2016-ban is jó néhányszor csak néztünk nagyot a tévé előtt ülve. Mind a valóságban, mind kedvenc sorozatainkban történtek olyan dolgok, amelyek megrázták a világunkat. Gyűjtésünk értelemszerűen nem kevés spoilert tartalmaz - csak fikciós szériákból.

A The Walking Dead hetedik évadának első epizódja

Idén vita nélkül a zombis széria szezonnyitó része volt az, ami a legnagyobb hatással volt a sorozatokat követő tévénézőkre – nem feltétlenül jó értelemben. Az új főgonosz, Negan által rendezett vérfürdőnek ugyan már alaposan megágyaztak a hatodik évad végén, de a rajongók megrázkódtatása még így is jelentős volt: az október 23-án adásba került The Day Will Come When You Won't Be című epizód ugyanakkorát sózott az arcunkba, mint a Jeffrey Dean Morgan által alakított figura szögesdróttal körbetekert baseballütője.

A legnagyobb sokkot magán a véres jeleneten kívül az okozta, hogy mindenki meglepetésére Negan nem egy, hanem két hőst is agyonvert. És az agyonverést sajnos ezúttal a szó legszorosabb értelmében kellett vennünk, hiszen az alkotók nemcsak Abraham és Glenn halálát mutatták meg kendőzetlenül, de még maradványaikról is kaptunk egy közelit – kiugrott szemgolyóval együtt.

A jelenet ennek köszönhetően a leggyomorforgatóbb képsor címét is csont nélkül viszi. Az alkotóknak azonban minden bizonnyal megérte: az amerikai szülők konzervatív médiafigyelő szervezete, a Parents Television Council szerint ilyen mértékű brutalitással korábban nem lehetett találkozni a tévében – az amerikai nézőket pedig ez olyannyira érdekelte, hogy a The Walking Dead fennállásának második legjobb nézettségét szállította, bő 17 millióan nézték meg.

A TV Guide egyébként készített egy összeállítást az év legdurvább jeleneteiből, amelyeket különböző sorozatokban láthattunk a Westworldtől kezdve a Trónok harcán át az Amerikai Horror Storyig– ezt (a szóban forgó részletekkel egyetemben) itt tudjuk megnézni.

Az Aranyélet második évadának brutalitása

Idén nekünk, magyaroknak is kijutott saját készítésű brutalitásból: a The Walking Dead hazai megfelelője az HBO sorozata volt. Az Aranyélet készítői már az első évadban sem fukarkodtak a kegyetlen, sokkoló részletekkel, de az új szezonban még erre is rá tudtak tenni egy (?) lapáttal. A borzalmak az évad vége felé érkeztek meg, amikor már túl voltunk egy leszbikus szexjeleneten és – ezzel szoros összefüggésben – egy véres öngyilkosságon.

Az alkotók ugyanis még ezen túlmenően is tudtak sokkolni. Aki arra tippelt, hogy az ifjú Márk HÖK-ös ténykedésének, illetve ezzel párhuzamosan a maffiával való vetélkedésének nem lesz jó vége, az bizony nyert. Ennyire brutális végkimenetelre azonban valószínűleg még ők sem számítottak – ennél már csak Márk megdöbbentő bosszúja volt váratlanabb. A legnagyobb sokkot mégsem ő, hanem édesanyja, az egész eddig romlottságában is úrinőként viselkedő Janka okozta.

A merész fordulaton kívül (amire aztán tényleg senki sem számított) az alkotók itt sem maradtak adósak némi agyvelővel. (SPOILER!) A durva finálé ráadásul olyan új helyzetet teremtett, aminek kapcsán biztosan minden rajongó tűkön ülve várja, hogyan folytatódnak a harmadik évadban Miklósiék egyre meredekebb kalandjai – immár Hollós Endre nélkül.

Kim Kardashian kirablása

Szerencsére ebben az esetben nem folyt vér, de azért az egész világot megdöbbentette a reality műfaj királynőjének, a Keeping Up With the Kardashians című műsor sztárjának, a legkerekebb és leghatalmasabb fenék tulajdonosának megtámadása. Kim Kardashian az elmúlt években olyan mennyiségben ontotta ránk Instagram-fotóit, hogy minden bizonnyal még az sem kerülhette el valamilyen formában a vele való találkozást, akit sorozata érintetlenül hagyott.

This guy is always in my shot!

Kim Kardashian West (@kimkardashian) által közzétett fénykép,

Igazán sokkoló esemény volt ennélfogva, hogy akiről egészen idáig kizárólag bikinis vagy éppen bikini nélküli fényképeket láthattunk, most ilyen húsbavágóan találkozott a kegyetlen valósággal. Rajongóihoz hasonlóan valószínűleg Kardashian maga is sérthetetlennek hitte saját magát, így amikor októberben Párizsban öt fegyveres több mint tízmillió dollár értékű ékszert és iPhone-t kényszerített ki tőle, annyira kiborult, hogy egy időre még a Keeping Up With the Kardashians forgatásával is leálltak.

Forrás: Alain Jocard / AFP

A fegyveres rablás pedig az egész családot megviselte: november végén Kardashian férje, a rapper Kanye West kapott idegösszeomlást – jórészt a feleségével történt incidens hatására. A sztárok azóta már többé-kevésbé rendbe jöttek, Westet kiengedték a kórházból, a realitysztár pedig megint forgat. Azt azonban, hogy a sokkhatás még mindig nem múlt el, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Kim Kardashian az októberi támadás óta, immár tizenegy hete nem frissítette az Instagram-oldalát.

