Liptai, Jakupcsek, Ördög Nóra – szétnéztünk a sztárkönyvek piacán

Jakupcsek Gabriella
Vágólapra másolva!
2016-ban is sorra jöttek ki a tévések könyvei, a legtöbben a gasztronómiához nyúltak, a hagyományos magyar konyha volt a sláger, de megjelent a magyar könyvpiacon egy újdonság is: a gasztronómiával vegyített színező. Ördög Nóra az anyává válás nehézségeiről, Lakatos Márk életmódról és divatról, Jakupcsek Gabriella az élet megúszhatatlan dolgairól, Caramel pedig nehéz gyerekkoráról mesélt – összegyűjtöttünk tíz 2016-os könyvet a hazai tévésektől.
Vágólapra másolva!

Ördög Nóra: Pozitív

Több hónapnyi reménytelen próbálkozás után döntött úgy Ördög Nóra, hogy férjével szakemberek segítségét kérik a teherbeeséshez. Könyvében összefoglalja, hogy jutott el az orvosokig, mit élt át az első műtétekor, őszintén ír a sikertelen lombikokról, kudarcokról és fájdalmakról, hosszan meséli el történetét. Saját tapasztalatait, mélypontjait veszi sorra, de ezek mellett hasonló sorsú nőket is megszólaltat, sőt, szakemberek véleményével egészíti ki a fejezeteket. A könyv nem csak azoknak szól, akiknek nem sikerül a családalapítás, a Pozitív olyan küzdelmek összefoglalója, ami minden anyának tanulságos lehet – egy olyan nőtől, aki mindenáron anyává szeretett volna válni.

Forrás: Origo

Jakupcsek Gabriella: Megúszhatatlan

A Megúszhatatlan lapjain Jakupcsek Gabriella végiggondolja azt, hogy mik az élet megúszhatatlan helyzetei, milyen szituációkkal találkozunk, melyek elől nem lehet elmenekülni – ezeket egyrészt magunkban is el kell helyeznünk, másrészt tudnunk kell beszélni róluk gyerekeinknek, na de hogyan? A könyv megírásában lánya ösztönözte, aki egyre több kérdést tesz fel neki a világról.

Jakupcsek mesél az MTVA-s kirúgásáról, a kudarcokról, válásról,

de ír házasságról, sikerekről és tévézésről, ami számára a munkát jelenti. Műfaját tekintve beszélgetőkönyv, ami inkább közös gondolkodásra hív, mint konkrét válaszokat ad.

Forrás: Jaffa Kiadó

Szily Nóra és Molnár Ferenc: Caramel

Caramel nem tartozott azok közé a hírességek közé, akik könnyen megnyílnak mások előtt, és simán kipakolják életüket, múltjukat, ezúttal azonban kivételt tett, és Szily Nórának mesélt. Vannak olyan időszakok a múltjában, melyekről még a közvetlen környezetében sem szeretett soha mesélni, de úgy érezte, megkönnyebbülne, ha ezeket kimondhatná.

Gyerekkorában a szeméttelepet járta szüleivel, cigánytelepen éltek, alig volt mit enniük,

és származása miatt az iskolában sem kímélték. Egy balesetben meghalt az öccse, sok fájdalom érte, a zenébe és a dallamokba próbált kapaszkodni. Az életrajzi könyvben a sikerről is sok szó esik, arról, hogy mit kezdett a tripla platinalemezzel szerzett 16 millió forinttal, és miért ment tönkre a kapcsolata Bartók Eszterrel. Caramel könyve minden rajongónak nagyon jó ajándék.

Caramel és Szily Nóra a bemutatón Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Lakatos Márk: A nő hétszer

Lakatos Márk újabb életmód- és stíluskalauzt készített, ezúttal minden korosztálynak: a tizenévesektől a hetvenévesekig. A nő hétszer szakértők segítségével veszi sorra, hogy bizonyos életszakaszokban mire van szükségük a nőknek, és mire érdemes odafigyelniük az öltözködés, a bőrápolás, a táplálkozás, a testmozgás és a szexualitás terén. A könyvben visszaköszön Lakatos Márk egyedi stílusa, közvetlensége, és sokszor kegyetlen őszintesége is,

állítja, ő nagyon jól tudja, mire van szüksége egy nőnek ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében.

A szépség- és életmódtippeket interjúkkal egészíti ki minden korosztályból, Radics Gigi, Jakabos Zsuzsa, Wossala Rozina, Gryllus Dorka, Jakupcsek Gabriella, Pataki Ági és Halász Judit mesél nőiességről, illatokról, divatról és boldogságról.

