Megbántotta a felvidéki magyarokat Tóth Gabi

Tóth Gabi
Vágólapra másolva!
Új zenei projektjének a Totova neve adta, de ez nem tetszik mindenkinek: számos kritika érte a felvidéki magyarságtól.
Vágólapra másolva!

Az énekesnő azt írja, az elmúlt néhány napban több felvidéki magyar lap is megkereste, és számos kritika érte a Totova név miatt, amit új zenei projektjének adott. Tóth Gabi hosszasan ad magyarázatot arra, hogy honnan a név:

"A dalaimmal igyekszem mindig pozitív gondolatokat sugallni és őszinte érzéseket közvetíteni, a színpadon és azon kívül is mindig önmagamat adni. Most egy új zenei projektet készítek alkotótársaimmal, ehhez választottunk egy fantázianevet. Ettől én még továbbra is Tóth Gabi vagyok.
A névválasztásnak nincs köze semmilyen politikai tevékenységhez, nem kívánja befolyásolni senkinek a nézeteit, és semmiképpen sem támogat olyan törekvéseket, melyek azt célozzák, hogy bárkit akarata ellenére kényszerítsenek bármire" – írja.

A projekt neve szerinte csak játék a szavakkal, egy félreértésből született, de az elmúlt évek alatt hozzánőtt, ezért használja. "Szeretném, ha senki sem látna bele többet annál, ami. Ez a név ártalmatlan. Nem akar senkit sem bántani. A nevek nem bántanak másokat. Az emberek bántanak másokat. Nekem pedig sohasem állt szándékomban ez."

Tóth Gabi egy név miatt magyarázkodik Forrás: Tóth Gabi / Facebook

"Természetesen a legkevésbé sem akartam bárkit is megsérteni. Bármilyen bántó szándékosságot keresni ebben a névben, vagy politikai párhuzamot vonni, indokolatlan és felesleges.

A rengeteg konfliktus és érdekütközés érzékennyé tett minket, és ez persze érthető. Ezért is vagyok nagyon hálás az életemért. A lehetőségeimért, a családomért, a szeretteimért, és nagyon hálás vagyok, hogy abban a kivételezett és szerencsés helyzetben vagyok, és voltam mindig is, hogy soha nem kellett olyat mondanom vagy tennem, amit nem akartam. Senki sem kényszerített soha semmire, amit nem szerettem volna. Nagyon becsülöm ezt a csodás ajándékot, a szabad döntés, a szabad akarat lehetőségét" – írja.

A probléma az -ova utótaggal van, az elmúlt években több kampány is indult Szlovákiában azért, hogy ez eltűnjön a nevekről, a felvidéki magyarok a magyar névhasználat fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, ezzel jelezve, hogy Magyarországhoz tartoznak ők is.