerződési feltételeket egy hosszú dokumentum tartalmazza, ott ezt is olvasni: "Amennyiben a műsorterjesztő 2016. július 1. és 2016. október 11. között is terjeszti a csatornát
egyedi szerződés nélkül, akkor ezen időszakra a Műsordíj 294,-Ft / előfizető / hó + ÁFA."

Mi lesz az RTL Klub HD-csatornával?

A programdíj nem tartalmazza az RTL Klub HD-változatának terjesztését, ami többletberuházásokat igénylő szolgáltatás, így ezek díjáról minden műsorterjesztővel egyedileg állapodnak meg.

Emelkedik-e a fogyasztói díj?

Minden szolgáltató a saját üzletpolitikája alapján dönti el, hogy a műsordíjat átterheli-e az előfizetőre, vagy nem. Az RTL Klub műsordíjának megállapításakor figyelembe vették az előfizetők és a műsorterjesztők érdekeit is, és olyan árazást vezettek be, amely szerintük minden műsorterjesztő számára kigazdálkodható - közölte a tévétársaság. "Ez alapján önmagában azért, mert az RTL Klub a továbbiakban pénzbe kerül a műsorterjesztőknek, véleményünk szerint jelentős előfizetői áremelés nem valószínű" - tették hozzá.

Nem adják eztán ingyen

"Az elmúlt években a médiapiac jelentős átalakuláson ment át: a digitális átállás és a fragmentáció következtében a csak reklámbevételre alapuló üzleti modell a televíziózásban a világ számos országában, így Magyarországon is megváltozott. A nemrégiben életbe lépett rendelet lehetővé teszi, hogy a helyi tartalmat legnagyobb mennyiségben sugárzó kereskedelmi médiaszolgáltatók alkalmazkodhassanak a megváltozott piaci körülményekhez" - jelezte az RTL.

A törvény értelmében az RTL Klub a digitális átállás óta már kérhetett volna műsordíjat, de a rendelet eddig váratott magára. Fontos megjegyezni, hogy minden televíziós előfizetéssel rendelkező néző eddig is fizetett az RTL Klubért, hiszen a csomagoknak része volt, csak a díjból eddig a csatorna nem részesült semmilyen formában. "Megjegyeznénk azt is, hogy jelenleg Magyarországon közel 90-100 kábelcsatorna érhető el, amely eddig is részesült a kábeldíjakból, úgy, hogy közben a reklámbevételük is van" - jelezte az RTL.

A TV2 árazásáról nem tudunk még adatokat, a számaikat nem publikálták, de várhatóan ősztől a TV2 műsora sem lesz ingyenes a szolgáltatók számára.