Hé, pókfiú, bírom a csajodat! – viccelődik a nyugati 36. utcában egy hajléktalan, amit a Pókember mellett sétálgató Macskanő őszinte örömmel meg is köszön, hisz ez bizonyára azt jelenti, hogy remekül sikerült a jelmeze. New Yorkban amúgy is bármi megtörténhet, az évnek ebben a szakában azonban nemcsak hogy nem meglepő, de kimondottan szokványos egy ilyen jelenet, most zajlik itt a Comic Con. Szubjektív beszámoló, rengeteg képpel.

A geekek legnagyobb ünnepén, a képregényszerzők, tévések és filmesek sokaságát felsorakoztató rajongói találkozón már tavaly is itt voltam, de nem csak emiatt nem kell megkérdeznem senkit, hogy hol tartják a New York Comic Cont – a fél város oda igyekszik, noha reggel fél tíz is alig múlt. Ráadásul szombat van, aludhatnának is, gondolom magamból kiindulva, hisz a rendezvény úgyis eltart még estig.

Itt fogadják a vendégeket a Javits Centerben, de ez a kép még előző délután készült, amikor átvettem a sajtójegyemForrás: Origo, Apats Gábor
A cikkbeli szombaton már kicsit többen vannak az előtérbenForrás: Origo, Apats Gábor
Főleg, ha jobban körülnézünk – az egyenpólósok a lépcsőkorlátnál gospelt énekelnek, a kép bal alsó sarkában egy dinoszaurusz futkorászikForrás: Origo, Apats Gábor
Itt épp táncra (vagy pacsira) bírja valakiForrás: Origo, Apats Gábor
Nekik még el sem kezdődött a móka, várnak a bejutásraForrás: Origo, Apats Gábor

Persze, aki nem rajongó típus, nem nagyon fogja megérteni, hogy miért áll hosszú sor a tíz órai nyitásra várva a Javits Center előtt – mint ahogy valószínűleg azt sem, hogy felnőtt emberek miért járkálnak egész nap furábbnál furább jelmezekben. Pedig a Comic Con pont erről szól: nem a sztárvendégekről, nem az alkotókról, nem a produkciókról, hanem a rajongókról. 

Nyereményjátékok is vannak, balra fent a felirat: Itt az esély, hogy nyerjen egy ebédet Stan Lee-vel!Forrás: Origo, Apats Gábor
Dedikálnak is a szerzőkForrás: Origo, Comic Con
Kapható itt minden, de ténylegForrás: Origo, Apats Gábor
Super Mario zsákbamacskát árulForrás: Origo, Apats Gábor
Spockból is reklámfigura lettForrás: Origo, Apats Gábor

Igaz, hogy a rajongók a sztárvendégek, az alkotók, a produkciók miatt is jönnek, jó részük azonban mintha csak azért lenne itt, hogy megmutathassa magát, általában saját készítésű jelmezét. A résztvevők nagy része ugyanis beöltözik valaminek, alapesetben kedvenc képregény-, film- vagy sorozatszereplőjének, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen itt bárkiből bármi lehet, női Negan, férfi Leia hercegnő vagy muszlim Amerika kapitány is megjelenhet a tömegben.

Az eladólányok között is van, akire érdemes figyelniForrás: Origo, Apats Gábor
Színes tömeg gyűlik össze ilyenkorForrás: Origo, Apats Gábor
Itt van például a francia képregényszövetség isForrás: Origo, Apats Gábor
Videojátékokat is ki lehet próbálniForrás: Origo, Apats Gábor

Néhányan páváskodva vonulnak körbe az előtérben, és szinte megsértődnek az emberre, ha látják, hogy fényképezőgép van nála, mégsem akarja lefotózni őket; mások szerényebben közlekednek, de azonnal pózba vágják magukat, ha az ember megállítja őket egy fényképre.

