A Trónok harca legszörnyűbb pillanatai

Trónok harca, Game of Thrones
Vágólapra másolva!
Valószínűleg még mindig nem hevertük ki a népszerű sorozat legújabb évadának ötödik részében egyik kedvencünkkel, Hodorral történteket. Élvezzük hát ki teljesen, és fussuk át a széria további olyan történéseit, amelyek darabokra törték a szívünket.
Vágólapra másolva!

Amikor a Véreb megölte Mycah-t

Mycah, a hentes fia volt Arya Stark kis barátja még az első évad elején, akivel a lány a folyóparton fakardokkal a vívást gyakorolta: amikor ezt Joffrey meglátja, meg akarja leckéztetni a fiút, amiért úgy tesz, mintha lovag lenne. Arya társa védelmére siet, majd a gyerekek küzdelmébe a lány rémfarkasa is beszáll, megsebesítve a pszichopata kis trónörököst. Mivel Joffrey azt hazudja, hogy sérüléseit úgy szerezte, hogy Arya és Mycah támadtak rá, az esetet az udvar kegyetlenül megbosszulja.

Forrás: HBO

A Véreb felszabdalja a szerencsétlen fiút (akinek a haláláról már holttestének megpillantásával együtt, egy odavetett mondatban értesülünk), Cersei mesterkedései miatt pedig Ned Stark arra kényszerül, hogy megölje Sansa rémfarkasát (amely pusztítás már csak azért is értelmetlen, mert az az állat nem bántott senkit, csak Arya rémfarkasát nem sikerült előkeríteni). A tragikus eset azért is fontos, mert nagy szerepe lesz a fiatalabb Stark lány jellemének fejlődésében és útjának alakulásában, hiszen ettől kezdve arra teszi fel az életét, hogy megbosszulja jó barátja kegyetlen halálát.

Cersei szégyenmenete

Ahogy azt fentebb is láthattuk, Cersei egyáltalán nem tartozik a sorozat rokonszenves hősei közé – és akkor még keveset mondtunk. Abban a jelenetben azonban, amikor arra kényszerítik, hogy bűneiért való vezeklésként mocsokkal bekenve meztelenül sétáljon át Királyváron mindenki szeme láttára, miközben a Főveréb emberei egy csengőt rázva a „szégyen" szót kiáltják rá, nem tudunk mást látni benne, mint egy nőiségében és emberségében megalázott emberi lényt, akinek valami olyasmin kell átesnie, amit senki sem érdemel.

Amikor Daenerys elküldi Ser Jorah-t

A negyedik évad egyik epizódjában Ser Jorah lebukik, és az érintett előtt is kiderül, hogy egykor kémkedett úrnője, Daenerys után, és jelentéseket küldött róla a királyváriaknak. Hiába tudjuk, hogy amikor megbízatását kapta, a férfi még nem ismerte Danyt, később viszont beleszeretett, és szerelme a legtisztább érzés talán az egész sorozatban, a Sárkányok Anyja nem tudja másnak látni a dolgot, mint ami: árulásnak – ezért száműzi Jorah-t, és megtiltja, hogy akár a nevét is kimondja.

A szívszorító jelenet párját a legújabb részek egyikében láthattuk: miután Ser Jorah immár sokadszor bizonyítja Daeneryshez fűződő szerelmét és hűségét, a lány ismét elküldi, ám ezúttal azért, hogy gyógyírt találjon a szürkehámra, amivel a szerencsétlen férfi megfertőződött, és visszatérjen hozzá.

Forrás: HBO

Ygritte halála

Havas Jon és a vörös hajú harcosnő, Ygritte szerelme a Trónok harca egyik legizgalmasabb történése volt. Épp ezért már azt szívbemarkoló volt látni, amikor a párnak el kellett válnia, hiszen ellenséges táborokhoz húznak: Jon az Éjjeli Őrség tagja, a lány pedig a Vadak törzsébe tartozik. Akkor azonban, amikor a kis Olly, hogy parancsnokát védje, lenyilazza a Falat ostromló csapattal érkező Ygritte-et, már semmi sem állhatott könnycsatornáink átszakadásának útjába – főleg, hogy a lány talán a következő pillanatban leengedte volna a maga íját, a mit sem sejtő fiú viszont még büszke is tettére.

Zokogásunk pedig még csak nem is akkor érte el a csúcspontját, amikor Ygritte életében utoljára mondta ki, hogy „nem tudsz te semmit, Havas Jon", hanem amikor a férfi egy következő jelenetben maga égeti el egykori szerelme holttestét.

Amikor Tyrion megfojtja szerelmét

Szintén a sorozat szívmelengetően valószerűtlen momentumai közé tartozott egy másik össze nem illő szerelmespár love storyja: a törpe Tyrion és a kurtizán, Shae szerelme. A nő viszont soha nem tudta megbocsátani szerelmének, hogy elküldte magától – még akkor sem, ha azzal Tyrion éppen őt védte.

Shae bosszúból kétszer is elárulja az iszákos törpét: egyszer a tárgyalásán vall ellene, majd jön a végzetes, utolsó árulás, amikor Tyrion kegyetlen apja ágyában talál rá az egykori kurtizánra, aki ráadásul az ő becenevével hívogatja Tywint („oroszlánom"). Tyrion és Shae dulakodni kezdenek, s küzdelmük végén a férfi megfojtja a nőt – a legszívettépőbb az egészben, hogy eközben végig tudni lehet, hogy még mindig szereti.

