Melyik volt a kedvenc tévés zsűrije?

X-Faktor
Vágólapra másolva!
A tévék nagy szórakoztató show-i akkor működnek jól, ha a megfelelően castingolt versenyzők, énekesek mellett a zsűri is hozzá tud tenni valamit a műsorhoz. Ha túlságosan nagy az egyetértés, akkor unalmas lehet az értékelés, a túl nagy ellentétek sem viszik előre az adást, és jó, ha megvan az a bizonyos, sokszor emlegetett kémia. Összeszedtük 2015 és 2016 tévés zsűrijeit, válassza ki közülük a kedvencét!
Vágólapra másolva!

Míg korábban gyakran tűntek fel az egymást követő szériákban ugyanazok a zsűritagok, az elmúlt években elkezdtek a tévék kísérletezni azzal, hogy kevésbé tapasztalt, a képernyőn ritkán látott arcokat ültettek be a zsűriszékbe. Legutóbb az X-Faktor zsűrijét fiatalította meg az RTL Klub.

Mint ahogy a versenyzőket, ugyanúgy a zsűritagokat is casting során választják ki a csatornák, megnézik, hogy ki hogyan értékel különböző produkciókat, majd egymás mellé ültetve, tagokat cserélgetve áll össze a végső zsűri. Megfigyelhető, hogy szinte minden alkalommal találunk a zsűriben megmondó embert, aki keményen kritizál, elégedetlenkedik, és általában ott az ellenpont: a védelmező karakter, aki biztat, dicsér, a legbénább előadásban is talál egy kis reménysugarat. Az ilyen castingok hetekig tartanak, összeültetnek öreget, fiatalt, zenészt, színészt, producert - egy nagy show előtt szóba jön vagy három tucatnyi ismert ember is zsűritagnak.

Megszámolni is nehéz, hányféle formációval rukkoltak elő a csatornák az elmúlt években, így az átláthatóság kedvéért az utóbbi két év (2015, 2016) zsűritagjait gyűjtöttük össze - dőljünk el köztük, hogy kik voltak leginkább összhangban, melyik felállás volt a legszimpatikusabb a nézőknek. Eleinte öt évet akartunk összefogni, de az már szinte átláthatatlan lett volna a helycserék miatt.

Kismenők

A TV2-n ment Kismenők zsűrijében helyet foglalt Ábel Anita, Lajtai Kati, Apáti Bence és Hajós András, ők is pontozták a tehetséges gyerekeket a nézők és a stúdióban ülők mellett. Lajtai Kati volt a zsűriben a kedves, biztató figura, akinek mindig volt jó szava a versenyzőkhöz, Apáti gyakran elérzékenyült a látottakon, Hajós és Ábel Anita pedig itt is inkább a poénokban volt erős.

A Kismenők zsűrijében négyen ültek Forrás: EVA/Eva

Az ének iskolája

A TV2 másik gyerekekkel készült tehetségkutatója Az ének iskolája volt, amit legutóbb Ördög Nóra vezetett. 2015-ben már a harmadik évfolyama indult a műsornak, a zsűriben itt is értékelt az ilyesfajta tévéshow-kban rendre bedobott Hajós András, mellette a volt megasztáros Caramel, Szandi és Szulák Andrea.

Az ének iskolája tanárai és Ördög Nóra a harmadik évfolyamban Forrás: TV2 Sajtószoba

Star Academy

A TV2 legújabb tehetségkutatójában, a Star Academy-ben ott volt az egykor megasztáros Király Viktor, az RTL Klubon tapasztalatot szerző (korábbi X-Fakor-mentor) Keresztes Ildikó, illetve Pászor Anna és Vastag Csaba. Utóbbi pont az első X-Faktor győzteseként lett ismert, sejti, mi kell egy tehetségkutatóba.

