Hajós András összeköt négy embert, és ezt jól teszi

Hajós András
Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista. Origo interjú 2016.03.07.
Vágólapra másolva!
November 18-án saját ötletet visz képernyőre Hajós András, aki nem csak házigazdaként, de a kreatív koncepció megalkotójaként is jelen van a Dalfutárban. Láttuk az első adást, rendben lesz, szórakoztató 44 percet kap, aki szereti a zenét, és érdekli egy dal megszületésének folyamata.
Vágólapra másolva!

Megnéztük a Dalfutár első részét, kellemes háromnegyed órában bízhat, aki jövő péntek este a műsor elé leül. Aki persze nem bírja Hajós humorát, vagy teljesen hidegen hagyja, miképp íródik egy dal, milyen fázisai vannak a zeneszerzésnek, mit csinál egy zenei producer, annak még mindig ott van 109 magyar nyelvű csatorna.

Forrás: SuperTV2

Nem gyakori itthon, hogy valaki végigvigye saját tévés ötletét, és kivitelezhesse azt valamely nagyobb tévécsatornánál, hiszen egy sehol ki nem próbált formátum mindig kockázatot jelent. A legegyszerűbb a programigazgatók számára, hogy átvegyenek egy létező műsort, licenszet, adaptálják azt a hazai viszonyokra, megszórják celebekkel, és ha nem megy, még mindig lehet mutogatni a holland és német nézettségi adatokat, mondván, „nem mi hibáztunk, jól kellett volna hoznia, nem érett rá a magyar néző." Az új, ki nem próbált formátum alapból rizikós, és lehet, hogy gyengébb nézettséget szállít drágábban, mint az NCIS vagy a Dr. Csont huszadik ismétlése.

Forrás: SuperTV2

A Dalfutár esetében azonban nem a nézettség számít majd, mint megtudtuk, hiszen eleve a SuperTV2-re megy, ráadásul este 11-kor. Arra számítanak, hogy aki szereti a magyar zenét, akit vonz Hajós, mint tévés brand, aki fogékony a hazai újdonságokra, az akkor és ott, vagy később a weben megtalálja. Tehát nem tragédia, ha nem szállít 6-8%-os share-t a sávjában, de nyilván nem bánnák, ha néznék is, hiszen ez a legtöbb műsor célja (és direkt nem mondunk ellenpéldákat).

Forrás: SuperTV2

Mint Hajós az Origónak elmondta, kicsit olyan ez neki, mint Tillának a Propaganda című műsora, amely szintén egy eldugott időpontban kerül képernyőre, de attól még fogyasztható, sőt, gyakran érdekes tartalom – csak épp nem a nagy tömegeknek szól. Itt a koncepció eleve olyan, ami rétegeket érdekelhet, hiszen a többség a kész slágert akarja, csillogó-villogó tarka díszletben, és nem érdekli, ki mit prüntyög a stúdió mélyén, hogyan bólogat ütemesen a hangmérnök, vagy miképp hangszerelnek egy új nótát.

Forrás: SuperTV2

A zene mellett a humor viszi előre ezt a szűk háromnegyed órát, a Hajós által felkért szövegíró, dalszerző, énekesnő és fiatal zenei producer személyisége mellett. A humort főleg Hajós viszi bele, de Hegyi Györgynek is van pár vicces beszólása, Király Viktornak lelkesedése, gesztusai megmosolyogtatóak, ő azért New York-i születésű magyar-amerikaiként mindig is egy csodabogár lesz. De ők csak az első részben lesznek, amúgy minden részben más négyes rakja össze a friss dalt.

Hajónak jót tesz néha egy saját műsor, mert különben ráég az örökös zsűritag-billog. Kérdeztük, zenészként megállta-e könnyen, hogy ne szóljon bele mindenbe, de jelezte, hogy szándékosan csak összekötő kapocs akart lenni, a „dalfutár", aki nem okoskodik folyton, hol kéne átírni a szöveget, vagy milyen legyen a hangszerelés. Az első adásban volt még a fiatal, és láthatóan ügyes Závodi Marcell és Jónás Vera, utóbbi rokonszenves egyéniség, és kellemes a hangja is.

Zenei vakrandik és csoportos slágerszülés

A SuperTV2-nek arról beszélt, hogy a sok közül ez az első saját formátum-ötlete, ami képernyőre kerül. Ebben az értelemben a Dalfutár élete első saját műsora. "Nagyon fontos nekem, mert minden eddigi tapasztalatomat belegyúrtam.

Hiába van szezonja most a zenei műsoroknak, a tehetségkutatók értelemszerűen elsősorban az előadóval és kevésbé a dallal foglalkoznak. Pedig szerintem szórakoztatóan tálalva a dalszerzés is érdekes lehet. Szórakoztatás és értékközvetítés, mindig is a helyes arányt kerestem. Érzem, most eltaláltam. Hiszek abban, hogy a Dalfutár sem értelmiségi rétegműsor, sem alpári szórakoztatás nem lesz. Vannak benne sztárok, feltörekvő fiatalok, érdekes életek, és rengeteg zene, minden adásban egy különleges új dal!" – mesélte.

"A dalszerzés általában intim folyamat, a színfalak mögött zajlik. A Dalfutárban azt mutatom meg a nézőknek, hogy mi történik azelőtt, hogy egy dal az internetre vagy rádióba kerül. Igazából nem is az én vendégeim, hanem én vagyok az övék, hiszen becserkészem őket a saját kis világukban, ahol alkotni szoktak.

vajon milyen dal születik ebből a kifordított helyzetből? Forgatás közben kicsit a hazai zeneipar David Attenborough-jának érezhettem magam: különleges művészegyéniségeket kutathattam fel a saját élőhelyükön majd egy zenei terráriumba gyűjtve vizsgálhattam őket alkotás közben. Zenei vakrandik és csoportos slágerszülés ez" – tette hozzá.

Volt olyan alkotó, akihez régi barátság fűzte, de akadt olyan is, akinek zenéjéért eddig csak a távolból rajongott. A közreműködők között olyan nevek is feltűnnek majd, mint Fluor Tomi, Völgyesi Gabi, Jónás Vera, Szakos Krisztián, vagy éppen Majka. Premierepizód: november 18. 22.50.