Hogyan lopjunk el egy időgépet, és mit tegyünk vele?

Timeless
Vágólapra másolva!
Ha visszamegy a múltba és megbolygatja azt, előtte gondosan köszönjön el rokonaitól, mert lehet, hogy nem találkozik velük, ha visszatér. De hogy az ördögbe lophat el valaki egy időgépet, mint egy rozoga biciklit a falusi kocsma elől, hát nem vigyáznak rá rendesen? Spoileres Timeless-kritika: szavazzon a cikk alján!
Vágólapra másolva!

A Timeless-t az NBC rendelte meg a 2016–17-es tévés évadra: a sztoriban Goran Visnjic (aki 185 részben volt Luka Kovac doki a Vészhelyzetben) lenyúl egy időgépet, amivel a múltba megy, hogy megváltoztassa azt, elég drámai módon. A keresésére egy háromfős csapat indul, Abigail Spencer a történész, Matt Lanter a katona, Malcolm Barrett pedig tudós.

Forrás: NBC

A triót septiben, nagy kapkodva összedobják, nincs alapos orvosi vizsgálat, pszichológiai teszt, ismerkedési délután, semmi. Két szót váltanak egymással, de már küldik vissza őket, hogy beavatkozzanak a múltban, és megmentsék az emberiséget. Felmerül a kérdés: ha pontosan tudják, mely napra, hány órára kell visszamenni, akkor arra már nincs egy nap, hogy a kis csapat összeszokhasson, jobban tájékozódjon?

Forrás: NBC

Az időutazós sorozatok is rendre találkoznak paradoxonokkal, számos kérdést vetnek fel, de jobb, ha nem próbálunk választ találni ezekre. Mi történik, ha mégis találkozunk saját magunkkal a múltban? (A Vissza a jövőbe dokija szerint megbomlik a tér-idő kontinuum, és felrobban az univerzum, de ez csak egy nem bizonyított szakvélemény). Ha megváltoztatjuk egy kicsit a múltat, akkor az idősík, amelyből elmentünk, végképp megszűnik? Ha megváltoztatunk valamit, akkor lehet, hogy vissza sem tudunk jönni a jelenbe, hiszen nem áll elő az a helyzet, ami miatt egyáltalán elindultunk a múltba?

Forrás: NBC

A Timeless ezeken (sajnos vagy szerencsére, döntse el mindenki maga) nem sokat rágódik, és valójában nem is az a legérdekesebb, hogy mit csinálnak a múltban a szereplők, hanem az, hogy milyen hatással vannak a múltbeli tetteik a jelenre. Rögtön a pilot végén a történelemtanár Lucy a kalandoktól kimerülten hazatér, de nem leli húgát, aki meg sem született, viszont anyja, aki eredetileg rákban haldoklott épp, teljesen egészséges és virgonc – mert az új jelenben össze sem ismerkedett nagydohányos férjével, aki mellett cigizni kezdett (volna). A második epizód végén pedig épp saját eljegyzési bulijára toppan be, és a saját vőlegénye csókolgatja, egy olyan fickó, akit nem is látott addig.

Forrás: NBC

Történelemleckének ugyan nem jó a sorozat, ahhoz nem elég alapos, és nincs idő 20-30 percben precízen és egyszerre izgalmasan vázolni a kor viszonyait, a politikai-társadalmi helyzetet, de a történelmet kedvelők azért örülhetnek. Az első rész a Hindenburg LZ129 zeppelin katasztrófájáról szól (ez Frankfurtból indult útnak az Egyesült Államokba: a kora legmodernebb léghajójának számító, 245 méter hosszú jármű azonban röviddel a New Jersey-beli landolása előtt 1937. május 6-án váratlanul kigyulladt és megsemmisült).

A második részben 1865-be mennek, ekkor hajtotta végre John Wilkes Booth Abraham Lincoln elleni sikeres merényletét a washingtoni Ford's Theatre-ben (a fejbe lőtt politikus másnap reggel belehalt sérülésébe, Booth azonban az elnök meggyilkolásával sem tudta megakadályozni a polgárháború befejezését és a Konföderáció bukását).

Forrás: NBC

Aki elnézi a néha bugyuta megoldásokat, nem vár sokat egy sci-fitől, csak némi izgalmat, csipetnyi kalandot és időutazást, annak biztos bejön majd a Timeless, még akkor is, ha az első két epizód alapján úgy tűnik, hogy

a múlt legfontosabb eseményeit nem tudjuk befolyásolni:

a zeppelin akkor is lezuhan, ha a múltba utazik a kis csapat, és Lincolnt ugyanúgy lelövik. Kis dolgokon, a metóduson lehet változtatni, legalábbis a sorozat írói szerint, de a meghatározó fordulat mindenképp bekövetkezik, legfeljebb picit másképp, kicsivel korábban vagy később.

Forrás: NBC
Forrás: NBC

A sorozat készítői amúgy kezdhetnek ügyvédet keresni, mert egy spanyol produkciós cég, az Onza Entertainment beperelte a Timeless gyártóit és alkotóit, szerintük a sorozat az ő ötletük alapján készült. Szerintük az El Ministerio del Tiempo című spanyol széria ihlette, amelynek az amerikai verziójáról 2015-ben az Onza feje tárgyalt is a Sonyval a MIP-TV tévés vásáron – szerinte nem véletlen, hogy a Timeless-szel aztán pont a Sony állt elő. A széria alkotói egyébként az Odaát-ot is jegyző Eric Kripke, valamint a Kemény zsaruk egykori főnöke, Shawn Ryan, ők is mehetnek majd a bíróságra.

2016 őszi sorozat- és pilotkritikáink:

MacGyver, 2016
Crisis in Six Scenes - Woody Allennel

A kenderfutár
Westworld
Halálos fegyver-sorozat
Ördögűző-sorozat
Designated Survivor
Válás - Sarah Jessica Parker új szériája
The Good Place - Kristen Bell új sorozata
No tomorrow

Szavazzon!

Hová menne vissza az időben?