A Star Academy zsűrije Forrás: EVA/Eva

A Dal

2015-ben A Dal zsűrijében ott volt Pierrot, Rúzsa Magdi, Csiszár Jenő és Rákay Philip. Idén megújult az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előselejtezőjének zsűrije a tavalyihoz képest, Pierrot maradt, mellé pedig Frenreisz Károly Zséda és Both Miklós ült be.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal 2016 Forrás: MTI/Mohai Balázs

X-Faktor

Az RTL Klub képernyőjén már hatodik alkalommal keresik az X-Faktor legjobbját, idén Tóth Gabi kivételével minden zsűritag új: Puskás Peti, ByeAlex és Gáspár Laci is először értékel a képernyőn énekeseket. Mikor a csatorna bejelentette az újítást, szinte csak negatív komment érkezett a tehetségkutató oldalán, de a négyes időközben meggyőzte a nézők egy részét.

Az X-Faktor zsűrije 2016-ban Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hungary's Got Talent

2015-ben az X-Faktor helyett indult az RTL Klubon a tehetségkutató, a sok énekes show után ezúttal több kategóriában is megmutathatták magukat a versenyzők - egy tánccsoport nyerte a műsort. A zsűribe ekkor is új arcokat ültetett a csatorna, egyik zsűritagnak sem volt rutinja, és egyiküket sem koptatta el a kereskedelmi média: Csuja Imre, Horgas Eszter, Kovács Patrícia és Linczényi Márkó mondott véleményt. Horgas Eszter például a művészi vonalat, az értéket kereste, az extrém produkciókat nem díjazta, egy emlékezetes veszekedése is volt.

A Got Talent zsűrije Forrás: RTL Sajtóklub

Kicsi Óriások

Idén gyerekekkel is készített tehetségkutatót az RTL Klub, a Kicsi Óriások-ban három kategóriában mérették meg magukat a gyerekek, csapatokban készültek a fellépésekre, és csapatkapitányok segítették őket a mindennapokban. A zsűriben Geszti Péter számított rutinosnak, mellé Földes Eszter és Spáh Dávid ült.

A Kicsi Óriások zsűrije Forrás: RTL

Sztárban sztár

A Sztárban sztár harmadik évadja startolt 2015-ben, Havas Henrik, Liptai Claudia, Bereczki Zoltán és Majoros Péter bírálták a produkciókat. Havas ebben a szerepben nem hozta a tőle megszokott karaktert, lágyszívű volt, magas pontszámokat osztott, nem ezt várták tőle a nézők, egy évad után ki is szállt. Idén már újra a régi felállásban indult a show, a Liptai, Hajós, Bereczki, Majka alkotta zsűri láthatólag mindig nagyon jól szórakozik a látottakon, az adások szünetében is gyakran poénkodnak, szelfiznek együtt. Liptai Claudia a szezont kisbabája érkezése miatt nem csinálta végig, helyét Ábel Anita vette át, aki szarkasztikus humorával, csípős megjegyzéseivel nagyon hasonlít elődjére.

Ábel Anita vette át Liptai helyét a zsűriben Forrás: Istvan Ruff

A Nagy Duett

Egy év kihagyással, 2016-ban új évaddal folytatódott A Nagy Duett, Szulák Andrea és Cooky ült be a már rutinosan zsűriző Kasza Tibi mellé. A hármas jól működött együtt, rengeteget poénkodtak egymással és a versenyzőkkel, csipkelődésből és beszólásokból nem volt hiány a szériában.

A Nagy Duett zsűrije Forrás: Kasza Tibi / Facebook

Virtuózok

Az MTVA gyerekekkel készült tehetségkutató műsora képernyőn volt 2016-ban is, a versenyző komolyzenei műveket adnak elő- időnként átdolgozva. A versenyzők teljesítményét öttagú szakmai zsűri értékelte: Batta András, Kesselyák Gergely karmester, Miklósa Erika, Némethy Attila és Szenthelyi Miklós.

A Virtuózok második évadja 2016-ban volt képernyőn Forrás: Penzias Nikolett

Szavazzon!

Melyik a kedvenc zsűrije 2015-ben vagy 2016-ban?