Hány szuperhős fér még el a nappaliban? - 2. rész

Hány szuperhős fér még el a nappaliban? (2. rész)
Vágólapra másolva!
Összeállításunk első részében már felsoroltunk hat futó/készülő sorozatot, ami a DC képregénykiadó karakterein alapul, ez azonban még csak alig fele annak a listának, amin a közeljövőben folytatódó és induló szuperhősös szériákat gyűjtöttük össze. A folytatásban a Marvel sorozatai kerülnek majd terítékre, továbbá olyan tervek, amelyekről egyelőre el sem tudjuk képzelni, hogy miképp fognak működni a tévéképernyőn.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt a cikkünk első részében már említettük, amíg a DC hősei évtizedeken keresztül megtalálták az útjukat az élőszereplős sorozatokba, addig a Marvel háza táján szinte semmi nem történt. A változásra egészen a kétezres évek végéig kellett várni.

ÉSZHEZ TÉR A MARVEL

Miután a Disney 2009-ben felvásárolta a képregényóriást, megalakult a Marvel Television névre hallgató divízió, méghozzá azzal a céllal, hogy cég hősei végre betörhessenek a tévéműsorok világába. A cég a 2012-es Bosszúállók elképesztő sikerét követően, az ABC csatornával karöltve állt neki az első saját sorozatának. A 2013 szeptemberében debütált A SHIELD ügynökei a „feltámadt" Phil Coulson (Clark Gregg) csapatának kalandjait követi nyomon, és ez a széria a Marvel-filmekkel osztozik közös univerzumon, tehát a széria szereplői ugyanabban a világban tevékenykednek, ahol Vasember, Hulk, Amerika Kapitány és a többi nagyágyú akcióznak. A sorozat harmadik évadja idén májusban ért véget, és szeptemberben már kezdődik is a negyedik szezon.

Coulson ügynök visszatért a halálból, és kezébe vette a dolgokat Forrás: ABC

Három évvel A SHIELD ügynökei premierjét követően, 2015 januárjában indult a Marvel és az ABC második közös szériája, az Agent Carter, ami az első Amerika Kapitány-filmben megismert Peggy Cartert (Hayley Atwell), Steve Rogers (majdnem) barátnőjét tette meg főszereplőnek. A negyvenes években játszódó kémsorozat ugyan nem sorakoztatott fel szuperhősöket, de olyan karaktereket vonultatott fel, mint Tony Stark édesapja, és Edwin Jarvis, aki Vasember mindenben segítőkész mesterséges intelligenciáját inspirálta.

Carter ügynök mindössze két évadot kapott a képernyőn Forrás: ABC

Habár a kritika kifejezetten pozitívan fogadta a Marvel filmes univerzumának múltjában járó szériát, a közönség nem igazán harapott rá Carter ügynök sztorijára, így idén májusban, a második évad lezárását követően az ABC elkaszálta a szériát.

A NETFLIX MINDENT VISZ

A Marvel az ABC-vel közösen vágott bele a sorozatbizniszbe, de igazán nagy sikert a streamelős szolgáltatásáról híres Netflix-szel értek el. A cég 2012-ben szerezte vissza Daredevil (a magyar képregényekben Fenegyerek) megfilmesítési jogait a 20th Century Fox-tól, és a vak szuperhős kalandjaiból végül nem újabb mozifilm készült, hanem egy 13 részes sorozat, ami 2015 áprilisában vált elérhető a Netflix előfizetői számára.

A Daredevil egy csapásra meghódított mindenkit. Nem csoda, az egyik legjobb szuperhősös sorozat, ami az elmúlt években készült Forrás: Netflix

A Marvel azonban nem csak a nagyjátékfilmek, de a sorozatok terén is nagyban gondolkodik, így rögtön egy 4 + 1 sorozatra szóló szerződést kötöttek a Netflix-szel. Ebből volt az első a Daredevil (a második évad idén márciusban debütált), és őt követte a szupererős, de gyakorló alkoholista Jessica Jones 2015 novemberében. Idén ősszel érkezik a sebezhetetlen Luke Cage saját sorozata, majd valamikor jövőre megkapjuk a negyedik szériát is, amiben a harcművészetekben és misztikumokban jártas Iron Fist lesz a főszereplő.

