Kiakadt az egyház a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál miatt

Eurovíziós Dalfesztivál 2016. döntő
Jamala representing Ukraine with the song "1944" celebrates with the trophy after winning the final of the Eurovision Song Contest 2016 Grand Final in Stockholm, on May 14, 2016. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A kijevi Szent Szófia-székesegyházban tartanák a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál nyitóünnepségét, az egyháznak azonban cseppet sem tetszik az ötlet. 
Vágólapra másolva!

Dzsamala idei győzelme után Ukrajna nyerte el a rendezési jogot a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválra, az ottani szervezők pedig a főváros ismert műemlék együttesét, a Szent Szófia-székesegyházat jelölték meg a nyitóünnepség egyik lehetséges helyszíneként.

A Szent Szófia-székesegyház Kijevben Forrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

Az ukrán és az orosz ortodox egyház nem támogatja az ötletet, előbbi szóvivője kifejezetten szentségtörésnek tartaná, ha megvalósulna a terv, hiszen a székesegyház nemcsak hogy egyházi épület, de régi temetkezési hely is.

Az ukrán ortodox egyház mögé beállt az orosz is, amely szintén "nagyon rossz döntésnek tartja" a székesegyház világi hasznosítását, az Eurovízió szervezői azonban azzal védekeznek, hogy a Szent Szófia már régóta turistalátványosság, nincs egyházi használatban.

Az idei győztes, Dzsamala Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Dzsamala egyébként rekordmagas pontszámmal nyerte meg idén az Eurovíziós Dalfesztivált az 1944 című dalával, amely a krími tatárok sztálini kitelepítéséről szólt.

Szavazzon!

Ön mit gondol a helyszínválasztásról?