Hidegvérű, rémes gyilkosságok Hollywoodban

Natalie Wood
Vágólapra másolva!
Nem kell nagyon kapargatni a felszínt, hogy a csillogó külső mögül előtűnjön az álomgyár sötét oldala. A siker, a pénz, a csillogás, a vörös szőnyeges események, a ragyogó partik senkit nem tesznek immunissá a tragédiákra – Hollywoodban szinte minden évtizedre jut egy-egy sokkoló gyilkossági eset.
Vágólapra másolva!

A Fekete Dália esete

A legelső ismert hollywoodi gyilkossági ügy talán a legborzalmasabb mind közül. A James Ellroy regényében is megörökített, majd Brian De Palma által filmen feldolgozott eset 1947 januárjában történt, amikor egy kislányával arra sétáló nő egy kihalt Los Angeles-i telken egy borzalmasan megcsonkított női holttestre bukkant.

A filmbeli Fekete Dália Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

A színésznőnek készülő 22 éves Elizabeth Short testét – akit a korabeli sajtó nevezett el Fekete Dáliának – két darabba vágták, teljesen kivéreztették, arcára pedig egy fültől fülig húzódó vágással bizarr mosolyt rajzoltak. A tisztára mosott holttestet széttárt lábakkal helyezték el a helyszínen. Testszerte találtak rajta ezenkívül vágásnyomokat, és nagyobb területek is ki voltak vágva a bőréből. Habár az évek során többtucatnyian vállalták magukra a szörnyű gyilkosságot, letartóztatás nem történt az ügyben, és az eset a mai napig megoldatlan.

Sharon Tate

Olyan filmjeivel, mint a Vámpírok bálja, Az ördög szeme vagy a Valley of the Dolls, Sharon Tate ígéretes feltörekvő színésznőnek számított a hatvanas években. A 26 éves Tate Roman Polanski rendező felesége és kilenc hónapos terhes volt, amikor 1969 augusztusában a Manson család nevű szekta tagjai brutálisan meggyilkolták.

Roman Polanski és Sharon Tate 1968-ban Forrás: Leemage / AFP

A házában éppen vendégeket fogadó színésznőre – akinek férje ekkor Londonban tartózkodott – a bűnbanda több tagja csapott le egy éjjel. Manson parancsára négy követője, Linda Kasabian, Tex Watson, Susan Atkins és Patricia Krenwinkel követték el a gyilkosságokat, melyek során Tate-et tizenhat késszúrással ölték meg, levágták az egyik mellét, a hasába egy X-et véstek, a vérével pedig a PIG ('disznó') szót festették a falra.

A borzasztó gonosztett kiötlője, Charles Manson jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti, ahogy Watson és Krenwinkel is. Atkins 2009-ben halt meg a börtönben, Kasabian pedig – aki állítólag nem lépett be a házba a mészárlás alatt – a vád kulcsfontosságú tanújaként szerepelt a tárgyaláson, így felmentették. Az áldozat, Sharon Tate soha meg nem született kisfiával a karjában lett eltemetve.

Bob Crane

1978. júniusi meggyilkolása a 49 éves Bob Crane hihetetlenül sokszínű karrierjének vetett véget. Az elsősorban a Hogan's Heroes című sorozat sztárjaként ismert színész, dobos és rádiós műsorvezető éppen egy színdarab miatt tartózkodott az arizonai Scottsdale-ben, ahol nem jelent meg egy megbeszélésen, ezért partnernője felkereste a szállásán, ám már csak a holttestét találta meg. Crane-t agyonverték egy tárggyal, amit a rendőrség később egy kameraállványként azonosított, ezenkívül egy kábel volt a nyaka köré tekerve.

Bob Crane és családja 1965-ben Forrás: Kobal / The Picture Desk / AFP

A nyomozás ezután a férfi barátjához, John Carpenterhez vezetett (nem azonos a rendező John Carpenterrel!), aki a gyilkosság előtt együtt volt a színésszel, autójában pedig Crane vércsoportjának megfelelő vérnyomokat találtak. Mivel azonban abban az időben még nem tudtak DNS-vizsgálatot végezni, egészen 1992-ig kellett várni, hogy Carpentert bíróság elé állítsák. A tárgyalás végén, 1994-ben viszont a férfit felmentették, Bob Crane meggyilkolásának ügye így megoldatlan maradt.