Jessica Jones nem veti meg az alkoholt, de ha kell, akkor a helyén van a szíve Forrás: Netflix

A szerződésben foglalt ötödik széria a The Defenders névre hallgat, és egy minisorozatot takar, amiben az eddig felsorolt hősök állnak majd össze, hogy együtt vegyék fel a harcot egy egyelőre még meg nem nevezett komolyabb fenyegetéssel – itt lényegében a Bosszúállókat kapjuk majd meg „kicsiben".

A terv igen ambíciózus, az eddig látott sorozatok alapján viszont bejött a két cég számítása, ugyanis az DC és az ABC Marveles sorozatainál jóval komorabb és felnőttesebb szuperhősös szériák elnyerték mind a nézők, mind a kritikusok tetszését. Sőt a Daredevil második évadjában feltűnő Megtorló (John Bernthal) annyira meggyőzőre sikeredett, hogy idén áprilisban a Marvel és a Netflix bejelentette, hogy a bűnözőkre utazó antihős is megkapja a maga sorozatát valamikor 2017-ben.

John Bernthal tökéletes választás volt a Megtorló szerepére Forrás: Patrick Harbron/Netflix

Jövőre ráadásul megkapjuk még a Jessica Jones második évadját is, amit a főszereplő Krysten Ritter elmondása alapján párhuzamosan forgatnak majd a The Defenders-szel.

ÉS MÉG MINDIG NINCS VÉGE

És amikor azt hinnénk, hogy nem lehet több szuperhős tematikájú sorozatot készíteni, akkor jönnek újabb csatornák, akik valamilyen módon szeretnének még egy szeletet kihasítani a tortából. Az egyik versenyző az NBC, akik szintén a DC szuperhőseire alapoznak, méghozzá meglepően szokatlan módon, hiszen a Powerless című fekete komédia nem a hihetetlen képességekkel rendelkező igazságosztókra koncentrál, hanem olyan egy biztosítótársaság alkalmazottaira, akik naponta kénytelenek szembesülni a szuperemberek létezésének következményeivel. A pilot alapján a sorozat első évadját már berendelte az NBC, de a premier dátumát még nem tűzték ki.

Powerless: amikor az Office hangulata találkozik a szuperhősökkel Forrás: Chris Large/NBC

Hasonló tematikában gondolkodik az ABC Damage Control című szériája, ami szintén a hétköznapi emberekre koncentrálna. A hasonló című képregényen alapuló humoros sorozat azokat a munkásokat helyezné a középpontba, akik a szuperhősök után maradt romokat takarítják el. A legutolsó információk szerint az ABC megvásárolt egy forgatókönyvet a sorozathoz és elkötelezte magát egy pilot epizód elkészítése mellett, de a széria további sorsáról, hogy valaha eljut-e a képernyőkre, még nem tudni semmi biztosat.

A fentieknél jóval előrehaladottabb fázisban tart a FOX legújabb sorozata, ami az X-Men-filmek univerzumát ülteti át a tévéképernyőkre. A Legion egy zavarodott fiatal története, aki valószínűleg több egyszerű átlagembernél. A sorozat középpontjában David Haller (Dan Stevens) áll, aki tinédzserkora óta küzd a mentális betegségekkel. Skizofrénként diagnosztizálták és éveket töltött elmegyógyintézetekben, de egy másik beteggel való különös találkozása után szembe kell néznie azzal az eshetőséggel, hogy a fejében hallott hangok és látomásai nagyon is valóságosak.

Hat mozifilm után az X-Men univerzum is megelevenedik a tévében Forrás: Chris Large/FX

A FOX mutánsos szériáját idén nyáron kezdik el forgatni a kanadai Vancouverben, a premier pedig valamikor 2017 elején várható, méghozzá 125 országban (köztük Magyarországon is) egyszerre.

VAN IGÉNY RÁ?

Ha figyelembe vesszük a cikkünk első részében felsorolt, és a fent ecsetelt műsorokat, akkor kiderül, hogy az elkövetkezendő másfél évben nem kevesebb, mint 16 olyan sorozat érkezik a képernyőkre, ami valamilyen formában a szuperhősökhöz köthető. A sikeresebb szériák ugyan már bizonyították, hogy van értelme igazságosztó hősökkel bombázni a nézőket, de egy ekkora szám láttán azért csak felvetődik a kérdés: mégis ki fogja ezt a rengeteg sorozatot megnézni?