Homer Simpsonról tanítanak az egyetemen

2016.11.20. 18:23

A Simpson-család című rajzfilmsorozat családfője, Homer Simpson filozófiájának szentel egynapos kurzust a Glasgow-i Egyetem. A tanfolyam résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Homer vajon erkölcsös szereplő-e, avagy sem, de azt is megvitatják, hogy a Simpson-család többi tagja hogyan áll hozzá bizonyos filozófiai kérdésekhez, úgy mint az erkölcs, a vallás és a szabad akarat. 

A Simpson családot Matt Groening alkotta meg. Először 1989-ben ment adásba a rajzfilm. Jelenleg ez a legrégebben futó amerikai vígjátékszéria és amerikai animációs sorozat.
John Donaldson filozófiatanár szerint a sörissza Homer "összetett jellem". Mint mondta, az egynapos, nyilvános kurzust olyanoknak szánják, akiket érdekel a filozófia. Eredetileg január 14-re hirdették meg az egyetemen, de mivel azonnal betelt, január 21-én is megtartják.

Homer SimpsonForrás: FOX

Az előadáson a sorozatból vett részleteket és a szereplők jellemének elemzését kötik össze filozófiai kérdésekkel. Például körüljárják, hogy Homer vajon erkölcsös-e Arisztotelész meghatározása szerint. "Nagyon kapzsi, eléggé erőszakos és önző tud lenni. Mégis nehéz nem szeretni. Nagyon népszerű. Gyermekien örül az életnek, nyitott arra, hogy helyesen cselekedjen és szereti a családját" - jellemezte Donaldson.
A filozófiatanár szerint A Simpson család remek forrás egy filozófus számára, számos olyan epizódja van, amelyben erkölcsi kérdések merülnek fel. Donaldson hozzáfűzte, hogy nagyszerű animációs sorozatnak tartja A Simpson családot. "Arra ösztönzi az embert, hogy elgondolkodjon rajta, mi a fontos az életben".