Öt új magyar tévéfilm jön 600 millió forintért

Vágólapra másolva!
A film noirtól a musicalen át a mélyszegénységben élő romákról szóló novellafeldolgozásig széles műfaji kínálat jellemzi a kedden meghozott médiatanácsi döntést az idei 600 millió forintos Fehér György tévéfilm-pályázat támogatottjairól.
Vágólapra másolva!

Összesen 600 millió forint támogatáshoz jutott öt tévéfilm készítője a 2016-os Fehér György-pályázat keretében a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programján belül.

Madarász Isti Egy szerelem gasztronómiája címmel egy excentrikus séf főszerepeltetésével egy könnyed romantikus musicalben kívánja megidézni a magyar zenés film második világháború előtti hőskorát Hegedüs Bálint forgatókönyve alapján.

Topolánszky Tamás Yvan dokumentarista film noirt készít Curtiz címmel, amely a Casablanca-film magyar vonatkozásait mutatja be az akkori világháborús események tükrében, Michael Curtiz magyar származású filmrendezőt állítva a középpontba.

Vitézy László rendező Lakatos Menyhért roma író Csandra szekere című önéletrajzi ihletésű novelláskötetének három megtörtént esetét gyúrja egybe érzékeny feldolgozásban.

Fazakas Péter a nagyközönség számára elég ismeretlen Guszev-ügyről készít filmet Köbli Norbert treatmentjéből, amelynek alapja valós: a sztálinista rendszerben egy kitaláció segítségével azt igyekeztek sugallni, hogy a magyar–szovjet barátságnak a cári időkbe visszanyúló, haladó gyökerei vannak. Pajer Róbert A vadkanvadászat című tévéfilmje pedig Zrínyi Miklós titokzatos halálának nyomába ered.

A filmeket 2017. november végéig készítik el az alkotók. A Médiatanács az elmúlt öt évben 33 új tévéfilmhez adott összesen közel 3 milliárd forint támogatást, köztük a Félvilág kosztümös thrillernek, a Berosált a rezesbanda ifjúsági filmnek vagy éppen A fekete múmia átka című Rejtő Jenő-adaptációnak.