Forrás: Origo

Rónai Egon: Húzós

A Húzós 2011 óta van az ATV képernyőjén, Rónai Egon pedig újabb könyvben foglalta össze azt a 30 beszélgetést, ami számára emlékezetes maradt az elmúlt időszakból. Műsorába azokat hívja meg egy Húzós fél órára, akikre kíváncsi, számos ismert ember megfordult már nála, az új kötetben D. Tóth Kriszta, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Vámos Miklós is helyet kapott. Akik szeretik a műsort, azoknak írott formában is biztosan tetszenek majd az interjúk.

Forrás: Origo

Mautner Zsófi: Karácsonyi színező

Számos blogbejegyzés, tévéműsor és szakácskönyv után Mautner Zsófi igazán exkluzív ötlettel rukkolt elő:

a manapság oly divatos felnőttszínezőt ötvözte a gasztronómiával,

és piacra dobta Karácsonyi színezőjét 15 ünnepi recepttel. A receptek közt olyan ételeket találunk, mint az ünnepi lazacleves, a gesztenyés, fűszeres pulyka tagine és a narancsos-diós bejgli, a színezős oldalakat pedig egy laza mozdulattal ki lehet emelni a könyvből, és akár ajándékként, akár a lakás díszeként is felhasználhatjuk őket.

Forrás: Origo

Liptai Claudia és Pataki Ádám: édesKETTES

A TV2 műsorvezetője másfél éve döntött úgy, hogy belevág valami újba, és beiratkozott egy cukrásziskolába.

A cukrászat aztán teljesen megváltoztatta az életét: hozott számára egy új szakmát, egy új szerelmet és egy gyermeket.

Úgy érezte, ezt a különös időszakot meg kell örökíteni, párjával, Pataki Ádámmal ezért kezdtek el dolgozni a sütis könyvön. Nem egyszerű receptgyűjtemény az édesKETTES, Liptai húsz baráttal készült interjúi színesítik a kötetet: többek közt Ábel Anita, Bochkor Gábor, Csonka András, Ördög Nóra és Till Attila mesél főzésről, édességekről, gyerekkori emlékekről és közös élményekről, az interjúkat pedig kedvenc süteményük receptjei választják el egymástól – nemcsak jó gyűjtemény, de izgalmas olvasmány is Liptaiék kötete.

Forrás: Origo

Bernáth József: Legyél te is a konyhád mestere

A konyhafőnök-ből ismert séf idén két könyvet is piacra dobott, az egyik a gyerekeknek készült Szörnyen jó szakácskönyv, a másik pedig a felnőtteknek szánt Legyél te is a konyhád mestere. Utóbbinak minden fejezetében három ételt mutat be, egy előételt, egy főételt és egy desszertet – hónapokra bontva, a szezonnak megfelelő alapanyagokból.

A könyvben ezúttal is fázisfotók segítik a főzést,

és az alapanyagokról készített képeknek köszönhetően nincs szükség komolyabb méricskélésre, jól látszik az elegendő mennyiség két fő részére. Jó kis útmutató mindazoknak, akik szeretnének szezonálisan, a legfrissebb alapanyagokból főzni, és azoknak is, akik nem mozognak túl rutinosan a konyhában.

Forrás: Origo

Fördős Zé: 83 kedvenc magyar receptem

A konyhafőnök zsűritagja a második könyvét adta ki idén karácsonyra, a kötetben 83 magyar receptet gyűjtött össze, melyeket nem extrázott túl, nem gondolt újra. A pacalpörkölt, a krumplis tészta, a lángos és a mátrai borzas mind klasszikus formájukban szerepelnek,

a könyv egyértelműen azoknak készült, akik imádják a tradicionális magyar kajákat,

nem mondanának le a bablevesről, a buktáról és a főzelékekről. Az ételekből ezúttal nem hiányzik a rántás és a habarás, a lapokról pedig Fördős Zé és a Street Kitchen laza stílusa.

Forrás: Origo

Borbás Marcsi: Édes békeidők

A sűrűje két kötete után Borbás Marcsi desszertekkel rukkolt elő, a békeidők süteményeit készítette el, mint a diótorta, a kókuszkocka, a krémes, a darálós keksz. A recepteket röviden, tömören jegyzi le, és minden oldalon ad valami kis tippet, hogy mire érdemes figyelni az elkészítés során. Az összes süteményt ő sütötte le a képek kedvéért, amiket a barátokkal együtt készített, és semmit nem kozmetikázott utólag: minden pontosan úgy néz ki a lapokon, mint ahogy otthon meglátjuk frissen, amikor kivesszük a sütőből.

Forrás: Origo