Először forgott magyar szereplőkkel pucér valóságshow, az Ádám keresi Évát cenzúra nélkül megy hétfő esténként a Viasat3-on. A szigeten egyszerre több fiatal keresi ruha nélkül a párját, a képernyőn keresztül pedig bárki megnézheti, hogyan élnek, mit csinálnak a meztelen szereplők. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint egyéni, hogy ki milyen mértékben érzi lelkileg is lemeztelenítve magát ilyen helyzetben, a férfiaknak nehezebb a dolguk a műsorban. Milyen személyiség kell ahhoz, hogy valaki képes legyen a belé nevelt szemérmet levetkőzni – erről is mesélt az Origónak. 

Tudnak a szereplők természetesen viselkedni meztelenül egymás előtt?

Szocializációnk, neveltetésünk része a testi szemérem kialakulása, funkciója elsősorban a szexuális ösztönök kordában tartása. Gyakran azonban a szégyenlősség szégyenérzettel is társul, ami a meztelenség helyzetében szorongást vált ki a személyből. Ezért nagyon egyéni, hogy ki milyen mértékben érzi lelkileg is lemeztelenítve magát a ruhái levetésével.  Több női páciensem például évek múltával sem mert a párja előtt melltartó vagy póló nélkül mutatkozni, annyira szégyellte a keblét, illetve a hasát. Egy idő után már a férfiban is kialakítottak egy olyan fóbiát, hogy „Úristen, mi lapulhat a textil alatt”. 

Egyéni, hogy ki mennyire érzi magát lemeztelenítve lelkileg isForrás: Viasat / Szoke Richard

A párkapcsolat szempontjából pozitív vagy negatív, hogy már az első találkozásnál látják egymást ruha nélkül? 

Ahogy minden az életben, ez is számos tényező függvénye. Így idejekorán véget vethet a szorongásnak, hogy partnerünk vajon mit fog szólni a testünkhöz, amikor pőre valóságában látja majd – tehát biztosak lehetünk abban, hogy mezítelenül is vonzónak tart. A másik oldalról azonban elveszi a várakozás örömét, sejtelmességét.  Kérdés aztán az is, hogy a felek mennyire tudják a szexuális izgalmat ösztönként és vágyként, és nem szerelemként értelmezni – azaz nem keverik-e össze az érzéseket. 

Általában hányadik randin vetkőznek le a magyarok egymás előtt?

Hivatalos adat erről nincs, attól függ, hogy egyéjszakás kalandban, vagy tartós kapcsolatban gondolkodnak. Ha mindketten úgy érzik, hogy Ámor nyila is betalált, akkor szívesen várakoznak a felek – sőt, bizonyos értelemben el is várják egymástól az izgalomnak ezt a várakozással teli felkorbácsolását, örömét. Volt olyan férfi páciensem, aki évek múltával is azt vágta a párja fejéhez, hogy már a második alkalommal felkínálta magát – és egyre több férfi panaszkodik arról, hogy eltűntek az igazi nők, nem lehet udvarolni: a lányok már kérdés nélkül is kimondják az igent.  Azonban a nők e téren még nehezebb helyzetben vannak, és kissé zavarodottak is, hisz gyakran élik át, hogy ha annak a férfinak, aki igazán tetszik nekik, nemet mondanak, odébbáll a kisebb ellenállás irányába. 

A meztelenség elveheti a várakozás örömét, sejtelmességétForrás: Viasat / Szoke Richard

Mivel a levetkőzés általában szexet is jelent, vélhetően ezt igazán nehéz a show szereplőinek kezelniük. Ahogy a fehérnemű látványa éppen attól erotikus, hogy jellemzően szex követi – miközben a fürdőruha hiába mutat akár többet is a testből, kevésbé kapcsolódik a szexualitáshoz. A meztelenség a mi kultúránkban azonban felszólító inger a szexuális együttlétre. 

Mennyire van nehéz dolguk a szereplőknek?

A meztelenségnek szexuálisan felszólító jellege van – így nehéz legátolni az automatikus szexuális reagálást, az ösztönöket. Értelemszerűen ez a férfiak számára jelenthet nagyobb problémát, hiszen például az izgalmi állapot kevésbé látványos a hölgyek esetében, mint a férfiaknál.  

Mekkora az esélye, hogy valóban együtt maradnak a párok, szövődhet-e komolyabb kapcsolat egy ilyen műsorban? 

A lelki összekapaszkodás igényét leggyakrabban az átlagtól eltérő, újszerű, különleges, és szélsőséges érzelmi állapotot kiváltó helyzetek provokálják, ami – ott és akkor – akár szerelemként is értelmezhető. Kell a lojalitás, a társ, a cinkos, az elkötelezett partner – ami igazából a szexualitással elérhető és megpecsételhető. Emellett persze azért ne felejtsük el a fiatal szervezet szex iránti szükségletét sem. 

Kell a lojalitás, a társ, a cinkos, az elkötelezett partnerForrás: Viasat / Szoke Richard

Kikerülve a valóságshow-ból viszont vélhetően a hirtelen jött népszerűség és a szexuális kaland lehetőségének szinte végtelennek tűnő és minden korábbinál többszörösére növekedett száma fogadja a szereplőt, ami rendszerint meg is szédíti. Ezért általában  a közös élmények és a közönség elvárásának megfelelően egy darabig még "látszat-agonizál" a kapcsolat – majd legkésőbb egy-két éven belül csendesen megadja magát. Ebben szerepe van az (egyre csökkenő) népszerűség által keltett feszültség egymásra vetítésének is – amiképp a korábbi körülmények, megpróbáltatások és népszerűség emléke is fakulni kezd. 

A szereplőkről mit gondol? Mi kell ahhoz, hogy ilyen műsorban szerepeljen valaki?

Mindenképp egy nyitott, új élményekre fogékony, gátlástalan, extrovertált és exhibicionista személyiség szükséges ahhoz, hogy nézők ezrei előtt a belé nevelt szemérmet levetkőzni legyen képes. Továbbá kockázatkereső, aki esetleg aktuális élethelyzetében úgy érzi, hogy (már) nincs mit veszítenie. Természetesen provokatív, polgárpukkasztó stílus is gyakran társul hozzá. 

Új élményekre fogékony, gátlástalan, extrovertált és exhibicionista személyiségek vállaljákForrás: Viasat / Szoke Richard

Miért érdekes ez, mire kíváncsiak a nézők?

A nézők ingerküszöbét az egymással versengő műsorok egyre feljebb tolják, ami azt jelenti, hogy egyre inkább nehéz új és még extrémebb tartalmat kitalálni. Az adott műsor valamilyen szinten egy meztelen emberkísérletnek is felfogható – láthatjuk, hogyan is viselkedik a 21. században a legújabb kori homo sapiens, ha a szőre után a ruháitól is megfosztják.