Hollywoodi sztárok, akik illegalitásban éltek az USA-ban

Salma Hayek
Vágólapra másolva!
Színészek, zenészek, tévésztárok, akik letelepedési vagy munkavállalási engedély nélkül kezdték, szinte illegalitásban az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Michael J. Fox

Sokan valószínűleg azt sem tudják, hogy a Vissza a jövőbe-filmek sztárja eredetileg nem amerikai. Fox Kanada Alberta nevű tartományában született, és karrierje kezdetén bizony jogszerű papírok nélkül tartózkodott az Egyesült Államokban.

Michael J. Fox Christopher Lloyddal a Vissza a jövőbe című filmben Forrás: Universal Pictures / Archives du 7eme Art / Photo12

A színész 2010-es önéletrajzában vallott róla, hogy érvényes vízum nélkül lépett be az országba, így elég kellemetlen perceket élt át, amikor a kanadai–amerikai határon megkérdezték tőle, hogy munka vagy kikapcsolódás céljából érkezett-e. Később szerencsére megérkeztek a papírjai, így nem toloncolták ki, mi pedig nem lettünk szegényebbek sok-sok remek filmmel.

Salma Hayek

Salma Hayekről valószínűleg mindenki tudja, hogy mexikói származású – karrierjét is mexikói szappanoperák mellékszereplőjeként kezdte. A nagy áttörést jelentő munkát Desperado című az 1995-ös akciófilmben kapta, amiért keményen meg kellett dolgoznia, hiszen az első, 1992-es amerikai szerep után számos jelentéktelen vagy éppen silány tévésorozaton át vezetett az út az ismertségig és megbecsülésig.

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

A színésznőnek ráadásul nemcsak a pályája eleje volt rögös, de a jogi státuszért is meg kellett küzdenie.

Nem tartott nagyon sokáig, de így volt” – mondta Hayek a spanyol V magazinnak.

Charlize Theron

A gyönyörű színésznő Dél-Afrikában született és élt tinédzserkoráig. Az amerikai állampolgárságot 2007-ben kapta meg, ami elég későinek számít, ha azt vesszük, hogy első filmjét 1995-ben forgatta az országban, ahol előtte évekig modellkedett és tanult (New Yorkban készült balett-táncosnak).

Charlize Theron idén júliusban szülőhazájában, Dél-Afrikában egy AIDS-kongresszuson Forrás: Matthew Kay / AFP

Az állampolgárság elnyerése pedig nemcsak hosszú folyamat volt a sztár számára, de a döccenőket sem nélkülözte, hiszen Theronnak egyszer a deportálást is át kellett élnie. Ez azonban mind semmi ahhoz képest, amin a színésznőnek kamaszként kellett átesnie, amikor 15 éves korában az anyja a szeme láttára lőtte agyon az apját – erről itt írtunk részletesebben.

Cesar Millan

A csodálatos kutyadoki című reality kétszeres Emmy-jelölt sztárja Salma Hayekhez hasonlóan Mexikóban született. 2009 márciusában szerencsésen megkapta az amerikai állampolgárságot, de előtte, még 21 éves korában illegális határátlépőként került az országba.

Forrás: Gary Gershoff / Getty Images North America / AFP

Arnold Schwarzenegger

Az ausztriai születésű színész-testépítő-politikus a mai napig nehezen tudja letagadni vaskos osztrák akcentusát. A későbbi sztár a hetvenes években testépítőként érkezett az Egyesült Államokba, és vízuma csak az országban való edzést és versenyzést tette lehetővé. Schwarzenegger azonban kőművesként próbálta megkeresni a napi betevőt, ezzel pedig megszegte a tartózkodási engedélye szabályait, az ugyanis nem adott lehetőséget arra, hogy heti fizetéssel járó munkaviszonyt vállaljon.

Schwarzenegger első amerikai filmjében, a Herkules New Yorkban címűben (1970) Forrás: Kobal / The Picture Desk

A bűnös titkot Arnie önéletrajzában is megírta, számos interjúban is beismerte, ám amikor indult Kalifornia állam kormányzói székéért, megpróbálta letagadni az újból előkerült tényt. Azt állította, korábban csak azért mesélte mindezt fűnek-fának, mert feltörekvő színészként így akarta felhívni magára a figyelmet.

John Lennon és Yoko Ono

A felsorolt sztárok közül talán a néhai énekes és képzőművész felesége került a legközelebb ahhoz, hogy kitoloncolják az Államokból, mivel a Nixon-érában deportálási parancsot adtak ki ellenük azért, mert jogellenesen érkeztek az országba.

1968-ban, Londonban ugyanis Lennont bűnösnek találták marihuánabirtoklás vétségében, az akkori bevándorlási törvények pedig tiltották bárki belépését Amerikába, akit elítéltek bármilyen droggal kapcsolatos visszaélés miatt.

Forrás: ANP / AFP

A Lennon–Ono házaspár így egyedül befolyásos barátainak köszönhette – akik kérvényt írtak a nevükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak –, hogy maradhattak az Államokban. Az angol zenész itt is halt meg, New Yorkban, amikor egy őrült rajongója, Mark David Chapman meggyilkolta, a japán Yoko Ono pedig azóta is ott él.