Natalie Wood

A pályáját gyerekszínészként kezdő Wood sikeres színésznővé érett: olyan filmekből ismerhetjük, mint a Haragban a világgal, a West Side Story vagy a Bob és Carol és Ted és Alice. A 43 éves sztár karrierjének azonban drasztikusan vége szakadt, amikor 1981 novemberében rejtélyes körülmények között vízbe fulladt egy Catalina-szigeti hajókirándulás során.

Wood férjével, a szintén színész Robert Wagnerrel, kollégájával, Christopher Walkennel és a hajó kapitányával indult vitorlázni. Másnap a rendőrség a színésznő holttestét másfél kilométerre a jachttól találta meg. A boncolás során testén és karjain horzsolásokat, bal arcán egy vágást találtak. Mivel azt is kimutatták, hogy ivott, és kétféle gyógyszert is bevett, ezenkívül férje azt vallotta, hogy nem volt vele, amikor aludni tért, a hatóságok balesetnek könyvelték el az esetet: arra jutottak, hogy Wood véletlenül elcsúszott, és beleesett a vízbe.

Natalie Wood és Robert Wagner 1976-ban a cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP

2011 novemberében azonban az ügyet újra elővették, mert a kapitány bevallotta, hogy annak idején hazudott a rendőrségnek. Most feltárta, hogy a színésznő és Wagner veszekedtek azon a bizonyos éjszakán, és egyértelműen a férjet vádolta a gyilkossággal. A hatóságok újra nyomozni kezdtek az ügyben, és megállapították, hogy a halál oka nem véletlen fulladás, hanem fulladás és egyéb, meg nem határozott körülmények, és hogy Wood sebei még a vízbe esés előtt keletkezhettek – ennél többre azonban nem jutottak, Wagner pedig tagadta, hogy köze lenne felesége halálához, így ez az ügy is örökre bevonult a megoldatlan esetek közé.

Dominique Dunne

A Poltergeist – Kopogó szellem-ből ismert színésznő ígéretes karrier előtt állt, és még csak 22 éves volt, amikor mindezt elragadták tőle. 1981-ben egy partin ismerkedett meg barátjával, John Thomas Sweeney-vel, akivel viharos gyorsasággal szerettek egymásba, és szinte azonnal össze is költöztek.

A férfi azonban hamarosan zsarnokoskodónak és agresszívnak bizonyult. Dunne többször is el akarta hagyni, ám végül mindig kibékültek. 1982-ben viszont egy heves vita során Sweeney fojtogatni kezdte, és a színésznő a fürdőszobaablakon keresztül volt kénytelen kimenekülni a saját házából – ekkor végérvényesen elhagyta egykori szerelmét.

Poltergeist – Kopogó szellem: Dunne a kép jobb szélén Forrás: MGM / Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Néhány héttel a szakítás után a férfi felbukkant Dunne házánál, aki éppen egy kollégájával volt. Beleegyezett, hogy a verandán beszél az exével – eközben a kolléga a házban maradt. A két egykori szerelmes veszekedni kezdett, és amikor a másik férfi kiment utánajárni a dolgoknak, azt látta, hogy Sweeney a bokrok közt fojtogatja a színésznőt. A kiérkező rendőröknek az erőszakos exbarát – aki egyébként maga kérte a másikat, hogy hívja ki a rendőrséget – beismerte, hogy megölte a barátnőjét.

Dunne-t ugyan eközben egy közeli kórházba szállították, de mivel leállt az agyműködése, a családja később úgy döntött, kikapcsoltatják az életét fenntartó gépeket. A bíróság John Sweeney-t felmentette a másodfokú gyilkosság vádja alól – ehelyett a sokkal enyhébb bűncselekménynek számító szándékos emberölés vádjában találták bűnösnek, amiért hat évre ítélték. Valamivel több, mint három év múlva már el is hagyhatta a börtönt.

Cikkünk második részét hamarosan olvashatja az Origón.