Most megismerheti a rasszista gyilkosokat

Utóhatás, Terror a polgárháború után, DoQ, Ku Klux Klan
Vágólapra másolva!
Feketék ellen elkövetett brutális gyilkosságok, kizsákmányolás és vég nélküli megaláztatás – bár az amerikai polgárháború 1865-ben véget ért, és megszűnt az intézményesített rabszolgaság, a több évszázados gyakorlatnak az új törvények nem szabtak gátat.
Vágólapra másolva!

A DoQ-n augusztus 6-án debütáló Utóhatás – Terror a polgárháború után című dokumentumfilm bemutatja a Ku Klux Klan megalakulását, Lincoln elnök meggyilkolását és a leghírhedtebb mészárlásokat a polgárháborút követő szörnyű években.

Forrás: DoQ

Ennek keretében feltámadnak az amerikai polgárháborút követő időszak leghírhedtebb szereplői, ezenkívül szakértő megszólalásokkal és újraalkotott történelmi jelenetekkel színesítik a műsort.

Az Utóhatásból kiderül például az is, hogy végeredményben a Lincoln elleni merényletet is fajgyűlöletből követték el (mivel az elnök szavazati jogot ígért az afroamerikaiaknak), és ebben a sötét időszakban alakult meg Amerika első terrorista csoportja, a Ku Klux Klan is.

Forrás: DoQ

A szélsőséges csoport – melynek tagjai fekete közösségek templomait és iskoláit gyújtották fel, tanárokat támadtak és erőszakoltak meg, az ellenállókat pedig megölték – élére 1867-ben egy Nathan Bedford Forrest nevű férfi állt, akiről sztorija szerint a Forrest Gump című Oscar-díjas film címszereplője a keresztnevét kapta (azért, hogy mindig emlékezzünk helytelen tetteinkre).

Forrás: DoQ

(Az eredeti) Forrest 1869-ben ugyan elhatárolódott a szektától, de az erőszaknak ezzel sajnos nem lett vége. 1873 húsvétján például klántagok megtámadták a Louisiana állambeli fekete milíciát, brutálisan kivégezve mintegy 150 afroamerikait. Az 1876-os hamburgi mészárlásban pedig becslések szerint több mint száz fekete életét oltották ki.

Forrás: DoQ

Az Utóhatás – Terror a polgárháború utánt szombaton este 21.05-től láthatjuk a DoQ műsorán.