A Comic Conon a világ legtermészetesebb dolga, hogy az ember vadidegeneket szólít le egy fotóra, az azonban a találkozó alapszabálya, hogy a beöltözés, a cosplay „nem minősül ajánlattételnek”. Nem tudom, hány pár jöhetett itt össze mégis, olyat azonban tényleg nem nagyon látok, hogy valaki direkt a látványos dekoltázzsal rendelkező csajokkal akarna fotózkodni – ezzel végül én sem próbálkozom, bármennyire is jól mutatna a cikkben.

A haverkodás viszont nekem is megy, még ha fekete nadrágban és szürke ingben eléggé ki is rívok a tömegből. Jó pár képet készítek a számomra szimpatikus résztvevőkről, de ne várjanak profi fotókat – ahogy az eddigiek sem voltak azok –, csupán a rendezvény hangulatát próbálom visszaadni ezekkel a képekkel:

A Pokémon Go sikere itt sem marad láthatatlanForrás: Origo, Apats Gábor
Egy rohamosztagos mutatja az utatForrás: Origo, Apats Gábor
Belső poén: Hodor egy ajtót tart a háta mögöttForrás: Origo, Apats Gábor
Legalább egy angyal is leszáll elémForrás: Origo, Apats Gábor
Na jó, még egyForrás: Origo, Apats Gábor
Megjelenik a fantasztikus négyes isForrás: Origo, Apats Gábor
Ő a Robot Chicken rendezőjének új alakjaForrás: Origo, Apats Gábor
Hasonló a hasonlóval, ugyeForrás: Origo, Apats Gábor
Párok is jönnek együtt, nem is kevesenForrás: Origo, Apats Gábor
Sőt egész családok összeöltöznek ilyenkorForrás: Origo, Apats Gábor
És egy buzogányt is kapok az arcomba, csak a biztonság kedvéértForrás: Origo, Apats Gábor
Mondjuk velük sem szívesen találkoznék egy sötét sikátorbanForrás: Origo, Apats Gábor
Velük igen, ők aranyosakForrás: Origo, Apats Gábor
Szép frigy is születettForrás:Origo, Apats Gábor
Itt valószínűleg a nő irányítForrás: Origo, Apats Gábor
Ahogy itt is, hiába a kakaskodásForrás: Origo, Apats Gábor
De ki mondta, hogy egy férfi nem lehet angyal? Ő itt CassielForrás: Origo, Apats Gábor
Megéri továbbtanulni, mondhatták folyton a szüleiForrás: Origo, Apats Gábor
Különben olyan leszel, mint ő, fenyegethettékForrás: Origo, Apats Gábor
Ez meg simán egy imádni való jelmez egy idős hölgytől, akit az unokája kísérForrás: Origo, Apats Gábor

Hogy a Comic Con mennyire a rajongókról szól, azt mutatja az is, hogy a sajtónak sem adnak elsőbbséget a vetítéseken vagy a panelbeszélgetéseken, pedig nyilván minden terméknek vagy produkciónak jól jönne, ha írnának róla. Hiába vesznek hát részt a rendezvényen olyan világsztárok, mint Carrie Fisher, Evangeline Lilly, Lucy Liu vagy Robert Kirkman, esélyem sincs találkozni velük, ha nem állok – vagy ülök – be egy hosszú sorba a rajongókkal együtt, olykor órákkal az esemény kezdete előtt.

BoJack Horseman a csajával, már odakintForrás: Origo, Apats Gábor
Egy pokémonnak is ennie kell, ő is megoldja odakintForrás: Origo, Apats Gábor

Szerencsére más helyszínen kapok lehetőséget pár interjúra is, ahová már rohannom is kell, miután a Comic Conon elhaverkodtam az időt – azt azonban még megmutatom egy képen és egy videón, hogyan jönnek szembe a rajongók a zebrán, ehhez már tényleg rendőri és szervezői irányítás kell:

Forrás: Origo, Apats Gábor

A Comic Conra a Fox jóvoltából jutottam ki, köszönet érte! A The Walking Dead szereplőivel rohantam interjúzni, október 24-én Magyarországra is megérkezik a hetedik évad – az ezzel kapcsolatos anyagokat a premier környékén olvashatja az Origón.