Megint lehull a lepel a szcientológiai egyházról

Leah Reminiről a legtöbbünknek az önfeledt nevetés jut az eszünkbe, hiszen elsősorban a Férjek gyöngye című sitcomból emlékezhetünk rá. Aki azonban figyeli a hollywoodi híradásokat, pontosan tudja, hogy tavaly a színésznő azzal dobbantott nagyot, hogy Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology (Bajkeverő: Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát) címmel írt leleplező könyvet a szcientológiai egyház sötét oldaláról.

Remini mindezt saját bőrén tapasztalta meg, hiszen három és fél évvel ezelőttig – amikor kilépett az egyházból – maga is szcientológus volt: édesanyjának köszönhetően szó szerint beleszületett a vallásba, élete legnagyobb részében a hatása alatt állt. A sztár pedig most a memoár után tényfeltáró dokumentumsorozatot is készített a témában, Leah Remini: Scientology and the Aftermath (Leah Remini: A szcientológia és az utóhatás) címmel.

Ennek kapcsán egyrészt az a legmegdöbbentőbb, hogy egy talkshow-ban Remini elmesélte: a mai napig nem tud szabadulni a múltjától, hiszen zaklatják, és az utcán követik (a sorozat első epizódjának sugárzása után pedig rekordgyorsasággal élesítettek egy olyan honlapot, ami a színésznőt sározza).

Még sokkolóbbak talán azok a vallomások, amiket műsorában a sztár sorstársaival rögzített: az áldozatok nem ritkán könnyek között számolnak be olyan dolgokról (visszaélésekről, fizikai bántalmazásról, gyerekmolesztálásról, családok szétszakításáról), amiket még ahhoz képest is durva hallgatni, hogy a szcientológia mindig is elég ellentmondásos megítélés alá esett.

Az első meztelen reality show Magyarországon

Habár a meztelen realityknek van már bizonyos hagyományuk (lásd a Meztelen szerelem vagy a Naked and Afraid című sorozatokat), valahol mégiscsak mérföldkőnek számított, hogy idén áprilisban először forgott pucér valóságshow magyar szereplőkkel. A Viasat 3-on sugárzott Ádám keresi Évát című műsorban egy trópusi szigeten bevállalós (nem túl meglepő módon részben pornós múlttal rendelkező) fiatalok keresték ruha nélkül a párjukat, miközben a nézők kocsányon lógó szemekkel figyelhették a cenzúra nélkül mutatott eseményeket.

Forrás: Viasat / Szoke Richard

Habár a valóságshow-k hazai megjelenésével párhuzamosan szinte azonnal feltűntek a kendőzetlenül bemutatott valóságos (?) szexjelenetek is (lásd BB Évi és Renato történelmi egymásra találását az első magyar Big Brotherben, még 2002-ben), azokban mindig kisebb-nagyobb szenzációnak számított a ruha lekerülése. A meztelen párkereső ezzel szemben szocializációnk, neveltetésünk egyik alapvetésével ment szembe, alaposan rálicitálva ezzel a tévében korábban látott valódi tartalmakra.

„A nézők ingerküszöbét az egymással versengő műsorok egyre feljebb tolják, ami azt jelenti, hogy egyre inkább nehéz új és még extrémebb tartalmat kitalálni.  Az adott műsor valamilyen szinten egy meztelen emberkísérletnek is felfogható  – láthatjuk, hogyan is viselkedik a 21. században a legújabb kori homo sapiens, ha a szőre után a ruháitól is megfosztják" – mondta a sorozatról az Origónak Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

Valóra válik Az éhezők viadala?

A tabudöntögetés csúcsát idén mégsem a magyar meztelen realitynek, hanem egy tervezett orosz műsornak sikerült elérnie. A napokban robbant bombaként a hír, miszerint egy Jevgenyij Pjatkovszkij nevű orosz milliárdos Game2: Winter címmel egy olyan valósághow-t hirdetett, amelyben a túlélés érdekében mindent szabad. A játék koncepciója szerint – ahova jelenleg is zajlik a versenyzők toborzásaharminc játékost dobnak ki egy szibériai erdőbe, ahol medvék és farkasok is élnek, és nem ritka a mínusz 40 fok.

Szibériai erdő – A kép illusztrációForrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

A versenyzőknek kilenc hónapot kell eltölteniük ilyen körülmények között, ami már önmagában felér egy túlélőtúrával, a helyzetüket pedig az is nehezíti, hogy bármit megtehetnek egymással. Minden megengedett. Verekedés, alkohol, gyilkosság, nemi erőszak, dohányzás, bármi"  – áll a kiírásban. A júliusban induló műsor játékosai ennek érdekében lőfegyvereket nem, de késeket például vihetnek magukkal abban a százkilós csomagban, amit engedélyeztek a számukra.

Az éhezők viadala című regénysorozatra, illetve az az alapján készült nagyjátékfilmekre (valamint az ezeknek minden bizonnyal mintául szolgáló japán Battle Royale című könyvre és filmre) emlékeztető kiírást azonban némiképp finomítja, hogy a szervezők azt is leszögezték, hogy a túlélőshow területén és ideje alatt ugyanúgy az orosz törvények érvényesek a versenyzőkre,  így aki bármiféle bűncselekményt követ el, arra azonnal lecsap a rendőrség. Ezek fényében a Game2: Winter lehet akár az év blöffje is, de mi még mindig reménykedünk benne, hogy nem több ügyes médiahacknél, hiszen a vad tajgán egyáltalán nem biztos, hogy a hatóságok távoli jelenléte olyan hatalmas visszatartó erőt jelent majd. Hogy mi is ez az egész ügy, az azonban már csak a jövő évben fog kiderülni.