Forrás: HBO

Myrcella halála

Cersei és Jaime kamaszlányának megmérgezése nemcsak azért szívbemarkoló, mert egy tökéletesen ártatlan teremtés halt teljesen értelmetlen halált, hanem azért is, mert közvetlenül az után történik, miután a férfi az őket hazaszállító hajón megpróbálja bevallani a lánynak, hogy valójában nem a nagybátyja, hanem az apja, hiszen Myrcella Cersei és Jaime vérfertőző szerelmének a gyümölcse. A lány azonban biztosítja róla, hogy már magától is tudja az igazságot, és örül neki, hogy a férfi az apja.

A következő pillanatban azonban az örömteli családi eseménynek vége szakad, és a szerencsétlen sorsú lány újdonsült apja karjai közt leheli ki a lelkét, miközben az őt csókjával megmérgező gonosz Ellaria a parton a legnagyobb lelki nyugalommal beadja magának az ellenmérget.

Forrás: HBO

Amikor a Stark lányok végignézik saját apjuk lefejezését

A nemes Ned Stark igazságtalan kivégzése saját jogán is a sorozat legszomorúbb eseményei közé tartozik. Könnyeink azonban még erősebben hullanak majd, ha felidézzük, hogy az egészen addig a király segítőjeként tevékenykedő férfinak azt ígérték, megkímélik az életét, ha nyilvánosan beismeri az ellene felhozott koholt vádakat. A kis pszichopata Joffrey azonban még saját anyját is meglepve váratlanul úgy dönt, hogy a Stark ház vezetőjének a fejét akarja. (Nem véletlenül került be az Öt legnagyobb szemétláda a tévéből című cikkünkbe - amit itt olvashat.)

Forrás: HBO

A dolog tragikumát tovább fokozza (ha még lehet hova), hogy a királyfi mellett ott áll Ned lánya, Sansa is, aki így közvetlen közelről nézi végig a borzalmat, miközben folyamatosan kegyelemért kiabál. A kivégzésére váró férfi szempontjából pedig a nyilvánvalón túl azért szörnyűséges az egész, mert amikor a tömeg elé vezették, pontosan látta, hogy kisebbik lánya, Arya a távolból, egy szobor talapzatáról figyeli az eseményeket.

Később viszont már nem láthatta ott, hiszen a felzaklatott kislány elindult felé – Ned pedig már nem tudhatta, mi lett vele, csak azt, hogy eltűnt, ő pedig már sohasem fogja tudni megvédeni.

A Vörös Nász

Annak idején a sorozatot nézőket (de a könyveket nem ismerőket) sokkolta, amikor a harmadik évad kilencedik részében az alkotók épp egy esküvőn rendeztek tömegmészárlást, elpusztítva szinte mindegyik megmaradt pozitív figurát. Történt ugyanis, hogy az éppen lakodalmat ülő Starkokat a Freyek a Lannisterekkel és Boltonokkal szövetkezve egytől egyig levágták, mint a malacokat. Nemcsak az északiak matriarchája és legidősebb fia veszett ezzel oda, de Robb Stark újdonsült, várandós felesége, Talisa is, akit szándékosan pont a hasába szúrva késelt halálra a kegyetlen martalóc.

Könnyfakasztó bónusz, hogy egy mit sem sejtő, vétlen kívülálló, a véres eseményt leszervező Walder Frey rettegő, fiatal felesége is áldozatul esett, amikor Catelyn túszul ejtette, fia életéért cserébe. Lord Frey viszont szemrebbenés nélkül nézi végig, amikor a nő elvágja a fiatalasszony torkát. Mikor másodpercekkel ezután a Stark nagyasszonyt is kivégzik, látszik a szemén, hogy miután tanúja volt teljes háznépe, legidősebb fia, menye és születendő unokája halálának, már minden mindegy neki.

Forrás: HBO

Amikor Stannis máglyán égeti el saját gyermekét

Shireen Baratheon nem a tűzvonalban álló életerős férfi, és nem is csupán vétlen kívülálló, egy amúgy elkényeztetett hercegnőcske, hanem egy okos, szeretetre méltó, kedves kislány, akit már addig is úgy kínoztak, hogy önhibáján kívül szerzett szürkehámja miatt nemes származása ellenére páriaként a várbörtön nyirkos cellájába zárva őriztek, és eltaszítottak maguktól a szülei.

Forrás: HBO

Amikor jóságtól vezetve saját maga ajánlja fel elvakult apjának a segítségét, aki átadja a Vörös Boszorkánynak és máglyahalálra ítéli, nem csupán egy ártatlan áldozat borzalmas kínok közt való pusztulását látjuk, hanem egy tiszta lélek vértanúságát – egy teljesen értelmetlen ügy érdekében.

A kislány keserves kiáltozása a kegyelemért még addig következetesen keményszívű anyját is meglágyítja, Stannis azonban már elszánta magát arra, hogy feláldozza saját gyermekét, így a Trónok harca sok más karakteréhez hasonlóan a szegény kis Shireen számára sincs menekvés.